Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου απολογείται για το σκάνδαλο με τα αντικαρκινικά φάρμακα




Η υπόθεση με το κύκλωμα που φέρεται να υπεξαιρούσε υψηλού κόστους αντικαρκινικά φάρμακα και άλλα σκευάσματα από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια να τα διακινούσε σε χώρες του εξωτερικού, είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μερικούς μήνες και προκάλεσε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έχει ασκήσει σε βάρος των μελών του κυκλώματος ποινικές διώξεις για τα αδικήματα:

• Της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της.
• Της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει συνολικά τις 150.000 ευρώ.
Της διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
• Της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος ΝΠΔΔ.
• Της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ’ επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και της ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης με χρήση αυτής κατ’ εξακολούθηση.
Η υπόθεση έχει προσλάβει διαστάσεις και στο νησί της Ρόδου λόγω της πιθανολογούμενης εμπλοκής και δύο (στην φάση αυτή) ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, υπεράνω πάσης υποψίας.

Πρόκειται για έναν 62χρονο κι έναν 63χρονο, που συγκαταλέγονται μεταξύ των ατόμων εκείνων που παρακολούθησαν στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας που διεξήγαγαν, οι αστυνομικοί του Τμήματος Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛΑΣ.
Τα ονόματά τους δε συμπεριλαμβάνονται στο πολυσέλιδο διαβιβαστικό – συνοδευτικό της ογκώδους δικογραφίας – από 4 Μαΐου 2018 έγγραφο της ως άνω υπηρεσίας της ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο για τους δύο ιατρούς κι ακόμη 18 άτομα (όλοι εμφανίζονται ως «λοιποί κατηγορούμενοι) προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις, χωρίς όμως να έχει καταστεί δυνατόν να διαλευκανθεί πλήρως η δράση τους.
Πληροφορίες έτσι αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των παρακολουθήσεων με ήχο και εικόνα και από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μελών του κυκλώματος και καταγραφή των συνομιλιών του, έχουν υπάρξει συνομιλίες αλλά και συναντήσεις που πρέπει να ξεκαθαρίσουν στο πλαίσιο της κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται από Ειδική Ανακρίτρια Διαφθοράς.
Προς τον σκοπό αυτό μάλιστα την προσεχή Τρίτη θα απολογηθεί ενώπιον της Ανακρίτριας ο 63χρονος ιατρός ενώ δεν έχει κληθεί ακόμα σε απολογία ο 62χρονος.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Το νήμα της ιστορίας ξετυλίγεται από τον Απρίλιο του 2013, ενώ η οργάνωση εμφανίζεται γερά δομημένη, με τέσσερις βασικούς πυρήνες, τα μέλη των οποίων είχαν αυστηρά καθορισμένους ρόλους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, οι γερμανικές Αρχές διαπίστωσαν -κατόπιν ελέγχου – ότι γερμανική φαρμακαποθήκη εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης, υψηλού κόστους, από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στον χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν μάλιστα φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.
Με βάση τον έλεγχο των ανωτέρω τιμολογίων, προέκυψε μεταξύ άλλων ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί: τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από εταιρεία με έδρα το Κάϊρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση· αλλά και τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία. Σημειώνεται ότι, με βάση τα εν λόγω τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 € , ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 €.

Σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, ο λόγος που εκδίδονται εξ αρχής τα επίμαχα τιμολόγια, είναι για να προσδίδεται νομιμοφάνεια στη μεταξύ τους συναλλαγή, κατά τρόπον ώστε να μπορούν εν συνεχεία τα φάρμακα αυτά, να χρησιμοποιούνται και να διακινούνται περαιτέρω από τις φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό. Μέσω της οδού αυτής, επιτυγχάνεται και η νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων που προέρχονται από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση προμηθευόταν παρανόμως υψηλού κόστους φάρμακα κυρίως νοσοκομειακής χρήσης από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε και εξήγαγε σε χώρες του εξωτερικού. Ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενα την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή τα ιδιοποιούνταν παρανόμως.
Ο φερόμενος ως αρχηγός εμφανίζεται να δίνει οδηγίες στα μέλη, να επικοινωνεί μαζί τους και να καθορίζει τις τιμές της αγοράς. Επίσης, διαχειρίζεται τα χρήματα που προκύπτουν από τις παράνομες διακινήσεις των φαρμάκων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, όταν ο Αιγύπτιος – φερόμενος ως αρχηγός -, ο οποίος δεν κατοικούσε μόνιμα στη χώρα μας, απουσίαζε, τον υποκαθιστούσε στον ρόλο του γυναίκα συγκατηγορούμενη του.
Ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζεται να ασχολείται με την αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ο τρίτος φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Η δράση του τέταρτου πυρήνα αφορά κυρίως την προμήθεια του (α) πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.
Η ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.
Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, είχαν συνταγογραφηθεί τα επίμαχα φάρμακα σε τουλάχιστον 11 άτομα από την Αττική, την Αχαΐα και τη Ρόδο, ενώ φαίνεται ότι εκτός από το Λαϊκό Νοσοκομείο φαρμακευτικά σκευάσματα «έφευγαν» και από άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Τα φάρμακα μεταξύ άλλων φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ανθοπωλείο, δίπλα στα λουλούδια. Για τη μεταφορά των φαρμάκων χρησιμοποιούσαν, κυρίως, εταιρείες ταχυμεταφορών ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο δωροδοκώντας τον αρμόδιο υπάλληλο.
Για να διακριβωθεί πλήρως η δράση της «μαφίας» των αντικαρκινικών φαρμάκων, μυστικοί αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής ταξίδεψαν μέχρι τη Ρόδο, προσποιούμενοι τους τουρίστες, ακολουθώντας τα ίχνη των μελών του κυκλώματος.
Πρόκειται για μία αποστολή που οργανώθηκε ως συνέχεια των νόμιμων συνακροάσεων που έγιναν από την ΕΛ.ΑΣ., καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι ο 60χρονος γαστρεντερολόγος, γνωστός γιατρός ιδιωτικού θεραπευτηρίου των Αθηνών, και δύο Αιγύπτιοι, μέλη του κυκλώματος, βρέθηκαν στο «νησί των ιπποτών» με πρόθεση να «στρατολογήσουν» γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Οι αστυνομικοί έγιναν «σκιές» των τριών μελών του κυκλώματος, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι οι ιατροί της Ρόδου δεν ενέδωσαν στις προτάσεις τους.
Πιο συγκεκριμένα την 14η Απριλίου και ώρα 19.00 στελέχη της οικονομικής αστυνομίας εντόπισαν δύο από τους εμπλεκομένους στο πολυσχιδές κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων κι έναν γιατρό να επιβιβάζονται στην πτήση που αναχωρούσε δύο ώρες αργότερα για τη Ρόδο.
Την επομένη, πρωί, οι «υπό παρακολούθηση» μετέβησαν στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στις Καλυθιές Ρόδου, όπου ο ένας συναντήθηκε με τον γιο του, που ήταν γιατρός «εφημερίας» του αγώνα.
Το ίδιο βράδυ οι τρεις από την Αθήνα βρέθηκαν με τον διευθυντή μιας κλινικής του Νοσοκομείου της Ρόδου, στην ταβέρνα «Ο Κούκος».
Την επομένη, άλλος διευθυντής κλινικής του νοσοκομείου συναντήθηκε με έναν από τους «Αθηναίους», επίσης γιατρό, που τον διαβεβαίωσε ότι «ο Αιγύπτιος έχει βρει τρόπο να «“σπρώξει” τα φάρμακα με αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία και ότι η δουλειά έχει πολύ χρήμα, τουλάχιστον 700 χιλιάρικα». Ο γιατρός της Ρόδου του απάντησε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, και οι συναντήσεις στην ταβέρνα και στο γήπεδο μπάσκετ έχουν καταγραφεί «σε ήχο και εικόνα».
Δύο εβδομάδες αργότερα, ένας γιατρός από τη Ρόδο μετέβη στην Αθήνα για να συναντηθεί με τους «Αθηναίους». Κι αυτή η συνάντηση φαίνεται να έχει καταγραφεί.
Σημαντική είναι η κατάθεση αστυνομικού ο οποίος είχε μεταβεί με συναδέλφους του στη Ρόδο για να έχουν «υπό διακριτική παρακολούθηση» τον γιατρό της Αθήνας και δύο Αιγύπτιους.

Οπως προκύπτει από την κατάθεσή του αλλά και από απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ο συγκεριμένος ιατρός φέρεται να είχε συνάντηση με γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Την ίδια ημέρα και ενώ το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο γιατρών μέσα στο νοσοκομείο καταγράφηκε, στο νοσοκομείο πραγματοποιούσε επίσκεψη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Ιδού τι κατέγραψε ο κοριός:
– Κουμπάρε; Επειδή ψιλοπνίγομαι, πού είσαι;
– Στη Ρόδο, στο κέντρο. Τι ώρα μπορώ να σε δω;
– Ελα στο νοσοκομείο γιατί έρχονται υπουργοί, οι παπαράδες, γίνεται της πουτάνας… γίνεται λίγο χαμός.
– Ελπίζω γύρω στις έντεκα να είμαι εκεί.
– Ελα όποτε θέλεις.
Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν οι συγκεκριμένοι γιατροί εντάσσονται στην οργάνωση.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου