Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας μέχρι και 3000 ευρώ θα διατίθενται από ιδιωτικά φαρμακεία

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Νέος ΕΚΠΥ ( Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) μπήκε σε ισχύ από χθες 1η Νοεμβρίου και στο άρθρο 8, παρ. 2 αλλάζει τα δεδομένα για τις πωλήσεις ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία διευκολύνοντας χιλιάδες πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα. Όπως αναφέρεται στον ΕΚΠΥ, «τα φάρμακα με τιμή πάνω από 3.000 ευρώ ή όπως θα ορίζεται από την νομοθεσία κάθε φορά, δεν δύναται να χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία παρά μόνον από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και δημοσίων νοσοκομείων».

Σε ό,τι αφορά στα σκευάσματα ειδικής διατροφής, ο κανονισμός αναφέρει στο άρθρο 10 αναλυτικά τα νοσήματα που δικαιολογούν τη χορήγησή τους (π.χ. κοιλιοκάκη, διαταραχές του μεταβολισμού κ.ά.). Οι πάσχοντες που πρέπει να τα προμηθευτούν ωστόσο, οφείλουν να έχουν αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση για τη νόσο τους κατά ICD10 με συγκεκριμένες αναφορές (π.χ. ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, μηνιαία ποσότητα κλπ). Στις περισσότερες περιπτώσεις δίνουν συμμετοχή 10%.

Ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει κατά περίπτωση και χειρόγραφες συνταγές:

«Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δύνανται να χορηγούνται χειρόγραφες συνταγές, η εκτέλεση των οποίων γίνεται […] αφού προηγουμένως έχει θεωρηθεί από τον αρμόδιο ελεγκτή ιατρό, όταν η αξία της συνταγής υπερβαίνει τα 150 ευρώ». Παρακάτω προστίθεται ωστόσο ότι «εάν η συνταγή έχει εκδοθεί από τον ιατρό χειρόγραφα, τότε θα πρέπει να βεβαιώνεται το ποσοστό συμμετοχής ή και τυχόν διορθώσεις, με υπογραφή και σφραγίδα ιατρού. Συνταγές με διορθώσεις […] δεν γίνονται αποδεκτές από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ».

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στα ομοιοπαθητικά φάρμακα και τα καλλυντικά δεν αποζημιώνονται, είναι σαφές ότι δεν αποζημιώνονται. Όσο για τα γαληνικά σκευάσματα, αυτά αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με τιμές που καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση, έπειτα από εισήγηση του Δ.Σ. του Οργανισμού και γνώμη του Κε.Σ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου