Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Έκτακτη συνάντηση Γενικών Γιατρών και υπ.Υγείας για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ! Δείτε τις δεσμεύσεις

Πέμπτη 21 Ιούνιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των Γενικών Γιατρών μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών στον ΕΟΠΥΥ.

Εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής και της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής μετέβησαν στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να εκθέσουν αναλυτικά τα προβλήματα που προκύπτουν για τον κλάδο με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για τους Γενικούς Γιατρούς.

Ο κλάδος έθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ όλα τα αγκάθια που υπάρχουν με τις νέες συμβάσεις και αφορούν τόσο στην αναλογία γιατρών ασθενών, όσο και στις αμοιβές και τα ωράρια στα ιδιωτικά ιατρεία.

Άλλωστε οι Γενικοί Γιατροί όπως και οι Παθολόγοι και οι Παιδίατροι έχουν πιεστείποικιλοτρόπως το τελευταίο διάστημα από τον ΕΟΠΥΥ να υπογράψουν άρον άρον συμβάσεις καθώς στις 15 Ιουλίου θα λήξουν οι υπάρχουσες. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο: «Σφίγγουν τη «θηλιά» στο λαιμό των γιατρών για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ! Στον αέρα οι εγγραφές στον οικογενειακό γιατρό»

Γι αυτό πραγματοποιήθηκε εξάλλου και η συγκεκριμένη συνάντηση προκειμένου να αποσαφηνισθούν όλοι οι όροι.
Οι δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας

Πάντως στα επίμονα ερωτήματα των Γενικών Γιατρών αν θα αλλάξουν οι συμβάσεις και οι δυσμενείς όροι που τις διέπουν, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΠΥ Τάκης Γεωγακόπουλος, τόνισαν πως αυτή η σύμβαση αποτελεί μια μεταβατικήπροσπάθεια.

Δεσμεύτηκαν δηλαδή πως για την υπάρχουσα σύμβαση θα εκδοθεί στις επόμενες μέρες εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει ότι όλες οι επισκέψεις των ασφαλισμένων-εγγεγραμμένων μετά το πέρας του 4ωρου θα είναι αυστηρά ιδιωτικές.

Η ηγεσία του υπουργείου μάλιστα δεσμεύτηκε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στη σύμβαση που θα αφορούν στη μείωση του αριθμού ασφαλισμένων-εγγεγραμμένων ανά οικογενειακό ιατρό, καθώς σήμερα αντιστοιχούν 2250 ασθενείς ανά γιατρό, ενώ ο κλάδος μετά από μελέτη κατέληξε πως ο ιδανικός αριθμός είναι 1800 ασθενείς ανά γιατρό.

Το ωράριο που ανάβει φωτιές

Σε ότι αφορά το ωράριο των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών που έχει ορισθεί σε 4 ώρες την ημέρα, ενώ τα έκτακτα περιστατικά έστω κι αν είναι εκτός ωραρίου δε θα αμείβονται ξεχωριστά, στη συνάντηση διατυπώθηκε ότι θα υπάρξει ρύθμιση του χρόνου με την ύπαρξη κενών της τάξης των τριάντα λεπτών για την εξέταση των επειγόντων περιστατικών κατά τη διάρκεια του 4ωρου.

Σχετικά με το αίτημα των Γενικών Γιατρών για αύξηση των ημερών αδείας, αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο αυτό λόγω της ιδιαιτερότητας της σύμβασης (σύμβαση έργου).

Επίσης σε μελλοντικό χρόνο θα υπάρξει συζήτηση για αύξηση των μηνιαίων αποδοχών των συμβαλλόμενων οικογενειακών ιατρών, ανέφερε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πάντως αυτό που κρίθηκε θετικό είναι ότι άμεσα θα τροποποιηθεί η σύμβαση και ο γιατρός θα μπορεί να επιλέγει την κάλυψη των εβδομαδιαίων 20 ωρών που προβλέπει η σύμβαση σε λιγότερες μέρες από τις πέντε εργάσιμες (πχ Δευτέρα – Τρίτη 8ωρο και Πέμπτη 4ωρο).

3 σχόλια:

  1. Η κοροιδια απο τα ρεμαλια χρΕΟΠΥΥ/ΥΠΥΓ συνεχιζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με αερολογίες και "θα" δεν πείθομαι.10 ευρώ η επίσκεψη και καμιά αμοιβή από τον εοπυυ.αυτοι δεν ενδιαφέρονται καν για τα έξοδα των ιατρείων μας και τη φθορά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 12:12
    Μόνο ανόητοι θα χάψουν αυτές τις μπούρδες.
    Ολα είναι για να σε βάλουν να υπογράψεις. Μετά θα σε κάνουν ότι θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή