Ξεπερνούν πλέον το "φράγμα" του μισού δισ. ευρώ τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς προμηθευτές και ιδιώτες, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 90% από την αρχή της χρονιάς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, τα χρέη του ΕΣΥ συσσωρεύονται μήνα με το μήνα και στο τετράμηνο άγγιξαν τα 574 εκατ. ευρώ από 299 εκατ. που ήταν στο τέλος του 2107.
Βασιλική Κουρλιμπίνη - Vicky.kourlibini@capital.gr
Όπως δε αναφέρουν στελέχη από το χώρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, τα χρέη στην πραγματικότητα είναι ακόμη υψηλότερα, φτάνοντας τα 850 εκατ. (ληξιπρόθεσμα και τρέχοντα).
Βασική αιτία της έκρηξης που σημειώνουν οι υποχρεώσεις του ΕΣΥ, η σχεδόν ανύπαρκτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που για την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο φτάνει μόλις το 1,5% (14 εκατ. ευρώ από τα 230 εκατ. που είναι η ετήσια χρηματοδότηση).
Διαφορετική εικόνα επεχείρησε να δώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην πρόσφατή παρέμβασή του σε συνέδριο με τίτλο "Νοσοκομείο-Φάρμακο-Εξοπλισμός". Επεσήμανε πως τα νοσοκομεία είναι λειτουργικά και ανταποκρίθηκαν στην αυξημένη ζήτηση που δημιούργησε η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, χωρίς να παράγουν χρέη, με ιστορικό χαμηλό στα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων.
Όπως είπε, το 2011 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 1,298 δισ. ευρώ, το 2013 688 εκατ., το 2015 931 εκατ., το 2016 450 εκατ. και το 2017 299 εκατ. ευρώ, χωρίς εντούτοις να αναφερθεί στην τελευταία εικόνα που παρουσιάζουν οι υποχρεώσεις του ΕΣΥ.
Είναι ενδεικτικό, όπως σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως ο προϋπολογισμός του Ευαγγελισμού, ενώ για το οικονομικό έτος 2017 διαμορφώθηκε στα 211,6 εκατ. ευρώ, για το οικονομικό έτος 2018 διαμορφώνεται στα 192 εκατ., μειωμένος δηλαδή κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη μείωση, που αγγίζει τα 23 εκατ., θα υποστεί το νοσοκομείο Αθηνών "Ιπποκράτειο".
Τα 104 εκατ. ευρώ που προβλέπονται το 2017, φέτος μειώνονται και θα ανέλθουν στα περίπου 81,5 εκατ. Αντίστοιχες μειώσεις προβλέπονται για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν", για το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Γ. Γεννηματάς", και για το γυναικολογικό "Έλενα Βενιζέλου – Αλεξάνδρα". Σύμφωνα επίσης με καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, τα αποθεματικά που υπάρχουν στα ταμεία πολλών δημόσιων νοσοκομείων δεν επιτρέπονται από την κυβέρνηση να χρησιμοποιηθούν, καθώς είναι τα χρήματα που λειτουργούν ως "μαξιλάρι" για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Όλα αυτά τη στιγμή που τα οικονομικά των νοσοκομείων αναμένεται να τεθούν κάτω από ακόμη πιο αυστηρό έλεγχο. Όπως αναφερόταν σε παράρτημα που συνόδευε τη συμφωνία του Eurogroup το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας- ΕΚΑΠΥ) που θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει στόχο την επίτευξη μεριδίου 30% κεντρικών προμηθειών στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων έως τα μέσα του 2020 και 40% στα μέσα του 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου