Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Εγκαίνια υψηλού συμβολισμού στο Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα



Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Onmed.gr

Η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα, συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σήμερα Τετάρτη 20 Ιουνίου.

Κυβέρνηση και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σηματοδοτούν σε ανώτατο επίπεδο την έναρξη της συνεργασίας, η οποία βάζει στο επίκεντρο την καθολική κάλυψη των πολιτών και την εμπειρία της Ελλάδας στην κάλυψη των αναγκών υγείας προσφύγων, μεταναστών και άλλων ευάλωτων ομάδων, με στόχο την ενίσχυση της τεχνογνωσίας, τη συναντίληψη και τις κοινές δράσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. 

Το κλιμάκιο του ΠΟΥ με επικεφαλής το Γενικό Διευθυντή, Tedros Adhanom Ghebreyesus υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις 17:00, το απόγευμα της Τετάρτης. Στη συνάντηση συμμετέχουν, επίσης, η διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Dr Zsuzsanna Jakab και η εκπρόσωπος του Οργανισμού Dr Marianna Trias, καθώς και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η τελετή των εγκαινίων στο Γραφείο του ΠΟΥ στο Κολωνάκι, όπου θα εκφωνήσουν ομιλίες ο υπουργός Υγείας, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, η διευθύντρια Ευρώπης του ΠΟΥ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδρυση μόνιμου γραφείου του ΠΟΥ στη χώρα μας είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά την 67η Σύνοδο του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, και η διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του Οργανισμού για την Ευρώπη, Dr Zsuzsanna Jakab, τον Ιανουάριο του 2018, στη Γενεύη. Κατά τον κ. Μπασκόζο δε, αποτελεί απόδειξη ανάκτησης κύρους της χώρας μας, η ίδρυση του Γραφείου στην Αθήνα.

Η συνεργασία του υπουργείου Υγείας και του ΠΟΥ αναμένεται να αναβαθμιστεί σημαντικά, ενώ θα ενισχυθεί και η μεταφορά τεχνογνωσίας από τον Οργανισμό, για την εκπόνηση και εφαρμογή πολιτικών δημόσιας υγείας, με έμφαση στην καθολική κάλυψη και στην πρόληψη και αγωγή υγείας. Παράλληλα, το γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσειαυξημένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με διευρυμένο θεματικό περιεχόμενο. Άλλωστε, οι βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι η οικονομική κρίση και οι δημοσιονομικές πιέσεις, οι κοινωνικές ανισότητες, η γήρανση του πληθυσμού, η υψηλή επίπτωση χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, οι περιβαλλοντικές απειλές με την κλιματική αλλαγή οι οποίες επηρεάζουν την υγεία μας, η ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και των τεχνολογιών υγείας και η δυναμική του πληθυσμού που δραστηριοποιείται στα κοινωνικά μέσα, όπως είχε επισημάνει ο Γιάννης Μπασκόζος στο συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece» τον περασμένο Μάρτιο. Πολλές από αυτές τις προκλήσεις αντιμετωπίζει και η χώρα μας, με οξυμένη μάλιστα μορφή. 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας συμμετέχει, επίσης, το πρωί της Τετάρτης, στην εκδήλωση «Προσφυγικό: Σημερινές προκλήσεις-Αυριανές προοπτικές», που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου