Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Επιστολή ΠΕΕΒΙ προς Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙKH ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΩΝ 


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΕΕΒΙΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 56 (Μέγαρο Ερμής), ΑΘΗΝΑ 10678 τηλ.210 3304298, fax 3802219 

Αθήνα 27-10-2016
Αριθ. Πρωτ. : 35 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ: Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κο Π. Πολάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Προέδρους ΕΟΠΥΥ – ΠΙΣ – ΙΣΑ – ΙΣΠ – ΙΣΘ – ΙΣ Πάτρας

ΘΕΜΑ: Κοστολόγηση των 86 νέων εξετάσεων

Κε Υπουργέ

Η σταγόνα έπεσε… το ποτήρι ξεχείλισε.

Δεν γνωρίζουμε ποιοι σας έκαναν την σχετική εισήγηση, αυτή την συγκεκριμένη στιγμή και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά πάντως ήταν αριστοτεχνικά στοχευμένη κατά των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων.

Η κοστολόγηση και εισαγωγή στον κατάλογο του ΕΟΠΥΥ των 86 νέων εξετάσεων, εντός του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, θα είναι η ταφόπλακα για εκατοντάδες συναδέλφους.

1) Λόγω του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κάθε υπέρβαση αυτού, συνεπάγεται και επιστροφή χρημάτων από τα Εργαστήρια (clawback).

2) Ήδη αυτή την στιγμή, παρ’ όλα τα μέτρα, παρ’ όλες τις εξουθενωτικές (κατά 45%) περαιτέρω μειώσεις των τιμών, ο ΕΟΠΥΥ είναι εκτός προϋπολογισμού, και ο γιατρός με το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσει τις αδυναμίες των πολιτικών που λέγεται clawback.

3)Επομένως η τιμολόγηση κάθε νέαςνέας εξέτασης, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού, συνεπάγεται περαιτέρω επιβάρυνση, αποκλειστικά του εργαστηριακού γιατρούτου μικρού και μεσαίου εργαστηρίου, η τσέπη του οποίου θα «αποζημιώσει» τις νέες αυτές εξετάσεις.

Του ίδιου γιατρού που με ευθύνη εξυπηρετεί χρόνια τώρα την ΠΦΥ και που εσείς συνεχίζετε το διαλυτικό και καταστροφικό έργο των Λοβέρδου, Σαλμά, Γεωργιάδη, Βορίδη.

4) Όλες αυτές οι νέες εξετάσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τα Βιολογικά Υλικά, είναι ως επί το πλείστον σπανιώτατες και ελάχιστα ζητούνται από ένα μικρό ή μεσαίο εργαστήριο. 

Ενδιαφέρουν όμως έντονα τις μεγάλες επιχειρηματικές αλυσίδες και τις ιδιωτικές κλινικές (μέσω των εξωτερικών εργαστηρίων που διαθέτουν), για τις οποίες αποτελούν μια νέα πηγή άντλησης εξετάσεων, ευκαιρία για επιπλέον αύξηση του τζίρου με τεχνητή ζήτηση(καθ’ όσον έχουν όλα αυτά τα εργαλεία που χρειάζονται), περαιτέρω αύξηση των δαπανών καιμεγαλύτερο clawback το οποίο όμως επιμερίζεται σε όλους μας.

5)Τέλος να επισημάνουμε ότι οι τιμές που δόθηκαν στα επίπεδα κόστους, συμβαδίζουν μεν την πολιτική των ασφαλιστικών τιμών του ΕΟΠΥΥ, δεν συνάδουν όμως με την πολιτική της ιατρικής αξιοπρέπειας.

Κε Υπουργέ

Τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής και από εσάς και από τους προκατόχους σας, αποδείχθηκαν όχι μόνο ανεπαρκή να συγκρατήσουν τις δαπάνες, αλλά και ιδιαίτερα τοξικά για τους γιατρούς, ενώ αντίθετα δεν επηρέασαν τους «μεγάλους παίκτες υγείας».

Ο εργαστηριακής κόσμος ευρίσκεται ήδη σε έντονο αναβρασμό τους τελευταίους μήνες, ύστερα όμως και από την τελευταία απόφασή σας, για ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, το… «καπάκι πετάχτηκε από την χύτρα» και δρομολογούνται πλέον κινητοποιήσεις του κλάδου.

Κε Υπουργέ

Σας καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή είτε να αναβάλλετε την έκδοση , είτε να αναστείλετε την εφαρμογή αυτής της απόφασης, μέχρι να εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα συγκράτησης των δαπανών που κατ’ εμάς είναι:

· Ο διαχωρισμός των κωδικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ, με ταυτόχρονη όμως εφαρμογή:

· Πλαφόν

· Αναδιάρθρωση του Rebate.

Τα μέτρα αυτά είμαστε έτοιμοι να σας τα παρουσιάσουμε άμεσα και να τα συζητήσουμε 

και περιμένουμε απλά την πρόσκλησή σας στις επανειλημμένες αιτήσεις μας .

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος              Η Γ. Γραμματέας

Σπύρος Κραμποβίτης  Μαρία Καλαμάρη

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Προέδρου 6974486066 fax 210-6032347 
Γ. Γραμματέα 210 - 5695333

6 σχόλια:

  1. ΜΠΑ ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ ...???
    ΤΑΧΤΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ
    ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
    ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ???
    ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ...
    ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
    ΞΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ...
    ΝΤΡΟΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΠΥΡΟ. ΑΡΓΗΣΑΤΕ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΔΕΟΝΤΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ.ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

      Διαγραφή
  2. ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΛΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΝΕΟ ΑΓΓΟΥΡΙ ΕΡΧΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ.ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.Ο ΜΟΝΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ.ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ,ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ,ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ (ΤΟΥΣ) ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ,ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ.ΑΠΟ ΤΑ 10.000.000 ΠΛΗΘΥΣΜΟ,ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ 7.000.000 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ,ΚΑΙ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 3.000.000 ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ???

      Διαγραφή
  4. πολυ αργα δειτε το φεκ της 26-10-86 εγινε πραγματικοτητα. αμετε στο καλο.εμεις ας βαλουμε κοτες στο μπαλκονι να εχουμε κ φτηνη πρωτεινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή