Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΕΙΝΑΠ: Το αντίδωρο του πλεονάσματος & ο εμπαιγμός των επικουρικών



Ένα μικρό αντίδωρο θα λάβουν τελικά οι νοσοκομειακοί γιατροί από το... περιβόητο και πολυδιαφημισμένο πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου
Onmed.gr

Το γεγονός αυτό, αλλά και το ότι οι επικουρικοί γιατροί δεν θα παραμείνουν τελικά στο σύστημα αλλά θα απολυθούν, αποτελούν δύο ισχυρά σοκ για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Τα δύο παραπάνω σημεία, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι (Δευτέρα 19 Μαρτίου) οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Αιχμή της συνάντησης ήταν η απόφαση του ΣτΕ για το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών,ωστόσο στο τραπέζι τέθηκαν πολλά από τα θέματα που «καίνε» σήμερα τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Ηλίας Σιώρας, χαρακτηρίζει την συνάντηση αποκαλυπτική, «καθώς έγινε σαφές ότι θα συνεχιστεί η λεηλασία στο δικαίωμα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά και του λαού να απολαμβάνει ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλών προδιαγραφών», σημειώνει με νόημα.

Και συνεχίζει αναφορικά με την συνάντηση:

«Σε σχέση με το μισθολόγιο και την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν τίθεται θέμα για άμεση επαναφορά των μισθών, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα - ούτε θετική, ούτε αρνητική - παρέμβασης στο ΣτΕ, ενώ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η περικοπή των μισθών είναι δραματική. Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρχει τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει από το ματωμένο πλεόνασμα του 2018 μια μικρή εφάπαξ βοήθεια στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Για την αναπροσαρμογή του ωρομίσθιου των εφημεριών, ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στο 2018 καμία παρέμβαση κι όλα θα συζητηθούν στον προϋπολογισμό του 2019 οι μισθολογικές ανάγκες θα... συζητηθούν στον προϋπολογισμό του 2019 «τηρώντας πάντα τους δημοσιονομικούς στόχους»!!!».

Αναφορικά με τους επικουρικούς γιατρούς, ο κ. Σιώρας επισημαίνει ότι ο κ. Ξανθός υπήρξε κάθετος, λέγοντας ότι θα απολυθούν. «Επιχείρησε να αντισταθμίσει το γεγονός των χιλιάδων απολύσεων με νέες προκηρύξεις (800 συνολικά) μόνιμου ιατρικού προσωπικού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 (πλέον των 768 που ανακοίνωσε προ ημερών), εκ των οποίων, όπως είπε, οι 400 θα αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι οι προσλήψεις θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι υπάρχει δυσκολία στην έγκριση κονδυλίων που θα αφορούν την προκήρυξη μόνιμων θέσεων για το λοιπό προσωπικό».

Εν κατακλείδι όμως, από τις 2.500 προσλήψεις επικουρικών γιατρών που έχουν προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι 1.200 προσλήψεις είναι περσινές και οι 1.500 είναι φετεινές. Να σημειωθεί ότι δεν έχει προχωρήσει ούτε το 1/3 αυτών των προσλήψεων σημειώνει ο Αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και συνιχίζει:

«Μάλιστα, πέταξε το μπαλάκι στα νοσοκομεία, ισχυριζόμενος ότι μπορούν να μεταφέρουν από κωδικό σε κωδικό τμήματα του προϋπολογισμού τους για να προγραμματίσουν την πρόσληψη επικουρικών μέσα σε 15 μέρες, δηλώνοντας ταυτόχρονα «άγνοια» για το γεγονός ότι πολλά νοσοκομεία δε διαθέτουν κονδύλια, αλλά ακόμη κι εκεί που γίνεται αναπλήρωση, γίνεται μετά από μήνες.

Σχετικά με το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργεί η απόλυση 400 νοσηλευτών που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Θεραπείας Νεογνών είπε ότι η αντικατάστασή τους θα είναι ισόποση από επικουρικούς!!!

Παράλληλα ο νόμος για την εφαρμογή του νέου ωραρίου των γιατρών δήλωσε ότι είναι σε αναστολή κι ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα θα φέρει πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο Οργανισμών των νοσοκομείων, νέο πλαίσιο των ΥΠΕ και τη χωροταξία τους, διευκρινίζοντας ότι οι νέοι οργανισμοί δε θα προβλέπουν ριζική επαναφορά πριν τις συγχωνεύσεις, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά αναίρεση μνημονιακού νόμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου