Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ο "χάρτης" των γιατρών-Πού υπηρετούν οι σχεδόν 2.000 γιατροί στην Πάτρα – Έντονο το μεταναστευτικό κύμα στο εξωτερικό

Τι προκύπτει από τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Ελευθερία Μακρυγένη - thebest.gr

Δύσκολοι καιροί και για τους γιατρούς της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις παίρνουν τον δρόμο για το εξωτερικό προκειμένου να έχουν καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες και οικονομικές απολαβές. Η Σουηδία είναι μια από τις δημοφιλείς επιλογές για λειτουργούς της υγείας . Τα τελευταία δύο χρόνια οι γιατροί που φεύγουν για το εξωτερικό αυξήθηκαν, ξανά μετά την ανακοπή αυτού του κύματος το 2013 και 2014.

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου αναφέρει ότι η μετανάστευση γιατρών στο εξωτερικό είναι ένα φαινόμενο που έλαβε διάσταση στα χρόνια της κρίσης. Τη διετία 2013- 2014, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, το κύμα υποχωρεί, ωστόσο παρουσιάζει αυξητική τάση το 2015-2016.

Σήμερα στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών είναι εγγεγραμμένοι 1963 γιατροί και κάτι παραπάνω από τους μισούς υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα οι νοσοκομειακοί γιατροί (μέλη ΔΕΠ, ΕΣΥ και ειδικευόμενοι) είναι 767, ενώ στην πρωτοβάθμια υγεία, στο ΠΕΔΥ, υπηρετούν 57.

Οι ιδιώτες (ιατρεία και μπλοκάκι) ανέρχονται σε 661.

Αυτό που παρατηρεί κανείς στην περίοδο της κρίσης είναι ότι αυξάνονται αυτοί που βγαίνουν από το επάγγελμα ή μεταναστεύουν.Αναλυτικά από το 2014 μέχρι σήμερα:

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ 1963

ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ (νέοι ιατροί)

2014.......32

2015.......35

2016.......53

2017......20

ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ (Σύνταξη - εκούσιες & ακούσιες διαγραφές)

2014----38

2015---56

2016---62

2017---16

Ο «χάρτης της μετανάστευσης» των γιατρών

ΠΙΝΑΚΑΣ

ΕΤΗ ΑΡΙΘΜΟΣ


2010 70


2011 134


2012 151


2013 98


2014 86


2015 133


2016 118


ΣΥΝΟΛΟ

790

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών σημειώνει ότι για ένα ποσοστό των παραπάνω ιατρών η χορήγηση βεβαίωσης για εξεύρεση θέσης στο εξωτερικό δεν συνεπάγεται απόλυτα ότι η θέση αυτή βρέθηκε ή ότι τελικά μετανάστευσε. Επίσης, μετά την απελευθέρωση επαγγέλματος (Ν.3919/2011) οι αρμόδιες Δ/νσεις Υγείας των Περιφερειών χορηγούν απευθείας στους ιατρούς την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χωρίς υποχρεωτική εγγραφή στον Ι.Σ.Πατρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί νέοι ιατροί να μεταναστεύουν (κυρίως για ειδίκευση) χωρίς να εγγραφούν στον οικείο Σύλλογο.

Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα 86 γιατροί ζήτησαν και έλαβαν οριστική διαγραφή από τον Ι.Σ.Π. λόγω διαμονής και εργασίας τους στο εξωτερικό. Σε απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών σε αίτημα του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, έπειτα από
ειδικό ερωτηματολόγιο που εστάλη στα μέλη του,ηλικίας 25-35 ετών, προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα που αφορούν στην τελευταία πενταετία σύμφωνα με τα ερωτήματα που τέθηκαν:

a. οι χώρες προορισμού μετακινημένων ιατρών είναι: Ηνωμένο Βασίλειο,
Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, άλλη χώρα

b. 52% ήταν γυναίκες και το 48% άνδρες

c. 70,6% μετακινήθηκαν για λήψη ειδικότητας 11,8% σε θέση ειδικευμένου &
17,6% για άλλο λόγο.

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου δεν κρύβει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στον ιατρικό κλάδο και εκτιμά ότι το μεταναστευτικό κύμα γιατρών από την περιοχή θα ενταθεί περαιτέρω. «Πλέον το τοπίο στην Ελλάδα είναι απαγορευτικό για έναν νέο γιατρό. Ειδικά μετά τον ΕΦΚΑ οι συνθήκες χειροτερεύουν κι άλλο και πνίγουν τον ιδιώτη γιατρό. Αναμένω εκτόξευση της μετανάστευσης. Όταν ο νέος γιατρός δεν βλέπει καμία προοπτική στο δημόσιο με μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ δεν ανοίγουν και με υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις (ΤΟΜΥ , επικουρικοί) που είναι στον «αέρα» γιατί να παραμείνει στην Ελλάδα;».

Eπιπλέον υπογραμμίζει ότι η ιδιαίτερη ευθύνη που έχει η άσκηση της ιατρικής δεν πληρώνεται στη χώρα μας. «Το 60 με 70% του εισοδήματος των γιατρών πηγαίνει σε εισφορές και φόρους. Ο γιατρός μπαίνει μεγάλος στο επάγγελμα. Από τα 30 και μετά γιατί εκπαιδεύεται πολλά χρόνια και μπαίνει αργότερα στην αγορά εργασίας από τον μέσο επιστήμονα. Καλείται λοιπόν να καλύψει τις βιοποριστικές ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του χρόνια αργότερα».

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

13 σχόλια:

  1. Πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: οι χιλιάδες γιατρών όλα αυτά τα χρόνια, ξεκίνησαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκμεταλλευόμενος το πάθος των Ελλήνων γονέων για σπουδές των παιδιών τους γέμισε την Ελλάδα με Πανεπιστήμια (στα οποία σπουδάσαμε και εμείς φυσικά, συνέχισε με την απορρόφηση στο Δημόσιο (ΕΣΥ, ΙΚΑ κλπ), του οποίου η φούσκα έσκασε. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τόσους γιατρούς, δικηγόρους μηχανικούς, όσο προγραμματιστές, τεχνολογία ενέργειας, διοίκηση (μικρών τουριστικών?) επιχειρήσεων κλπ. Όποιος έχει πάθος για την Ιατρική πρέπει να την σπουδάσει και να προχωρήσει. Όποιος το κάνει από προτροπή των γονέων, παλιακά προνεωτερικά πρότυπα (γιατρός, δικηγόρος ελληνικών ταινιών του '60) ή επαγγελματική εξασφάλιση, ΔΕΝ μπορεί να κατηγορεί κράτος και κοινωνία για την ανεργία. (Και πάλι πιστεύω ότι αν διαγκωνιστεί και ανταγωνιστεί στα πλαίσια φιλελεύθερου/υγιούς ανταγωνισμού, θα βρει την επαγγελματική του θέση στην κοινωνία). Εν ολίγοις ας σπουδάσουμε/εντρυφήσουμε στην επιστήμη που μας ταιριάζει/αρέσει, αλλά αν μας ενδιαφέρει ΜΟΝΟΝ η επαγγελματική εξασφάλιση θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και άλλα δεδομένα και να μην κατηγορούμε την άδικη κοινωνία και το κράτος (που φυσικά φέρει τεράστια ευθύνη για την θηριώδη ανεργία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε βλέπω να αναφέρετε κάτι για τους χιλιάδες ιατρούς που σπούδασαν σε ανατολικές χώρες και που εξαιτίας τους εκτοξεύτηκε ο αριθμός των γιατρών στην Ελλάδα!! Η κάθε κουτσή Μαρία ήθελε να κάνει το παιδί της γιατρό, ανεξαρτήτως απο τις ικανότητες του και τις γνώσεις του..Μήπως τελικά η άσκηση της ιατρικής στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο απαιτητική τελικά??

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά,

      καλά συμπληρώνεις συνάδελφε. Ξέχασα να προσθέσω όσον αφορά την άσκηση Ιατρικής, και τους πολυθεσίτες "καθηγητάδες", ιδιωτικές κλινικές/οργανισμούς υγείας που ενώ δεν πληρώνουν προσωπικό/ασφάλεια/εισφορές κανένας δεν τους κλείνει. Απλώς παλιά η πίτα (και του Δημοσίου και των ασθενών) ήταν μεγάλη και όλοι βολεύονταν λίγο/πολύ, ενώ σήμερα ελαχιστοποιήθηκε. Γι'αυτό επαναλαμβάνω: την σημερινή εποχή γνωρίζοντας τα προαναφερθέντα δεδομένα,το να ξοδέψει ένας νέος χρόνο/χρήμα/ενέργεια σε Ιατρικές (ή ό,τι άλλες σπουδές), θέλει υπολογισμό και ενέχει (σε ένα μέρος) και την προσωπική ευθύνη αν καταλήξεις άνεργος.

      Διαγραφή
    3. ΕΑΝ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΣΕ ΔΥΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ? ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΤΙ?

      Διαγραφή
    4. Τώρα που τα βρήκατε συνάδελφοι να μην ξεχάσετε να αναφέρετε και τους υπόλοιπους ,αυτούς των κομματικών νεολαιών και των "κολλητών" καθηγητών. Οι ικανότητες του ιατρού δεν μετριούνται με την έκθεση τη βιολογία και τα "παπαγαλάκια"

      Διαγραφή
    5. Σιγουρα εχουμε θεμα Επαγγελματικου Προσανατολισμου που η πεινα θα.....λυσει ! Μονο γονος η τρελος θα παει πλεον Ιατρικη στην χωρα των ΞανθοΜαδουροΤακηδων ! Αλλα το προβλημα ειναι κυριως το νταμπιγκ του χρΕΟΠΥΥ στην αγορα και νοοτροπια του Ασεβους νεοελληνα και οχι ο αριθμος των γιατρων που ηδη επεσε κατα .......18000 !

      Διαγραφή
    6. Έχει δίκιο ο συνάδελφος πιο κάτω! Είμαστε πολλοί αλλά και αν έδιωχναν αύριο τους 40000 και έμεναν 20000 , πάλι στην πείνα θα είμασταν ! Όσο ο ΕΟΠΥΥ πουλάει σε τιμή 0 ευρώ, δεν μπορούμε να τον ανταγωνιστούμε και όσο μας αποζημιώνει (όποτε θυμάται!) με 10 δηλαδή 8, δηλαδή 4, δηλαδή .......2 ευρώ όπως πολύ εύστοχα λένε και άλλοι συνάδελφοι , μέλλον δεν υπάρχει ! Εσείς καθίστε να ......μαλώνετε ! Οι ΓΙ με τους Π/Θ ! Οι Ενδοκρινολόγοι με τους Διαβητολόγους ! Οι απόφοιτοι των ελληνικών με αυτούς της αλλοδαπής ! Και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ !

      Διαγραφή
  2. Μπράβο κυρία Μαστοράκου που αναδεικνύετε το πρόβλημα της ιατρικής μετανάστευσης. Όμως ο κ. Τσίπρας μας λέει να μείνουμε Ελλάδα να δουλέψουμε στις μπατιροΤΟΜΥ για ψίχουλα και αυτά ζητιανεμένα για 4 χρόνια από το ΕΣΠΑ. Ο κ. Ξανθός ασχολείται πως θα πάρει τα λεφτά των ιατρών πίσω με τα clawback και τα rebate. Ο κ. Πολάκης καμαρώνει που θα μας κάνει Σοβιετία και ο κ. Μπιρσίμης (Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ) πληρώνει την επίσκεψη καθαρά 2€ και αυτά χωρίς νοίκι, φως, νερό, τηλέφωνο κλπ. Όλοι μαζί αυτοί συνεχίζουν να κατηγορούν ανεξαιρέτως όλους τους γιατρούς ως απατεώνες και φοροκλέπτες προφανώς για να τους πείσουν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Καλά κάνουν λοιπόν όλοι όσοι εγκαταλείπουν την περιβόητη "ομορφότερη χώρα του κόσμου" αναζητώντας οικονομική εξασφάλιση και επιστημονική αξιοπρέπεια. Ελπίζω ότι οι μαζικοί θάνατοι που θα ακολουθήσουν λόγω έλλειψης ιατρών θα κινητοποιήσουν κάποια αντανακλαστικά της κοινωνίας. Εκτός και αν αυτό οδηγήσει σε μείωση των εξόδων του κράτους (συντάξεις) και τελικά οικονομική σωτηρία του επειδή τόσα χρόνια οι Έλληνες "δεν πεθαίνουν κιόλας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα ρε φιλε γιατι ......πηξαμε με τους στοκους που δεν εννοουν να καταλαβουν τον πραγματικο εχθρο ! Οσο ......Ορνια ο χρΕΟΠΥΥ θα μας κανει αθεμητο ανταγωνισμο με το δωρεαν , εκβιαζοντας μας σε αμοιβες 10€=2€ , ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ , οτι ειδικοτητα και να εχουμε και οπου και να σπουδασαμε θα ......ΠΕΙΝΑΜΕ !

      Διαγραφή
    2. Όταν τα έγραψα εγώ συνάδελφε , βγήκαν τα ΞανθουροΤάκηκα τρολς και με κατηγορούσαν ότι θέλω να ......διώξω τους Νέους για να .......μην έχω ανταγωνισμό ! Θα πρέπει λοιπόν να .......εξαπατούμε τα νέα παιδιά για να βρουν ......είλωτες για τις .......τσαντιροΤΟΜΥ τους φαίνεται !

      Διαγραφή
  3. ΕΓΩ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οτι ναναι ! Προς ολους τους συναδελφους που βλεπουν τι δεντρο, οχι ομως και το Δασος ! Ειμαστε πολλοι ? Ναι, φτασανε τις 60000 ! Οι 18000 εφυγαν ! Βελτιωθηκε η ζωη σας σε κατι ? Αν φυγουν αλλες ......18000, νομιζετε θα.......βελτιωθει ? ΟΧΙ ! Ξερετε γιατι ? Γιατι το βασικο προβλημα δεν ειναι η δηθεν...... μεγαλη πιτα του Δημοσιου που μικρυνε αλλα το οτι οι πολιτικαντηδες τοσο οι γαλαζοπρασινοι Κλεπτοκρατες οσο και οι Αριστεροι Ιδεοληπτικοι θελουν να πωλουν στον οχλο.......δωρεαν Υγεια σε μια Χρεοκοπημενη χωρα ! Οσο υπηρχε ο χωρις ορια δανεισμος, εβρισκαν τα λεφτα απο εκει ! Τωρα κλεβουν τους γιατρους ! 10 € επισκεψη, δηλαδη 8 € μετα τις κρατησεις και τα μισα θα σου τα παρουν ως ΕΦΚΑ/ΦΕ ! Η πιτα ισως μικρυνε αλλα αν αφηνανε την αγορα να ισορροπησει αυτο θα γινοταν σε τιμες τυπου 20€ /συνταγογραφηση, 40€ /επισκεψη και ολα θα γινοταν πολυ πιο ευκολα για ολους ! Και μην μου πειτε οτι δεν εχει ο κοσμος το....... εικοσαρικο ! Διοτι τα καφε ειναι φουκ, οι πολεις αδειαζουν τα ΣΚ, τα φαγαδικα δεν προλαβαινουν και η κυρια που σου κλαιγεται για τα οικονονικα ειναι με νυχακι/μαλλι στην τριχα! Οσο θα υπαρχει αυτη η νοοτροπια και ......20000 να μεινουμε, στην πεινα θα ειμαστε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις συνάδελφε...Αυτό με το νύχι~μαλλί~τατουάζ πόσο μου έχει κάτσει στο λαιμό, ειδικά όταν κλαίγονται ότι δεν έχουν λεφτά...Η Ελλάδα της κρίσης γέμισε τατουαζάδικα και εμείς οι νέοι γιατροί στην πείνα..

      Διαγραφή