Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Editorial: Προσλήψεις στην Υγεία ενόψει εκλογών! Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα

Δήμητρα Ευθυμιάδου
Health Report

Σε ένα σκοτεινό παρελθόν, που σίγουρα για τους περισσότερους νοήμονες προκαλεί αποτροπιασμό, παραπέμπουν οι ενέργειες της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις προσλήψεις.

Όπου και να πας, όπου και να σταθείς ακούς για προσλήψεις, που φέρνουν βέβαια θύμηση της άλλοτε κρατικοδίαιτης Ελλάδας των παχιών αγελάδων. Ένα σύστημα του «τάζω και του διορίζω» το οποίο εκπροσωπούσαν οι τότε ισχυροί του κομματικού συστήματος. Ένα σύστημα όμως που έφερε ετούτη την έρμη χώρα, στο οικονομικό σημείο που βρίσκεται τώρα.
Σαν μια προμνησία, έρχονται ξανά στο νου οι ίδιες εικόνες: του κομματικού στελέχους που επειδή πλησιάζουν οι εκλογές, ξάφνου αρχίζει να μιλά για το μέλλον που θα φτιάξει, για τις προσλήψεις που θα κάνει, για τα όσα έφτιαξε, για τα όσα θα φτιάξει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο μέσα σε μία μέρα το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε δύο κατηγορίες προσλήψεων-παρατάσεων. Η μία αφορούσε στην παράταση των συμβάσεων για 12 μήνες, συνολικά 3.802 ατόμων που απασχολούνται στον τομέα της Υγείας στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων. (Δείτε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες)

Και είναι να απορεί κανείς: Γιατί άραγε ανακοινώθηκε τώρα και όχι κάποιο διάστημα πριν όπου δεν είχε ξεκινήσει για τα καλά η προεκλογική παροχολογία;
Στο ίδιο έργο θεατές δηλαδή…

Ότι ακριβώς έπρατταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, απλά με μια μεγαλύτερη επικοινωνιακήεμπειρία.

Η δεύτερη κατηγορία προσλήψεων που ανακοινώθηκε -ακριβώς την ίδια ημέρα με την παράταση των συμβάσεων για τα 3.802 άτομα- αφορούσε στο άνοιγμα της πλατφόρμας για ηλεκτρονικές αιτήσεις για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, πλην γιατρών, στο ΕΣΥ! (διαβάστε ΕΔΩ την είδηση)

Πόσοι θα προσληφθούν, πότε θα προσληφθούν παραμένει άγνωστο, καθότι κατά τη συνήθη τακτική απαιτείται και κάποιος χρόνος για την πρόσληψη του επικουρικού προσωπικού…Επομένως οι ημερομηνίες πλησιάζουν στις εκλογές. Και άντε να μην ψηφίσεις την κυβέρνηση όταν περιμένεις να προσληφθείς έστω ως επικουρικός…

Η τακτική μοιάζει ίδια λοιπόν και απαράλλαχτη όπως όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Χωρίς να υπολογίσει κανείς και τις …προβλέψεις (δήθεν τυχαίες επισημάνσεις) που έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε πρόσφατες τοποθετήσεις του, ότι το ΕΣΥ χρειάζεται 15.000 προσλήψεις σε βάθος πενταετίας.

Άντε τώρα να μην υποκύψεις εάν είσαι άνεργος και δη μακροχρόνια. Έχεις πάντα την ελπίδα…

Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως το δημόσιο σύστημα μετατρέπεται για άλλη μία φορά σε κομματικό άθυρμα στα χέρια των διοικούντων, οι οποίοι όπως και οι προηγούμενοι, συνεχίζουν να παίζουν με τις ζωές των Ελλήνων. Γιατί ουδείς θέλει να σκεφτεί πως όλες οι θυσίες που έγιναν από το λαό τα τελευταία 8 μνημονιακά χρόνια, θα πάνε χαμένες στο βωμό των προσλήψεων ενόψει εκλογών…

Όμως το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι πως σε μία εποχή πολιτικής ένδειας, τα ΜΜΕ αλλά και οι δημοσιογράφοι έχουν σωπάσει. Άλλοι γιατί έχουν το φόβο του «μπούλινγκ» που τόσο επιτυχημένα ασκούν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ υπουργοί και άλλοι επειδή απλώς τους κατατροπώνει η καθημερινότητα και ο φόρτος εργασίας όπως άλλωστε όλους τους Έλληνες. Άλλοι πιθανώς γιατί μπορεί και να φοβούνται αν έχουν τη φωλιά τους λερωμένη από το παρελθόν.

Η είδηση όμως παραμένει: Ο κυβερνώντες πράττουν ότι θέλουν χωρίς να τους ασκείται καμία απολύτως κριτική ακόμη και για τα αυτονόητα.

Η Δημοκρατία στο απόσπασμα…

11 σχόλια:

  1. Δηλαδή να μην γίνουν προσληψεις στην υγεία? Από την μια λέτε ότι τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και από την άλλη όταν γινονται προσληψεις το κατακρίνετε. Συγνώμη αλλά αυτό δεν είναι ενημέρωση, είναι αντιπολίτευση και μάλιστα φτηνή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως, απο τα κλεπτοπλεονασματα?

      Διαγραφή
    2. Προεκλογικα ρε καραγκιοζο? Τα ιδια λεγατε και στις προηγουμενες εκλογες !

      Διαγραφή
    3. ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ....... 8% Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΡΙΖΟΓΚΙΟΥΦΤΟ 3.18! ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ!

      Διαγραφή
  2. Και τους μισούς να πάρουν απ΄ότι λένε θα είναι μεγάλη επιτυχία για τους γιατρούς. Θα σταματήσει το brain drain! Ίσως να επωφεληθούν και όσοι είναι ήδη στο εξωτερικό και να επιστρέψουν στην πατρίδα. Για τους νέους γιατρούς θα είναι ότι το καλύτερο γιατί δεν θα μπουν στα έξοδα να ανοίξουν γιατρείο. οι παλιότεροι γιατροί είναι βολεμένοι με τα ιδιωτικά τους ιατρεία ή έχουν μπει σε διάφορες θέσεις στο ΕΣΥ και στις ΤΟΜΥ. Οι νέοι έχουν τώρα ανάγκη από διορισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι ναι......συριζοβλαμενο 5.45! Και μετα θα ξυπνησεις! Η μεταρρυθμισαρα σας απετυχε, οι γυφΤΟΜΥ σας πελαγοδρομουν, ο Ιατρικος Κοσμος σας δινει ......8%, οι νεοι σας γαφουν στα... ...φρυδια τους, οι ασφαλσμενοι τρεχουν στους γιατρους τους σε ιατρεια!Περαστικα συριζοχολερες.......

      Διαγραφή
    2. ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΕΣΜ@ΝΟΥΣ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΟΥ ΡΟΥΦΙΑΝΙΣΚΟ 5:45!

      Διαγραφή
    3. 5.45, Αριστερε της συμφορας και της καταντιας, τι να κανει ο νεος γιατρος σε μια χωρα υπο κατάρρευση που αμοιβει τον οικογενειακο γιατρο στο ιατρειο του με 1 ευρω μεικτα ανα ασαθενη? Οι παλαιοι ανω της 6 ετιας γιατροι, πρωην ΕΟΠΥΥ, οσοι ηταν ικανοι και εχουν καποια βαση πελατειας, μπορουν τουλαχιστον να παλεψουν να σταθουν εναντια σε μια κυβερνηση με ταξικο μισος εναντια στον ιατρικο κοσμο, οι νεοι ομως πρεπει να ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΝ απο την χωρα.

      Διαγραφή
    4. Ελα ντε γιατι να πανε Αγγλια να παιρνουν 6 ψωροχιλιαρικα! ΓυφΤΟΜΥ και εξασφαλισμενη δουλεια για εναν (ο ενας χρινος περασε ηδη!) χρονο! Μετα εχει και.. ....ΟΑΕΔ! Σας εχουν....... ξεχ@σει και οι συνδικαλιστες σας συριζωα αλλα μυαλο δεν βαζετε!

      Διαγραφή
    5. Μην αγχωνεσαι ρουφιανιδιο του ΣΥΡΙΖΑ 5:45 μμ για τους νεους! Για ολους υπαρχει ελπιδα! Ποιος θα φανταζοταν πχ οτι ενας αργοσχολος τεμπελχανας που παριστανε τον μικροβιολογο σε ΚΥ θα γινοταν υπουργος?

      Διαγραφή
  3. Τετοιου ειδους προσληψεις προεκλογικα, προφανως αποτεινονται σε εξαθλιωμενους και οχι σε επιστημονες με προσόντα. Αρα οσο κυβερνουν οι Αριστεροι, μακρυα απο αυτη την αθλια χωρα, μια τριτοκοσμικη χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή