Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Πάτρα: Όλη η αλήθεια για τα πρόστιμα στα νοσοκομεία και τη λειτουργία των ακτινολογικών εργαστηρίων

ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ - pelop.gr

Σημαντικό πρόστιμο καλούνται να πληρώσουν ΠΓΝΠ και «Αγιος Ανδρέας» για εργαζόμενους οι οποίοι είχαν προσληφθεί πριν από είκοσι και τριάντα χρόνια,για τα Ακτινολογικά Εργαστήρια. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας τους κρίνει ακατάλληλους για το συγκεκριμένο έργο και υποδεικνύει εξειδικευμένους πτυχιούχους.

Βέβαια η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, έχει κινήσει διαδικασίες για το ζήτημα αυτό πριν από δέκα χρόνια και είχε δώσει μία επταετή προθεσμία για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Είχε προχωρήσει σε συστάσεις, προειδοποιήσεις και πολλά άλλα προς τα νοσοκομεία της χώρας που δεν είχαν στελεχωμένα τα συγκεκριμένα Εργαστήρια με κατάλληλο προσωπικό.

Μάλιστα θεσπίστηκαν εξετάσεις επάρκειας της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για τους αποφοίτους ΙΕΚ, που για άγνωστο λόγο εξακολουθούν να μην έχουν θεσπισμένα επαγγελματικά δικαιώματα ως «βοηθοί», ούτε βέβαια την κατάλληλη πιστοποίηση για να διενεργούν κάποιες ακτινολογικές πράξεις.

Ανάμεσα στα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και στα οποία έχει υποβληθεί πρόστιμο, είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και ο «Αγιος Ανδρέας».

Μιλώντας στο ReportPlus.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος (ΟΤΑΕ) Κωνσταντίνος Γεωργιάδης αναφέρει πως «ενώ έχει παρέλθει από το 2016 η επταετία, το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει. Τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες διεξάγουν μέχρι σήμερα ακτινολογικές πράξεις σε νοσοκομεία της χώρας, ενώ και οι απόφοιτοι ΙΕΚ, χωρίς καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, συχνά βρίσκονται εκτεθειμένοι σε διαδικασίες για τις οποίες δεν έχουν την απαραίτητη επάρκεια».

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ

Η «Π» απευθύνθηκε στους διοικητές των δύο νοσοκομείων Θεόδωρο Πισιμίση (ΠΓΝΠ) και Θεόδωρο Σερεμέτη (Αγιο Ανδρέα) οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι στα δύο εργαστήρια δεν απασχολούνται τραπεζοκόμοι ή καθαρίστριες αλλά υπάλληλοι ΤΕ συγγενών ειδικοτήτων οι οποίοι είχαν προσληφθεί πριν από αρκετά χρόνια, σύμφωνα με την τότε νομοθεσία. Μάλιστα στο πέρασμα των ετών είχαν περάσει από εκπαίδευση και σεμινάρια.

Επίσης τονίζουν ότι δεν πρόκειται για άρνηση συμμόρφωσης, αλλά για ένα θέμα που χρίζει κεντρικής διαχείρισης καθώς θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για το εργασιακό μέλλον αυτών των υπαλλήλων.

>«Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να βρεθεί η δέουσα λύση» ανέφερε ο κ. Πισιμίσης υπογραμμίζοντας από την άλλη ότι το νοσοκομείο το οποίο μετράει καθημερινά τους πόρους του για να τα βγάλει πέρα να πληρώνει πρόστιμο για τέτοιες υποθέσεις.

@«Εχουμε ζητήσει από την Εταιρεία να μας υποδείξει πώς μπορούμε να πιστοποιήσουμε αυτούς τους εργαζομένους μέχρι να φτάσει η στιγμή της συνταξιοδότησής τους. Τους έχουμε βγάλει από την πρώτη γραμμή των εργαστηρίων, αλλά δεν μπορούμε να τους διώξουμε» μας είπε ο κ. Σερεμέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου