Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Τρεις νεκροί από τη γρίπη σε μία εβδομάδα – Στους έξι ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της περιόδου



Επικρατούντες υπότυποι του ιού, μέχρι τώρα, είναι ο Β και ο πανδημικός A (H1N1) pdm09.

IATRONET

Τα δόντια της δείχνει η γρίπη, προκαλώντας τρεις θανάτους σε διάστημα μίας μόλις εβδομάδας.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του ιού έχει ανέλθει στους έξι (πέντε άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 39 έως 79 ετών), αλλά φέτος η εικόνα είναι διαφορετικά από τα τελευταία χρόνια.

Ο πρώτος νεκρός καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο και από τότε η δραστηριότητα του ιού παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωστόσο, τα γραφήματα έχουν ανοδική τάση, με αποτέλεσμα να καταγραφούν πέντε θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης.

Σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κανένα από τα θύματα του ιού δεν είχαν υποβληθεί σε αντιγριπικό εμβολιασμό.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τις 22 έως τις 28 Ιανουαρίου, στάλθηκαν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης 120 “ύποπτα” κλινικά δείγματα (94 από νοσοκομεία και 26 από ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς).

Από αυτά, τα 25 (20,8%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 3 ήταν τύπου Α και τα 22 ήταν τύπου Β.
Εντατική

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (16 άνδρες, 8 γυναίκες) με νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Μόνον οι δύο είχαν εμβολιαστεί.

Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως η χώρα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης.

Επικρατούντες υπότυποι του ιού, μέχρι τώρα, είναι ο Β και ο πανδημικός A (H1N1) pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης.


Ιλαρά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί και 100 νέα κρούσματα ιλαράς, φτάνοντας συνολικά στα 1.362 από την αρχή της περιόδου.

Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρατηρείται στη νότια Ελλάδα και πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά) και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, που ανήκουν κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών.

Στα κρούσματα περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου