Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

‘’Βρέχει’’ μηνύσεις από προμηθευτές υγείας προς τράπεζες

''Οι εταιρείες βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, καθώς είναι αντιμέτωπες με δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων, που αδυνατούν να εξοφλήσουν, αφού έμειναν ξαφνικά ακάλυπτα λόγω του PSI.''


‘’Βροχή’’ μηνύσεων πέφτει από προμηθευτές υγείας σε τράπεζες προκειμένου οι τελευταίες να τους απαλλάξουν από δάνεια που θα έπρεπε να έχουν εξοφληθεί και τόκους που καταχρηστικά τους καταλόγισαν.

Το γεγονός αυτό αναφέρεται σε επιστολή καταπέλτη που έλαβε προ τριών ημερών ο Υπουργός Οικονομικών (Ε. Τσακαλώτος), ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (Τ. Αλεξιάδης), ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (Γ. Σταθάκης) αλλά και ο Υπουργός Υγείας (Α. Ξανθός) από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.). Η επιστολή αυτή την οποία και έχουμε στη διάθεσή μας, αφορά τα κουρεμένα ομόλογα του Δημοσίου και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από αυτό το γεγονός.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «οι εταιρείες βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, καθώς είναι αντιμέτωπες με δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων, που αδυνατούν να εξοφλήσουν, αφού έμειναν ξαφνικά ακάλυπτα λόγω του PSI. Έρμαια στις διώξεις των τραπεζών και στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, οι προμηθευτές νοσοκομείων, στις πλάτες των οποίων στηρίχθηκε και συνεχίζει να λειτουργεί το σύστημα δημόσιας υγείας, έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας σωρεία αγωγών κατά των πιστωτικών ιδρυμάτων, για την απαλλαγή τους από δάνεια που θα έπρεπε να έχουν εξοφληθεί και τόκους που καταχρηστικά τους καταλόγισαν».

Κατά πάγια πρακτική των δημόσιων νοσοκομείων, υποστηρίζεται στην επιστολή, οι προμηθευτές τους πληρώνονται με καθυστέρηση 2 και πλέον ετών, συσσωρεύοντας υπέρογκα χρέη, παρότι δια νόμου προβλέπεται η εξόφλησή τους σε 60 ημέρες. Και συνεχίζει: «για να παραμείνουν ενεργές οι επιχειρήσεις του κλάδου κατέφυγαν σε τραπεζικό δανεισμό, για την εξασφάλιση του οποίου υποχρεώθηκαν να ενεχυριάσουν τα τιμολόγιά τους, η κυριότητα των οποίων μεταφέρθηκε στις τράπεζες. Το 2010, το Υπουργείο Υγείας για την εξόφληση συσσωρευμένων οφειλών 5 και πλέον δις ευρώ, προώθησε νομοθετική ρύθμιση με την οποία εξόφλησε τιμολόγια των προμηθευτών, που βρίσκονταν ήδη σε καθυστέρηση τριών και πλέον ετών, με άτοκα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έληγαν στα τέλη του 2013.

Ως αποκλειστικοί δικαιούχοι των εξοφλημένων με τον τρόπο αυτό τιμολογίων, οι τράπεζες μεταφέρουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ομόλογα αυτά, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για την βελτίωση των οικονομικών τους δεικτών και κυρίως για να εξασφαλίσουν, χρησιμοποιώντας τα, φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς όμως να εξοφλήσουν αντίστοιχα τα δάνεια των προμηθευτών, τα οποία συνέχιζαν να χρεώνουν με τόκους».

«Το 2012 η Κυβέρνηση, μαζί με τα επενδυτικά ομόλογα, ενέταξε στο PSI και με τη συναίνεση των τραπεζών «κούρεψε» και τα άτοκα ομόλογα που είχαν δοθεί για την εξόφληση των τιμολογίων των προμηθευτών υγείας».
Παρότι προσέφεραν εθελοντικά τα ομόλογα αυτά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και παρότι διεκδίκησαν και απέσπασαν τα απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίησή τους ποσά, με τα οποία κάλυψαν τη ζημιά του «κουρέματος», οι τράπεζες επιχείρησαν να μεταφέρουν το βάρος του PSI στις εταιρείες του κλάδου, αποποιούμενες ξαφνικά την κυριότητα των ομολόγων αυτών.

Αρνούμενες κάθε σχέση με τους τίτλους των ομολόγων αυτών, οι τράπεζες συνέχισαν καταχρηστικά να χρεώνουν τόκους σε δάνεια των προμηθευτών, (που θα έπρεπε να είχαν εξοφλήσει προ πολλού με τα ομόλογα), τα οποία χαρακτήρισαν ακάλυπτα και επισφαλή, αφού τα νέα ομόλογα ήταν κατά 53,5% κουρεμένα και θα εξοφλούνταν το 2042!»

Στο πλαίσιο της προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης των κόκκινων δανείων, το κράτος, το οποίο άλλωστε είναι ο πραγματικός οφειλέτης των τραπεζών, αναφέρουν με την επιστολή τους ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε. και ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ. οφείλει να παρέμβει ούτως ώστε οι προμηθευτές Υγείας:
Να απαλλαγούν από δάνεια που έλαβαν εκχωρώντας τιμολόγια δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία εξοφλήθηκαν με ομόλογα
Να απαλλαγούν από δάνεια που έλαβαν εκχωρώντας ομόλογα που υποχρεώθηκαν να λάβουν για την εξόφληση των μη εκχωρημένων τιμολογίων τους και τα οποία -ομόλογα-κουρεύτηκαν με το PSI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου