Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Ξαφνικό "μπλόκο" από το υπουργείο Υγείας στις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς



Τον όρο "gate keeping” θα μάθουν, όπως όλα δείχνουν, σύντομα οι ασφαλισμένοι, καθώς θα απαιτείται ειδικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό για τη διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων σε ειδικούς γιατρούς, αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία.

Βασιλική Κουρλιμπίνη -

Η "λογική” του μέτρου συνίσταται στην αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, αλλά και στη μείωση των δημόσιων δαπανών για την περίθαλψη, με έλεγχο των ραντεβού που γίνονται μέσω του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Με απλά λόγια, το αν θα χρειαστεί επίσκεψη σε ειδικό γιατρό ή σε νοσοκομείο, θα είναι μια απόφαση που θα λαμβάνεται από τους οικογενειακούς γιατρούς και τους γιατρούς των Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Στελέχη του ΕΟΠΥΥ, σε επαφές που έχουν με τους ιατρικούς συλλόγους, αναφέρουν πως γίνονται προσπάθειες να μην εφαρμοστεί το "gate keeping”. Στον αντίποδα εντούτοις, όπως σημειώνεται στο επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου ως προαπαιτούμενο, το "gate keeping” θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά μέσα στο 2018 και αφού έχει ολοκληρωθεί η υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό (σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου, το σύστημα των οικογενειακών γιατρών θα πρέπει να λειτουργήσει το Μάρτιο). 

Αμφίβολο παραμένει ωστόσο το κατά πόσο θα τηρηθούν τα ανωτέρω χρονοδιαγράμματα. Μετά το "βατερλό” της πρόσκλησης του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς προκειμένου να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τον Οργανισμό και να ενταχθούν στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού (η πρόσκληση αφορούσε σε 2.800 θέσεις ειδικότητας γενικής ιατρικής - παθολογίας και παιδιατρικής, όμως σύμφωνα με πληροφορίες μόλις το 20% των θέσεων καλύφθηκε), δόθηκε παράταση στην υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων έως τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου. Επίσης, λόγω του χαμηλού όπως φαίνεται ενδιαφέροντος εκ μέρους των γιατρών, αίρεται ο ηλικιακός περιορισμός που υπήρχε (65 έτη). 

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς και το υπουργείο Υγείας ελπίζουν πως με την παράταση και τους νέους όρους των ατομικών συμβάσεων θα καταφέρουν τελικά να "πείσουν” την ιατρική κοινότητα να αποδεχθεί το νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας (το οποίο προβλέπει τη λειτουργία συνολικά 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα και συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς ώστε να καλυφθεί το σύνολο των πολιτών, ακόμη και στις περιοχές που δεν προβλέπεται η λειτουργία ΤΟΜΥ), όμως οι πληροφορίες θέλουν τους ιατρικούς συλλόγους να διατηρούν την αρνητική τους στάση.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν τις νέες συμβάσεις "απαξιωτικές”, καθώς καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού, η ατομική περίθαλψη κοστολογείται σε 0,7 ευρώ ανά ασθενή, ενώ τέσσερις ώρες εργασίας του ιατρείου κατ´ ελάχιστον την ημέρα ή 24 ώρες συνολικά εβδομαδιαίως θα διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ. Η αμοιβή τους θα είναι 1.600 ευρώ το μήνα μικτά, εξηγώντας πως οι καθαρές αποδοχές δεν θα ξεπερνούν τα 500 ευρώ, αν αφαιρεθούν η απόδοση φόρου, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο φόρος αλληλεγγύης και ο φόρος επιτηδεύματος. 

14 σχόλια:

  1. Άλλο ένα ......τρομοκρατικό άρθρο που μυρίζει ΥΠΥΓ ! Χωρίς γυφΤΟΜΥ και ΟΙ τι gatekeeping θα κάνουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να δειτε πως οι αλλες ειδικοτητες οπως καρδιολογοι θα πεσουν με τα μουτρα για τις συμβασεις σε αντιθεση με τους ΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσεις τρολαρα 1.22 θα πεσετε ποτε μεσα σε κατι;

      Διαγραφή
    2. Σιγουρακι...
      Και 423€ να τους δωσεις όπως εδινε το ΤΕΒΕ , ουρά θα κανουν για συμβαση.

      Διαγραφή
    3. Για αυτο ξεφτιλιστικατε παλι τρολ 3.49;

      Διαγραφή
  3. Πάντως για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτή η ιστορία που ο καθένας γιατί κάτι άκουσε στο καφενείο, η του είπε κάτι η κουμπάρα πάει σε ειδικό ιατρό ,με την επίσκεψη να την πληρώνει το κράτος, δηλ. ο φορολογούμενος πρέπει να τελειώσει.Να μην πω και για τις παρακλινικές εξετάσεις που παραγγέλνει ο ασθενής σαν να είναι φρούτα στη λαϊκή.Οι δε καρδιολόγοι έχουν ξεχάσει την ακρόαση καρδίας προκειμένου να κάνουν το υπέρηχο και να το ζητάνε μετά από τον ΕΟΠΥΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά ποιοί «γεμίζουν» τα ΤΕΠ των νοσοκομείων οι γενικοί ιατροί (σε Τομυ,κέντρα υγείας ή ιδιώτες) ή οι ειδικοί ιατροί ;;;; Υπάρχει οικογενειακός ιατρός που στέλνει σπίτι του ένα πχ άλγος στο θώρακα ;;..θα κάνει ΗΚΓ ...θα είναι σίγουρος ότι είναι φυσιολογικό ;; Και εν παση περιπτώση θα «διώξει» τον ασθενή παίρνοντας την ευθύνη ή θα τον στείλει στο ΤΕΠ ή τον ειδικό καρδιολόγο ;; Ποιός ζητάει σωρεία εξετάσεων για να καλύψη τα «νώτα του» μη του διαφύγει κάτι και του προσάψουν ευθύνες αφου δεν είναι «ειδικός» ...ποιοί συγκριτικά κάνουν «αμυντική» ιατρική στις πλάτες του ΕΟΠΥΥ και του δημοσίου συστήματος ,οι γενικοί γιατροί ή οι γιατροί ειδικοτήτων ;;;; Δεν ξέρω άν οι καρδιολόγοι έχουν ξεχάσει την ακρόαση καρδιάς ,ξέρω όμως ότι πολλοί (ομολογουμένος όχι όλοι ,για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα ) γενικοί γιατροί έχουν ξεχάσει την κλινική εξέταση ,την στοχευμένη ζήτηση παρακλινικών εξετάσεων και προπάντων την ατομική ευθύνη στην εκτέλεση του έργου τους.

      Διαγραφή
  4. Τα νοσοκομεία που ως τριτοβάθμια περίθαλψη θα έπρεπε να ασχολούνται με τα περιστατικά τα σοβαρά,ασχολούνται με την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Πως να αρκούν οι γιατροί,οταν τα ραντεβού είναι κλεισμένα για μήνες πρίν.Και αυτό γιατί δυστυχώς οι ιδιώτες συμβεβλημένοι ήταν συμπληρωμένοι!!! και ζητούσαν επίσκεψη. Για να μην πούμε και για την επιστημονοσίνη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχως .....ΓλυφΤακη που πριν τους συμβεβλημενους τα νοσοκομεια ηταν.....αδεια! Αρπα 60 σεντς για το παραμυθακι!

      Διαγραφή
  5. Ντροπή! Η μία ειδικότητα επιτίθεται στην άλλη. Σας πληροφορώ ότι από το ιατρείο μου εφυγαν ασθενείς με ένδειξη χειρουργείου από την πρωτη επισκέψη,οταν στο ΙΚΑ πηγαιναν μόνο για συνταγογράφηση επι σειρά ετών,χωρίς κανενας να εχει ακουμπήσει στηθοσκοπιο πανω τους.
    Μια καρδιολογος συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι δυνατόν ειδική γιατροί να κάνω σύμβαση για 4 h όταν ξέρουν ότι οι ασθενείς θα λένε γράψε ότι ήρθα στο τετράωρο Σιγά τι έγινε βάλε με αύριο στονΕΟΠΥΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι οικογενειακοί γιατροί δεν θα πρέπει να εργάζονται με ραντεβού. Αρκεί να είναι γνωστό το ωράριο του γιατρού. Ετσι γνωρίζοντας την ώρα που ανοίγει θα έρχονται οι ασθενείς, όπως πάνε στη τράπεζα.Το μόνο που μπορεί να μπεί είναι μηχανάκι με τον αριθμό προτεραιότητας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα μπλοκάρουν τα ραντεβού,οι χρονίως πάσχοντες κάνοντας δύσκολη, έως αδύνατη την εύρεση ραντεβού σε κάποιο επείγον περιαστατικό, η σε κάποιον καινούργιο άρρωστο. Δεν θα υπάρχει ταλαιπωρία καθόσον θα είναι σχετικώς κοντά το ιατρείο και αν κάποια μέρα δούν πολύ κόσμο θα φύγουν και θα προσέλθουν μιά άλλη. Αυτοί που θέλουν συνταγογραφία θα προσαρμοσθούν να κανονίζουν να έρχονται οχι όλοι μαζί στις αρχές του μήνα. Εξ'άλλου και ο γιατρός θα δίνει 3/μηνες ή 6/μηνες συνταγές και οχι όπως μέχρι τώρα που έδινε μία το μήνα για να χρεώνει επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ κοβε 12μηνες αν θελεις, εγω τον ασθενη μου τον παρακολουθω!

      Διαγραφή
    2. Και μετά ξύπνησες και άρχισες να ψάχνεις για ιατρό .Αυτές τις παπατζες έχετε στο μυαλό σας που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα και γι'αυτό μόνο μίζερες λύσεις και ανεφάρμοστες υποσχέσεις θα δινετε ...όσο καιρό έχετε ακομα

      Διαγραφή