Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Στα όρια αντοχής το Θριάσιο νοσοκομείο



Capital.gr

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας και τις τραγικές ελλείψεις στο γενικό νοσοκομείο Ελευσίνας "Θριάσιο”, με αποκορύφωμα τη μη λειτουργία των πέντε από τα συνολικά επτάαναισθησιολογικά μηχανήματα, αλλά και τις σοβαρές βλάβες που παρουσιάζει το σύνολο των συστημάτων παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών των χειρουργικών ασθενών.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Θριάσιου είναι ήδη πεπαλαιωμένος, λειτουργώντας ακατάπαυστα για περισσότερα από 16 χρόνια. Όπως εξηγούν, η προμήθεια του εξοπλισμού έγινε τον Ιανουάριο του 2000 (επτά πλήρη αναισθησιολογικά μηχανήματα – σταθμοί εργασίας και οκτώ πλήρη monitors της μονάδας μεταναισθητικής φροντίδας), εντούτοις αυτή τη στιγμή λειτουργούν- και μάλιστα οριακά- μόνο τα πέντε (ένα είναι εκτός λειτουργίας από διετίας). Επίσης τα έξι monitors της μονάδας έχουν τεθεί οριστικά εκτός λειτουργίας, καθώς δεν υποστηρίζονται πια από την αντιπρόσωπο εταιρεία, ούτε σε ανταλλακτικά, αλλά ούτε και σε σέρβις.

Τον προηγούμενο μήνα άλλωστε καταγράφηκαν δύο σοβαρά περιστατικά κατά τα οποία η ζωή δύο ασθενών βρέθηκε σε μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας των μηχανημάτων. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, τα μηχανήματα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο λειτουργούν χωρίς επίσημο συμβόλαιο συντήρησης.

Με δεδομένες τις παραπάνω συνθήκες, συμπληρώνουν, το αναισθησιολογικό τμήμα δεν θα μπορεί να υποστηρίξει τη χειμερινή λειτουργία του χειρουργείου από εδώ και πέρα (με έξι χειρουργικές αίθουσες καθημερινά) και συνεπώς έχει προταθεί η οριακή λειτουργία του χειρουργείου με την ανάπτυξη τεσσάρων μόνο αιθουσών, μέχρι νεωτέρας.

Τα παραπάνω προβλήματα, καθώς και η σχετική έκθεση του Τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας που αποδεικνύει την επικινδυνότητα των αναισθησιολογικών μηχανημάτων έχουν γίνει γνωστά και στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, αλλά και στον καθ ύλην αρμόδιο για τα δημόσια νοσοκομεία αναπλ. Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, χωρίς εντούτοις να έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια αντίδραση. Για τον τελευταίο εξάλλου έχει φουντώσει το κύμα δυσαρέσκειας εναντίον του, με φορείς από το χώρο της Υγείας και εργαζόμενους να στηλιτεύουν έντονα το γεγονός πως ο αναπλ. υπουργός ασχολείται περισσότερο με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά με τα πραγματικά και επιτακτικά προβλήματα του Ε.Σ.Υ, που ως επί το πλείστον αφορούν στην ελλιπή τους χρηματοδότηση, την ακαταλληλότητα μηχανημάτων και τα μεγάλα κενά σε προσωπικό.

Εξηγήσεις αρκέστηκε να δώσει μόνο η διοίκηση της δεύτερη υγειονομικής περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, όπου υπάγεται το νοσοκομείο της Ελευσίνας, στις οποίες αναφέρεται πως δεν υπεβλήθη αίτημα από τις προηγούμενες διοικήσεις του νοσοκομείου για επιχορήγηση προκειμένου να αντικατασταθούν τα αναισθησιολογικά μηχανήματα, ενώ επίσης ουδέποτε προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια νέου εξοπλισμού. Η υγειονομική περιφέρεια προσθέτει ακόμη πως μετά τις σοβαρές ελλείψεις και βλάβες που διαπιστώνονται, έχει αποφασιστεί η προμήθεια τριών αναισθησιολογικών μηχανημάτων τα οποία θα εγκατασταθούν στο νοσοκομείο τις προσεχείς ημέρες.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου