Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Κάτι “τρέχει” με τις νεκροτομές στη Λακωνία


Αποτέλεσμα εικόνας για νεκροτομή


Πανελλήνιο φαινόμενο αποτελεί αυτό που συμβαίνει στο νομό Λακωνίας με τις νεκροψίες-νεκροτομές. Αν και το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο νεκροτομείο και επικουρική ιατροδικαστή από το Μάιο του 2016, εντούτοις δεν λαμβάνει εντολές για τη διενέργεια νεκροψιών-νεκροτομών. Αντίθετα, εξακολουθούν να εκδίδονται παραγγελίες για διενέργεια νεκροτομών στην Ιατροδικαστική υπηρεσία Ναυπλίου-Καλαμάτας, Πάτρας ακόμη και στην Ιατροδικαστική υπηρεσία Πειραιώς!

Το θέμα καταγγέλλει με επιστολή του προς τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, η οποία κοινοποιείται στην Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ), η διοίκηση του ΓΝ Λακωνίας. Όπως αναφέρει, η μεταφορά των σορών σε άλλη πόλη επιφορτίζει με μεγάλο ψυχικό αλλά και οικονομικό κόστος τους συγγενείς των θανόντων. Όπως διευκρινίζει, οι μοναδικές εντολές που έχει λάβει το Νοσοκομείο Λακωνίας για τη διενέργεια νεκροτομής είναι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συγγενικό περιβάλλον ώστε να καλύψει τα τεράστια έξοδα της μεταφοράς του νεκρού προκειμένου να νεκροτομηθεί σε άλλους νομούς της χώρας.

“Πρόσφατα συνέβη το εξής τραγικό περιστατικό: Ζητήθηκε από την κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Λακωνίας να επιβαρυνθεί το ίδιο το νοσοκομείο με τα έξοδα της μεταφοράς σορού στην Κόρινθο για να διενεργηθεί εκεί η νεκροτομή! Κι όλα αυτά τη στιγμή που το Νοσοκομείο Λακωνίας διαθέτει νεκροτομείο με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αλλά και Ιατροδικαστή!” αναφέρει σχετικά ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της ΕΙΕ. Σε άλλη περίπτωση, έχει υπάρξει και περιστατικό όπου ζητήθηκε από το Δήμο Σπάρτης να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς της σορού! Το αποτέλεσμα ήταν η σορός να παραμένει επί σειρά ημερών σε ψυκτικό θάλαμο του νεκροτομείου του Νοσοκομείου Λακωνίας και να έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται σηπτικές εξεργασίες στο πτώμα μέχρι να αποφασιστεί να διενεργηθεί τελικά η νεκροτομή στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου.

Στο μεταξύ, η διενέργεια νεκροτομής σε άλλη πόλη αποκλείει την αυτοψία του χώρου που είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία για την έκβαση μίας υπόθεσης.

“Οι ιατροδικαστικές πράξεις νεκροψίας-νεκροτομής θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες για να μην δημιουργούνται επιστημονικές αμφιβολίες. Απαραίτητη σε μία πλήρη ιατροδικαστική διερεύνηση θανατηφόρου συμβάντος είναι η αυτοψία, δηλαδή η διερεύνηση του χώρου από τον ιατροδικαστή που θα διενεργήσει στη συνέχεια τη νεκροτομή” επισημαίνει ο κ. Λέων.

“Είναι λοιπόν καθοριστικό αφενός να εφαρμόζονται οι διεθνείς κανόνες, αφετέρου να σταματήσει το φαινόμενο της μεταφοράς σορών το οποίο είναι προσβλητικό, αλλά συγχρόνως δαπανηρό σε μία δύσκολη χρονική στιγμή για τις οικογένειες των θυμάτων” συμπληρώνει, αναδεικνύοντας την ανάγκη να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι υπάρχουσες ιατροδικαστικές δομές και άμεσα να δημιουργηθούν νέες σε όλη την επικράτεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (με αρ. πρωτ.9948/2016), οι επικουρικοί Ιατροδικαστές του ΕΣΥ διενεργούν το σύνολο των Ιατροδικαστικών πράξεων όπως ακριβώς οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους του δημοσίου. Η αποστολή τους κατά το διορισμό τους σε θέσεις του ΕΣΥ είναι η διενέργεια Ιατροδικαστικών πράξεων με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών.

1 σχόλιο:

  1. Η διοίκηση του ΓΝ Λακωνίας να εξετάσει και την επιστημονική επάρκεια του ιατρού ιατροδικαστή ,τις ημέρες εργασίας,άδειες κλπ...Οι διεθνείς κανόνες υπαγορεύουν επίσης βιντεοσκόπηση της νεκροτομής πέραν της αυτοψίας όπου υπάρχει και η βοήθεια της αστυνομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή