Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Αποκάλυψη: 50 εκατ. ευρώ το μήνα έμπαινε μέσα η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ

Newsbomb

Λογιστικές ευθύνες πίσω από την κατάρρευση της ΔΕΗ – Η στάση των προηγουμένων ορκωτών

Τις ευθύνες του προηγούμενου ορκωτού ελεγκτή της ΔΕΗ για το γεγονός ότι οι κίνδυνοι βιωσιμότητας της επιχείρησης ηλεκτρισμού δεν είχαν αποτυπωθεί εγκαίρως στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε το προηγούμενο διάστημα συνάντηση με την Ernst & Young, την εταιρεία που στα μέσα το 2018 ανέλαβε την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων της ΔΕΗ, προκειμένου να ενημερωθεί σε βάθος για την κατάσταση της εισηγμένης.

Ήταν η Ernst & Young εκείνη που τον Απρίλιο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά της ΔΕΗ, η οποία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να μπαίνει μέσα κατά 50 εκατ. ευρώ σε μηναία βάση.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2018 ο ορκωτός ελεγκτής της ΔΕΗ ήταν η ΣΟΛ (Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές), η οποία όμως δεν είχε θέσει ζήτημα για τη βιωσιμότητα (going concern) της ΔΕΗ, κάτι που παράγοντες της αγοράς θεωρούν περίεργο δεδομένων των ευρημάτων της Ernst & Young.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παρελθούσα Διοίκηση της ΔΕΗ αναγκάστηκε να αλλάξει ορκωτό ελεγκτή όταν απευθύνθηκε σε ξένους επενδυτές για την αναχρηματοδότησης του δανεισμού της με νέο ομολογιακό δάνειο και οι διεθνείς επενδυτές έθεσαν ως όρο να αναλάβει κάποια εκ των Big Four τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων.

Αυτή η υπόδειξη – προϋπόθεση ήταν και εκείνη που οδήγησε στην ανάδειξη της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με ελεγκτικούς κύκλους δεν είχε ως τότε περιγράφει «ικανοποιητικά» από τον προηγούμενο ορκωτό ελεγκτή.

Να σημειωθεί πως η Ernst & Young στις 24 Σεπτεμβρίου θα διατυπώσει εκ νέου γνώμη για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και για το λόγο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ κάνουν αγώνα δρόμου για να βελτιώσουν με οικονομικού όρους τις προοπτικές της επιχείρησης.

Αυτές άλλωστε οι κινήσεις θα συζητηθούν και με τους θεσμούς, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν κρατήσει μάλλον βλαπτική στάση στο ζήτημα, βάζοντας ως προτεραιότητα την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και όχι τη βιωσιμότητά της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως τις 31 Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα διαρθρωτικά μέτρα στην ελληνική ενεργειακή αγορά, στις οποίες κυρίαρχο είναι το ζήτημα της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου