Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Βαρδαρός: Οι προσλήψεις οικογενειακών γιατρών στις ΤΟΜΥ «απάντηση» στο brain drain



Για τα οφέλη που προκύπτουν για το ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία από τη σύσταση των ΤΟΜΥ και τις νέες προσλήψεις οικογενειακών γιατρών στις εν λόγω μονάδες μίλησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματείας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

Onmed.gr

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε σχεδιασμό και νομοθέτημα που αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να είναι σε διαδικασία υλοποίησης. Ο οικογενειακός γιατρός ήταν ένα έλλειμμα που πολλοί το διέγνωσαν, αλλά κολλούσε στο σημείο της νομοθέτησης» τόνισε ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, ήδη λειτουργούν αυτή τη στιγμή 94 δομές ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και «το χρηματοδοτικό ταβάνι μάς επιτρέπει να δημιουργήσουμε περίπου 230 δομές, ενώ μέσα στον χρόνο θα ξεπεράσουμε τις 120 ΤΟΜΥ».

«Οι ΤΟΜΥ είναι πολυϊατρεία σε επίπεδο γειτονιάς, με βασικές ειδικότητες γιατρών που μπορούν να λειτουργήσουν ως οικογενειακοί γιατροί» εξήγησε ο κ. Βαρδαρός, φέρνοντας ως παράδειγμα για τη σημασία των ΤΟΜΥ τη μονάδα στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης, όπου οι γιατροί «διαχειρίστηκαν πάνω από 600 ανασφάλιστα παιδιά στον πρώτο μήνα λειτουργίας της και το 30% αυτών των παιδιών που εξετάστηκαν είχαν πλημμελή ή καθόλου εμβολιασμό και καλύφθηκε το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα μέσα από τη λειτουργία αυτής της δομής».

Αναφερόμενος στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε: «Υπάρχει ήδη προκήρυξη για προσλήψεις οικογενειακών γιατρών για τις ΤΟΜΥ. Θα υπάρξουν περίπου 900 νέες θέσεις ιατρών. Πρόκειται για συμβάσεις 4 ετών με αποδοχές επιμελητή Α'. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μετά το πέρας της τετραετούς αυτής σύμβασης, θα έχουν προοπτική μονιμοποίησης στο εθνικό σύστημα υγείας».

Σχετικά με τις νέες αυτές προσλήψεις, ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Υγείας επισήμανε πως «είναι ένας τρόπος, ένα μέτρο να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε αυτό το φαινόμενο του 'brain drain' και να σταματήσουν να φεύγουν στο εξωτερικό οι γιατροί που ολοκληρώνουν την ειδικότητά τους στη χώρα, έτσι ώστε να έχουν μια ευκαιρία απασχόλησης στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας».

13 σχόλια:

  1. Τα βλέπετε παιδιά; Έτσι θα γίνετε και εσείς αν ξεκινήσετε τα ναρκωτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α ?? ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ??? ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ BRAIN DRAIN OTAN ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ψεύτες: ο Επιμελητής Α αποβλέπει σε μισθό+εφημερίες=2500€ χωριά τα τυχερά και βέβαια για την λάντζα έχει τους ειδικευόμενους !Τ λένε και σε γιατρούς τα ζώα!

      Διαγραφή
  3. ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ BRAIN DRAIN;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπειτε βλεπετε τις συγχωνευσεις στο χωρο της υγειας?ειδικα οι νεοι μην ακουτε τους παλιους,τους συνταγολογους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμείς πάντως στην Θεσσαλονίκη με κάθε συνταγή μοιράζουμε με εντολή του ΙΣΘ το παρακάτω κείμενο και οι ......κουρ@δόμαγκες του ΥΠΥΓ μούκωτο!
    Αγαπητοί ασθενείς,
    Παρακαλούμε αγνοήστε το μήνυμα του Υπουργείου Υγείας που βρίσκεται εκτυπωμένο στο κάτω μέρος της συνταγής σας.
    Οι υπηρεσίες αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμες.
    ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kannabis is the future....
    Λέει ο Συριζα,
    Εγώ λέω,κοφτε τα γιατί σας χαλάνε παρα πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την υπερασπιστική σου γραμμή στον Εισαγγελέα Διαφθοράς την ετοιμάσες ΒΑΡΔΑΤΡΟΜΠΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τα ιδια κανανε στην ρουμανια απο οπου γυρισα εχτες και επειδη φυγαν ολοι οι γιατροι αναγκαστηκαν και τους δεινουν 3000 ευρω με φορολογια 15% και ασφαλιστικα 10% ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. με αυτους τους ορους απο βουλγαρια ρουμανια τσεχια μπορει να βρει!! εμεις που ιδρωσαμε στην ελλαδα λεμε οχι .τι να λεμε τωρα δεν ειμαστε το ιδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμπλεγματικέ 5.28 , υπάρχει καθολική απόρριψη ! Για σοβαρός γιατρός έχεις υπερβολικά πολλά κόμπλεξ , άσε κανέναν άλλον να σε αξιολογήσει ! Ή δεν σε βολεύει ;

      Διαγραφή
    2. Και γιατι δεν βρηκε τοτε 8 μηνες τωρα αρκουντογκιουφτο 5.28 που παριστανεις τον γιατρο τρομαρα σου? Αντε ρε στην χεστρ@ της Κουμουνδουρου , κουτοπονηρε παλιολαμακα που νομιζεις πως θα μας βαλεις να μαλωσουμε οι γιατροι μεταξυ μας!

      Διαγραφή