Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Υπουργείο Υγείας: Ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών σε επτά νοσοκομεία

Μαίρη Μπιμπή - TO BHMA

Σχεδιάζονται αλλαγές στο θέμα της Ψυχικής Υγείας

Σε σειρά αλλαγών που βρίσκονται υπό σχεδιασμό ώστε να βελτιωθεί το τοπίο της Ψυχικής Υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε σε ημερίδα για τους αδικοπραγούντες ψυχικά ασθενείς του Νόμου 4509/2017.

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για νομοθετική ρύθμιση που κατόπιν της μέγιστης δυνατής πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης «έρχεται να αντιμετωπίσει ένα μελανό σημείο που ήταν γνωστό αλλά έμπαινε πάντα κάτω από το χαλί, ένα μελανό σημείο στη λειτουργία και του σωφρονιστικού συστήματος και του συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα».

Ο σχετικός νόμος για πρώτη φορά αντιμετωπίζει τους ασθενείς που έχουν τελέσει σοβαρά αδικήματα όχι μόνο με όρους εγκλεισμού και αποτροπής επικινδυνότητας, ασφάλειας, φύλαξης και τα λοιπά, αλλά και με όρους εξατομικευμένης και ποιοτικής θεραπευτικής φροντίδας. 

«Νομίζω ότι αυτό είναι μία πολύ σημαντική αλλαγή. Είναι μία αλλαγή παραδείγματος, όπως λέμε κάποιες φορές, και συνάδει και με την προσπάθεια που κάνουμε να μετασχηματίσουμε και το τοπίο συνολικά στο χώρο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, να επανεκκινήσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση η οποία επίσης είναι ένα πολύ σημαντικό προοδευτικό βήμα στο σύστημα της ψυχικής υγείας της χώρας μας, το οποίο είχε βαλτώσει τα χρόνια της κρίσης και των περικοπών και που και αυτό προωθεί μια αλλαγή παραδείγματος», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό το σχετικό νομοθέτημα σηματοδοτεί το πέρασμα από την ασυλική φροντίδα στην φροντίδα σε επίπεδο κοινότητα για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, καλύτερη στελέχωση, καλύτερη οργάνωση του συστήματος και ανάπτυξη περισσότερων δομών και υπηρεσιών στην κοινότητα.

Προς την κατεύθυνηση αυτή το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών σε επτά νοσοκομεία της περιφέρειας, ώστε να σταματήσει η συρροή περιστατικών και ειδικά των ακούσιων εισαγωγών, των εισαγγελικών εντολών στα τρία ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Ξανθό «σιγά-σιγά πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία μετασχηματισμού και οριστικής υπέρβασης του ασύλου».

Επίσης, η φροντίδα των ψυχικά πασχόντων προβλέπεται να γίνεται και σε δομές που είναι στην κοινότητα, σε κέντρα ψυχικής υγείας με τη συνδρομή κινητών μονάδων, με τη συνδρομή άλλων εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου