Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Το υπουργείο ζήτησε από τη φαρμακοβιομηχανία πρόσβαση στους φακέλους που έχουν κατατεθεί στον ΕΜΑ

Η πλευρά της βιομηχανίας θα βοηθήσει εφόσον τα στοιχεία δεν είναι απόρρητα και έχει στη διάθεσή της και τον απαιτούμενο χρόνο.


Αύριο αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (Ηealth Τechnology Αssessment, H.T.A.) έργο της οποίας είναι η αξιολόγηση, η τιμολόγηση και η αποζημίωση φαρμάκων. Στην συνεδρίαση που θα έχει πιο πολύ χαρακτήρα γνωριμίας μεταξύ των μελών της Επιτροπής πιθανολογείται ότι θα είναι και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, την Τρίτη που μας πέρασε έγινε μία συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με εκπροσώπους από την βιομηχανία, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν και διορθώθηκαν κάποια θέματα πάνω στον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής αλλά και στην πρόσβαση που μπορεί να υπάρχει στους φακέλους που έχουν καταθέσει οι εταιρείες για τα σκευάσματά τους στον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων). 

Η πλευρά της βιομηχανίας ενημέρωσε ότι μπορεί να παραχωρήσει και να συνδράμει στο έργο της Επιτροπής εφόσον τα στοιχεία αυτά δεν είναι απόρρητα και επίσης έχει τον απαιτούμενο χρόνο στη διάθεσή της για την συγκέντρωσή τους και όχι 15 ημέρες, που ακούστηκε από την πλευρά του Υπουργείου (σαν ενδεδειγμένος χρόνος).

Τέτοια απόρρητα στοιχεία, είναι για παράδειγμα η διαδικασία κατασκευής ενός προϊόντος ή τα ονόματα των όσων καταψήφισαν ένα σκεύασμα στον ΕΜΑ και την αιτιολογία. Απόρρητο στοιχείο, για παράδειγμα, είναι και οι τιμές διαπραγμάτευσης.

Η πληροφόρησή μας είναι ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (Ηealth Τechnology Αssessment, H.T.A.) θα επικεντρωθεί στα σκευάσματα της τελευταίας τριετίας και ειδικότερα σε αυτά με την μεγαλύτερη κατανάλωση, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση. 

Επίσης πηγές λένε ότι πιθανότατα μέλος της ΗΤΑ θα συμμετάσχει στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών του Υπουργείου, γεγονός που σημαίνει ότι η πλευρά της βιομηχανίας θα έχει έστω κάποια ενημέρωση για το έργο της, καθώς κανένα μέλος της βιομηχανίας δεν θα έχει συμμετοχή στην πρώτη. 

Τα μέλη της επιτροπής

1. Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

2. Τεκτονίδου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια που υπηρετεί στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) – Γ.Ν.Α « ΛΑΪΚΟ», που αναλαμβάνει και Αντιπρόεδρος.

3. Αλεξίου-Χατζάκη Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

4. Αποστολίδου Ειρήνη, Ιατρός, Άμισθη Επιστημονική Συνεργάτης στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

5. Καραγιάννη Θωμά, Ιδιώτης Ιατρός ειδικότητας Παθολογίας.

6. Καστανιώτη Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου.

7. Πάνα Ζωή-Δωροθέα, Ιατρός ειδικότητας Παιδιατρικής, Κλινικός Αξιολογητής στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας (ΕΚΑΠΤΥ).

8. Παπαζήσης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ψυχίατρος.

9. Σούλης Γεώργιος, Ιδιώτης – Ιατρός ειδικότητας Γενικής Ιατρικής.

10.Φλωρδέλλης Χριστόδουλος, Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

11. Χάιδιτς Άννα-Μπεττίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Υγιεινής-Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζεται, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής μπορεί να συμμετέχει το εκάστοτε τακτικό μέλος της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση που έχει διορίσει η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς και ένας εκπρόσωπος από ΗΔΙΚΑ. Οι παραπάνω δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά θα λειτουργούν συμβουλευτικά επί ζητημάτων τεχνικής υποστήριξης.

Στη γραμματειακή υποστήριξη θα βρίσκονται οι εξής:

Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, μόνιμη υπάλληλος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.),

Σπυριδούλα Χαλικιοπούλου, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού, υπάλληλος του ΚΥ Ιθάκης

Ελένη Νικολοπούλου, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, μόνιμη υπάλληλος του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

Αθανασία Γεροστάθου, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, μόνιμη υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, που υπηρετεί σε θέση Προϊσταμένης του Τμήματος Εφαρμογής και Συντονισμού της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου