Το κλείσιμο του ανοίγματος μεταξύ clawback και δαπάνης μεταφέρει πλέον την πίεση από τις φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλείται άμεσα να περιορίσει τις δαπάνες, ώστε να μειωθεί ανάλογα και το clawback.
Σημαντικές αλλαγές σε ολόκληρο το φάσμα της κυκλοφορίας του φαρμάκου, εισηγείται η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
IATRONET.GR
Το θέμα συζητείται σε ευρεία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιείται το πρωί της Πέμπτης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Η φαρμακευτική δαπάνη δεν μπορεί να ελεγχθεί, παρά τις συνεχείς μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων. Ο ΕΟΠΥΥ παραμένει προστατευμένος με τον “κλειστό” ετήσιο προϋπολογισμό του 1,9 δισ. ευρώ, αλλά η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει.
Η υπέρβαση από το προϋπολογισθέν ποσό ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η διόγκωση της δαπάνης αποτυπώνεται στην έβδομη αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Εκεί αναφέρεται ότι οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) για τα φάρμακα στον Οργανισμό ανέρχονται στα 148,45 εκατομμύρια ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο, ποσό που είναι αυξημένο κατά 76,9 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού.
Το ποσό που εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί από τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής υπερβάσεων (clawback) προϋπολογίζεται στα 213,06 εκατομμύρια ευρώ.
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εκτιμούν πως η υπέρβαση θα ξεπεράσει στο τέλος του έτους τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο καλύπτει το 20% του συνολικού προϋπολογισμού.
Το clawback αποτελεί μία δικλείδα ασφαλείας για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν συμβάλλει στον έλεγχο της φαρμακευτικής κατανάλωσης ή της “ζήτησης”, όπως αναφέρεται στη γλώσσα των ειδικών.
Προτάσεις
Για να αντιμετωπιστεί ο φαρμακευτικός “πληθωρισμός”, η διοίκηση του Οργανισμού έχει εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μία σειρά από μέτρα.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στο καθεστώς τιμολόγησης, αυστηροί έλεγχοι σε ολόκληρο το φάσμα κυκλοφορίας, αυστηρή τήρηση των κανόνων συνταγογράφησης και παρεμβάσεις για αύξηση των γενοσήμων.
Ειδικά για τα γενόσημα, εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στον έλεγχο της δαπάνης, αλλά η Ελλάδα παραμένει μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη χαμηλότερη διείσδυσή τους σε σύγκριση με τα πρωτότυπα και πιο ακριβά σκευάσματα.
Το ποσοστό χορήγησης γενοσήμων στη χώρα μας, μετά βίας ξεπερνά το 20%, όταν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης το ποσοστό αγγίζει ή και ξεπερνά το 80%.
Δεσμεύσεις
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών να αυξήσει άμεσα τη διείσδυσή τους στο 60% του όγκου χορήγησης, αλλά τα ποσοστά παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα.
Έχει, επίσης, δεσμευτεί να μειώσει κατά 30% την “ψαλίδα” μεταξύ δαπάνης και αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (clawback) από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ κρατάει σήμερα “παγωμένο” τη φαρμακευτική δαπάνη.
Το κλείσιμο του ανοίγματος μεταφέρει πλέον την πίεση από τις εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλείται άμεσα να περιορίσει τις δαπάνες, ώστε να μειωθεί ανάλογα και το clawback.
Δημ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου