Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

“Απελευθερώνεται” η παραγωγή ιατρικής κάνναβης


Ιατρική κάνναβη: Πώς μπορούν να προμηθευτούν οι ασθενείς τα φαρμακευτικά σκευάσματα


Νέο πεδίο παραγωγικής δραστηριότητας “ανοίγει” η νομιμοποίηση των σκευασμάτων που περιέχουν κάνναβη για χρήση σε συγκεκριμένες ασθένειες, με την έκδοση σχετικής ΚΥΑ τον περασμένο Ιούνιο.

Διαβλέποντας δυνατότητες επένδυσης και αναπτυξιακών προοπτικών στον τομέα, η κυβέρνηση συνέστησε διυπουργική συντονιστική ομάδα με σκοπό την προετοιμασία και την υλοποίηση του προαναφερόμενου στόχου. Στην ομάδα αυτή συμμετέχει το Γραφείο του Πρωθυπουργού, τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας, καθώς και το Υπουργείο Υγείας που συμμετέχει ενεργά με βάση τις δικές του αρμοδιότητες και ευθύνες.

“Προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου για ιδιωτικές επενδύσεις, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος ως φαρμάκου και ναρκωτικού, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία” αναφέρει σχετικά το Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Αριστοτέλους.

Η διυπουργική συντονιστική ομάδα έχει ήδη καταλήξει σε ένα πρώτο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, το οποίο θα επιτρέπει την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που ρυθμίζει τους ελέγχους και τις αδειοδοτήσεις που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

“Οι αλλαγές στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (ν.4139/2013) για το κρατικό μονοπώλιο είναι απολύτως απαραίτητες, δεδομένου ότι όταν αυτό θεσμοθετήθηκε δεν είχε λάβει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την προοπτική αξιοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης (καλλιέργεια, επεξεργασία, διάθεση σκευασμάτων)” τονίζει το Υπ. Υγείας.

Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι για λόγους διασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών στα σχετικά σκευάσματα, η νομοθετική ρύθμιση θα διατηρήσει τους περιορισμούς του κρατικού μονοπωλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου