Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Μπλόκο στην εργασία πανεπιστημιακών γιατρών σε ιδιωτικές κλινικές με το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας! Έντονες αντιδράσεις


Την έντονη αντίδραση των πανεπιστημιακών γιατρών προκαλεί το άρθρο 21 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας το οποίο με έμμεσο τρόπο απαγορεύει στους πανεπιστημιακούς γιατρούς αλλά και τους γιατρούς του ΕΣΥ, να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για μία υπόθεση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό αλλά προέκυπταν διάφορα προσκόμματα και πιέσεις και οι σχετικές διατάξεις δεν προωθούνταν τελικά ποτέ. Διαβάστε ΕΔΩ τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών για τη διπλή εργασία των πανεπιστημιακών: «Ελεύθερο το «δίπορτο» σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τους καθηγητές παρά τα φακελάκια! Έντονες αντιδράσεις»

Με το πολυνομοσχέδιο όμως φαίνεται ότι έμμεσα απαγορεύεται στους καθηγητές ιατρικής να εργασθούν στον ιδιωτικό τομέα, αφού προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τις ιδιωτικές κλινικές που θα τους απασχολούν.
Τι αναφέρει το άρθρο για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς

Το άρθρο 21 αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στην περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής. Επιπλέον προβλέπει τις κυρώσεις για τις περιπτώσεις λειτουργίας με άδεια, αλλά παράβασης των διατάξεων περί ιδιωτικών κλινικών.

Τέλος επανεισάγεται η διάταξη περί επιβολής διοικητικών κυρώσεων στην περίπτωση της παραβίασης του άρθρου 11 του ν.2889/2001 , ήτοι στις κλινικές που επιτρέπουν την παροχή υπηρεσιών υγείας σε πανεπιστημιακούς ιατρούς ή ιατρούς ΕΣΥ που εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία ΕΣΥ ή των ΑΕΙ, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Και σε αυτή τη διάταξη όλες οι κυρώσεις επιβάλλονται με Απόφαση του Περιφερειάρχη, μετά από γνώμη της Επιτροπής…»

Ήδη πάντως οι Σύλλογοι ΔΕΠ Ιατρικών Σχολών της Αθήνας (ΕΚΠΑ), του ΑΠΘ, του Παν. Πατρών, του Παν. Θεσσαλίας, και του ΔΠΘ εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους αφού όπως τονίζουν το υπό συζήτηση στη Βουλή Σχέδιο Νόμου η Κυβέρνηση επαναφέρει στην επιφάνεια ένα θέμα για το οποίο η Ιατρική Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει εκφράσει την αντίθεση της καθώς – όπως υποστηρίζουν- διαχωρίζει τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές Ιατρικής από τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές άλλων σχολών.

Οι καθηγητές ιατρικής ζητούν όλοι οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερα επαγγελματικές δραστηριότητες εφ’ όσον καλύπτουν τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις αλλά και να γίνουν πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη απαγόρευση είχε προωθήσει ο πρώην υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος το 2001, αλλά τελικώς έπειτα από ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η διάταξη δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, αλλά ο Αλέκος Παπαδόπουλος αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση και μάλιστα με ένα …τηλεφώνημα από την Κίνα όπου βρισκόταν εκείνη την περίοδο ο τότε πρωθυπουργός.

7 σχόλια:

  1. Επιτελους...συγχαρητηρια στο νομοθετη...ο παραλογισμος εχει ορια...καλιο αργα παρα ποτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε μπαγλαμάδες εκεί στον Συριζα,καπνίζετε πολύ πραμα φαίνεται.
    Οι γιατροί του ΕΣΥ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Δημόσιο.
    Από πάντα ήταν.
    Οι πανεπιστημιακοί και οι στρατιωτικοί γιατροί έχουν δικαίωμα και ιδιωτικού ιατρείου.
    Με αυτούς ΘΑ κάνει κάτι κάποιος;
    Όσο έκαναν ΟΛΟΙ,εδώ και δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι.Κατάργηση της μονιμότητας,στους πανεπιστημιακούς και στους γιατρούς του ΕΣΥ ,ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ . Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και συμβάσεις 5/ετίας σε θέσεις που θα προκηρύσσονται και θα ισχύουν αυστηρά κριτήρια επιλογής,ανά βαθμίδα εξέλιξης. Για κάθε βαθμίδα ο γιατρός να δικαιούται μόνο 2 θητείες. Ετσι θα υπάρχει ηλικιακή ισορροπία εφόσον στις κατώτερες βαθμίδες θα προβλέπονται περισσότεροι γιατροί. Ολοι οι γιατροί να έχουν δικαίωμα ιδιωτικού επαγγέλματος έξω από τις δημόσιες δομές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχως κακη νοοτροπια......Γιατροι πολλων ταχυτητων και αδικο.Οινοσοκομειακοι ΕΣΥ κλπ εχουν την ιδιωτικη τους πελατεια, οι πανεπιστημιακοι το ιδιο, οι στρατιωτικοι , οι γιατροι ΚΕΛΠΝΟ, νομαρχιες,ΕΟΠΥΥκλπ.Δεν θελουν τιποτα ΝΟΜΙΜΟ και ΙΔΙΩΤΙΚΗ πρωτοβουλια,θελουν τους γιατρους να ζουν με ψιχουλα...Συγκρινετε τουσ μισθους των βουλευτων και πολλων αλλων....εμεις δουλεια θελουμε οχι χαρισμα.Επρεπε ολοι να εχουν το δικαιωμα και ιδιωτικου και δημοσιου τομεα και οποιος ειναι ικανος και αξιος να ξεχωριζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 'Η μεσα 'Η εξω. Ποτε θα το καταλαβετε; Φτανει το αρμεγμα και η κοροιδια!! Πανεπιστημιακοι και στρατιωτικοι ηταν παντα κοκκινο πανι για ολο τον κλαδο. επιτελους το μαχαιρι στο κοκκαλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πότε θα καταλάβετε τι σημαίνει ή μέσα ή έξω;;
      Μέσα ...αλλά με ιατρεία, απογευματινά κλπ
      Εξω .....αλλά με συμβάσεις από το κράτος,ΕΟΠΥΥ κλπ
      Αρμεγμα και κοροϊδία από όλους.

      Διαγραφή
  6. να γινει για ΟΛΟΥΣ τους πανεπιστημιακους...γιατι μονο για τους καθηγητες ιατρικής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή