Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Σε αργό θάνατο (και) τα νοσοκομεία της περιφέρειας

Υποστελεχωμένα παραμένουν κρίσιμα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ.

IATRONET.GR

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τα κενά και τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ), τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, καθώς:

Παραμένουν κλειστές 220 έτοιμες κλίνες εντατικής θεραπείας.

Οι χειρουργικές θέσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού.

Οι λίστες αναμονής φτάνουν τον έναν χρόνο, ενώ λειτουργούν κλινικές χωρίς ειδικευμένους γιατρούς από το απόγευμα έως τη νύχτα.

Τον τελευταίο χρόνο, το προσωπικό του ΕΣΥ έχει μειωθεί κατά 4.000, ενώ άλλοι 7.000 εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και αναμένεται να φύγουν την επόμενη διετία.

Τα νοσοκομεία θα πάρουν φέτος 350 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη η ΠΟΕΔΗΝ, οι ελλείψεις ανά περιφέρεια είναι οι εξής:

Πελοπόννησος

Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, από τις 44 θέσεις μόνιμων γιατρών υπηρετούν μόλις 16 και από τις 13 θέσεις ειδικευομένων γιατρών υπηρετεί μόλις ένας.

Το αναισθησιολογικό τμήμα απομένει από το μήνα Ιούλιο με μόνο ένα γιατρό και το Μικροβιολογικό – Βιοχημικό εργαστήριο αδυνατεί να καλύψει σε 24ωρη βάση το πρόγραμμα.

Η ειδικότητα των τραυματιοφορέων είναι είδος προς εξαφάνιση. Ένας στη βάρδια για το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), κλινικές και ακτινογραφίες. Νυχτερινή, πολλές φορές και απογευματινή βάρδια με μία νοσηλεύτρια ανά κλινική.

Στο Νοσοκομείο Τρίπολης, από τον Δεκέμβριο δεν υπάρχει διοικητής και διοικητικό συμβούλιο, δεν έχει επιχορηγηθεί για φάρμακα, τη στιγμή μάλιστα που πανάκριβα φάρμακα χορηγούνται δωρεάν σε ανασφάλιστους.

Οφείλονται στο προσωπικό δεδουλευμένες πρόσθετες αμοιβές από το έτος 2011.Λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού έγινε περικοπή της μίας βάρδιας στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία μιας πολύ ευαίσθητης ομάδας ασθενών.

Κρήτη

Στο γενικό νοσοκομείο Χανίων έχουν αποχωρήσει πάνω από 70 εργαζόμενοι και οι προσλήψεις είναι μηδενικές. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 241. Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά, η νοσηλευτική υπηρεσία οφείλει πάνω από 13.000 ρεπό στο προσωπικό της.

Στο Πα.Γ.Ν.Η. και το Βενιζέλειο υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις ειδικότητες και κατηγορίες των εργαζομένων. Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας με ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια καλύπτοντας πάνω από 40 ασθενείς.

Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας και Σητείας. Δύο νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, με πολύ άσχημο οδικό δίκτυο και με σημείο αναφοράς αγροτικές και τουριστικές περιοχές. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγος, παιδίατρος, παθολόγος, γυναικολόγος.

Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με χιλιάδες οφειλόμενα άδειες και ρεπό. Ειδικευόμενοι ιατροί στη χειρουργική και παθολογική ειδικότητα δεν υπάρχουνε.

Το νοσοκομείο Νεάπολης διαθέτει ελάχιστο βοηθητικό προσωπικό. Οι τρεις εργαζόμενοι ΥΕ εξασκούν καθήκοντα για τα πλυντήρια, τραπεζοκόμων, μεταφορείς ασθενών, το απόγευμα και τη νύχτα λόγω έλλειψης των συγκεκριμένων κατηγοριών τα ασκεί το νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο Ψυχιατρείο Χανίων, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της μεταφοράς ασθενών που φιλοξενούνται στις δομές του και χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης. Το Γενικό Νοσοκομείο δεν δέχεται εισαγωγή ψυχιατρικού ασθενούς αν δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης.

Στα Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων (Χανίων – Λασιθίου – Πόμπιας), ιατρική υπηρεσία δεν υπάρχει. Οι υπηρεσίες προσφέρονται με εξωτερικούς συνεργάτες.
Στερεά Ελλάδα

Στο νοσοκομείο Χαλκίδας, οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού ανέρχονται σε 175 από τις 370, ενώ ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στο νοσοκομείο Κύμης (16 από τις 39), Καρύστου (26 από τις 52), Θήβας (70 από τις 136), Λιβαδειάς (116 από 240), Καρπενησίου (35 από 83) και Λαμίας (145 από 469).

Θεσσαλονίκη

Οι ελλείψεις αγγίζουν το 40%, σε όλες τις υπηρεσίες (διοικητική, νοσηλευτική, τεχνική, παραϊατρικά), με τα μεγάλα νοσοκομεία, όπως το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σοβαρότατες ελλείψεις παρατηρούνται στον κλάδο των τραυματιοφορέων, με επίπτωση στην ομαλή λειτουργία χειρουργείων και εργαστηρίων. Οι βοηθητικοί κλάδοι, βοηθοί θαλάμων, προσωπικό εστίασης, εργάτες, φύλακες, τείνουν να εξαφανισθούν.

Ήπειρος

Τραγικές ελλείψεις παρατηρούνται στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, όπου τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποχωρήσει 280 εργαζόμενοι και δεν έχει προσληφθεί κανείς.

Το νοσοκομείο λειτουργεί με τους επικουρικούς, με την πρακτική που κάνουν τα παιδιά από τα ΤΕΙ, με προγράμματα του ΟΑΕΔ και με το προσωπικό των εργολάβων, που το πρωί καθαρίζουν και αργότερα τους απασχολούν στα γκισέ του νοσοκομείου.

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στα νοσοκομεία Πρέβεζας, Άρτας, Φιλιατών και Κέρκυρας.

Μακεδονία - Θράκη

Στην ακριτική περιφέρεια της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα νοσοκομεία στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού και υλικών.

Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και ολοένα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση.

Το ακριτικό νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, με τον σημαντικότατο ρόλο ανάσχεσης, δίπλα στα σύνορα, παραπαίει από την έλλειψη προσωπικού, τόση που στους εργαζόμενους οφείλονται πάνω από 6.000 ημέρες ανάπαυσης προηγουμένων ετών.

Το νοσοκομείο Κομοτηνής έχει σημαντικότατη έλλειψη προσωπικού και οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης που ξεπερνούν τις 2.000.

Στο νοσοκομείο Ξάνθης οι οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης ανέρχονται στις 1.000 και η κάλυψη από πλευράς προσωπικού στο 65%.

ΔΗΜ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου