Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΠΟΣΚΕ: ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΕ ICD-10

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
(ΠΟΣΚΕ)
ΚΑΥΚΑΣΟΥ 8, ΑΘΗΝΑ Τ.Κ 11362
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854
Email: poske2013@gmail.com
Δνση Επικοινωνίας : Χαρ.Τρικούπη 12 Ηλιούπολη

Αθήνα 3/10/2016

ΠΡΟΣ: ΗΔΙΚΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Α.Α
Λαγουμιτζή 40, Νέος Κόσμος

Κοιν: 1. Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
κ. Παύλο Πολάκη
2. Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
κ. Μπερσίμη Σωτήρη

ΘΕΜΑ: ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΕ ICD-10

Διαπιστώσαμε σήμερα ότι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αιφνιδίως και χωρίς προηγούμενη πληροφόρηση των Ιατρικών φορέων τροποποιήθηκε, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ICD-10 για όλες τις εξετάσεις με αποτέλεσμα να υφίσταται μεγάλη καθυστέρηση στην συνταγογράφηση, καθότι δεν έχει γνωστοποιηθεί στους Ιατρούς ο νέος τρόπος συνταγογράφησης.

Όπως έχει και στο παρελθόν ανακοινωθεί είναι άστοχη στην αρχή του μηνός η τροποποίηση του συστήματος συνταγογράφησης όπου υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας. Τέτοιες αλλαγές πρέπει να γίνονται στο μέσον του μήνα μετά και από κατάλληλη ενημέρωση των Ιατρικών φορέων και των Ιατρών έτσι ώστε να υπάρχει ικανός χρόνος για την εξοικείωση των Ιατρών.

Ως ΠΟΣΚΕ είμαστε υπέρ του ελέγχου των δαπανών μέσω του συστήματος συνταγογράφησης και για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η Υπουργική απόφαση με θέμα <<Κανόνες παραπομπής Διαγνωστικών εξετάσεων>> (ΦΕΚ 2221Β/18-7-2016) είναι προς την θετική κατεύθυνση, αφού υλοποιεί μέρος των διαγνωστικών πρωτοκόλλων τα οποία όμως πρέπει να συμπληρωθούν ή και να διορθωθούν βάσει των προτάσεων των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Εταιρειών των Ιατρών.

Η αντίθεση μας είναι ως προς τον τρόπο υλοποίησης της ανωτέρω Υπουργικής απόφασης που έγινε αιφνιδιαστικά και χωρίς κατάλληλη συνεννόηση με τους Ιατρικούς φορείς και πιλοτική εφαρμογή τους, όπως γινόταν στο παρελθόν, για να διαπιστωθούν τυχόν ελλείψεις και παραλείψεις, οι οποίες εφόσον διορθωνόντουσαν δεν θα δημιουργούσαν τα προβλήματα που ανέκυψαν σήμερα.

Σας καλούμε λοιπόν να αποσύρετε το ανωτέρω πρόγραμμα, το οποίο μετά από συνεννόηση με τους Ιατρικούς φορείς και επίλυση προβλημάτων (όπως π.χ τη δυνατότητα αυτόματης αναγραφής των ICD-10 δίπλα στις εξετάσεις ανάλογα με την διάγνωση πράγμα που θα ελάττωνε στο μέγιστο την επιβάρυνση της γραφειοκρατίας από τους Ιατρούς) να είναι έτοιμο προς χρήση από τους Ιατρούς χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία Ιατρών και ασθενών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου