Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Ξανθός: Θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. οι ανασφάλιστοι που προσέρχονται στο ΕΣΥ το 2018



Με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic, συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (28/06/2018) ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Οnmed.gr

Η κ. Mijatovic, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνέπειες που είχαν τα προγράμματα λιτότητας στην υγεία των πολιτών, τις περικοπές δαπανών, τη μείωση του προσωπικού, τις υφιστάμενες συνθήκες εργασίας στο σύστημα Υγείας, αλλά και τη φυγή επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό (brain drain).

Ο κ. Ξανθός παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου για την περίοδο μετά την έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, οι οποίοι είναι: η καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, η ενίσχυση και η ηθικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η προώθηση προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, όπως η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η επανεκκίνηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Τόνισε ότι παρά την πολυετή οικονομική κρίση τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα της υγείας είναι σήμερα απολύτως εξασφαλισμένα, αναγνωρίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν προβλήματα αλλά πλέον αυτή η εικόνα έχει αντιστραφεί μετά την εγγυημένη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι από το 6,8% του ΑΕΠ που ήταν οι δαπάνες για την υγεία πριν την κρίση, φτάσαμε το 2014 στο 4,6% και σήμερα βρισκόμαστε στο 5,2% έχοντας αυξήσει σωρευτικά τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ κατά 1,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των δύο ΜΠΔΣ (2015-2021). Σημείωσε επίσης ότι το προσωπικό του συστήματος υγείας έχει αυξηθεί κατά 8.000 μόνιμους εργαζόμενους και με αρκετές χιλιάδες συμβασιούχους και με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να καλύψει τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας μέσα στην κρίση με υποδειγματική ευσυνειδησία, γεγονός που αποτυπώνεται και στους συνολικούς δείκτες υγείας, οι οποίοι δεν επιδεινώθηκαν την περίοδο των μνημονίων.

Αναφορικά με την κάλυψη των ανασφάλιστων ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το 2017 περισσότεροι από 800.000 πολίτες έκαναν χρήση των δυνατοτήτων που τους παρέχει ο νόμος 4368/2016 στα δημόσια νοσοκομεία και ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2018, περισσότερες από 500.000 ανασφάλιστοι έχουν προσέλθει στο ΕΣΥ γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φυγή ιατρών στο εξωτερικό (brain drain) ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε ότι ξεπερνούν τις 18.000 και αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα στη στελέχωση και του συστήματος υγείας, κυρίως με ειδικευμένους γιατρούς. Τόνισε ότι στόχος της πολιτικής του υπουργείου είναι να δημιουργεί ευκαιρίες εργασίες, όπως η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, με στόχο να αντιστρέψει αυτήν την τάση.

3 σχόλια:

  1. Με έξοδα των γιατρών βέβαια που λοιδορουνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΕΘΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΠΟ ΞΑΝΘΟΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειδικά στην ΠΦΥ τρέχουν όλοι...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή