Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Δύο μήνες αναμένουμε το σχέδιο για την Υγεία

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Η χθεσινή ημέρα ήταν ορόσημο για την νέα κυβέρνηση στο χώρο της υγείας. Με την επιλογή των νέων διοικητών στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, πρακτικά δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα και ξεκινά πλέον να μετρά ο χρόνος για την κυβέρνηση…

Η αλήθεια είναι ότι όσο εξέπληξε υποστηρικτές και αντιπάλους η υψηλή ταχύτητα με την οποία έχει κινηθεί σε ορισμένους τομείς η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόσο στην υγεία υπάρχει μια αίσθηση… βάρους. Το φορτίο δείχνει να είναι ασήκωτο.

Προχθές, συμπληρώθηκαν δύο μήνες διακυβέρνησης και ακόμη η πολιτική ηγεσία δεν έχει οργανώσει μία συνέντευξη Τύπου για να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες και να δώσει απαντήσεις στις υπάρχουσες προκλήσεις. Και δεν είναι λίγες.

Εγώ θα μείνω μόνο σε μία γιατί εκεί δίνει βάρος – και ορθά – ο Βασίλης Κικίλιας: στην πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους. Πριν λίγες μέρες, αποφασίστηκε ότι οι περίπου 2.000 ογκολογικοί ασθενείς που εξυπηρετούνται από ιδιωτικά νοσοκομεία στην Αττική, δεν θα χρειάζεται να περιμένουν στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα μέτρο, που ανακουφίζει χιλιάδες οικογένειες. Αν και μένει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη και πόσο γρήγορα θα επεκταθεί εκτός Αττικής, καθώς και σε άλλες κατηγορίες ασθενών. Γιατί συχνά άλλα αποφασίζονται και άλλα εφαρμόζονται.
Όμως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν άγγιξε τη ρίζα του κακού. Λέξη δεν ακούσαμε τι θα γίνει με τους επίσης χιλιάδες ασθενείς, που εξυπηρετούνται στα δημόσια νοσοκομεία, όπου έχουμε εξίσου σημαντικά προβλήματα με ελλείψεις φαρμάκων, γιατρών, νοσηλευτών, καθυστερήσεις και αναβολές στη θεραπεία.

Άλλωστε, αν το δημόσιο μπορούσε να εξυπηρετήσει εύρυθμα τους ογκολογικούς ασθενείς, αυτοί και η οικογένειά τους δεν θα προσέφευγαν στον ιδιωτικό τομέα, βάζοντας παράλληλα το χέρι στην τσέπη. Γιατί είναι μύθος ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ακόμη, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ευρύτερο ζήτημα της πρόσβασης στα νέα φάρμακα. Εδώ και ενάμιση χρόνο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει περισσότερες από 80 νέες θεραπείες, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί σε καθεστώς αποζημίωσης στη χώρα μας.

Η ευθύνη βαραίνει την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία θέσπισε μεν ένα σύστημα αξιολόγησης των νέων φαρμάκων, ιδρύοντας τη λεγόμενη Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, αλλά στην πράξη το έργο της επιτροπής κόλλησε στη γραφειοκρατία και στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Εδώ καλά, καλά δεν έχουν καλυφθεί τα οδοιπορικά των μελών της επιτροπής.

Αλλά ας αφήσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή κρίθηκε. Το θέμα μας σήμερα είναι ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει τι ακριβώς θα κάνει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού και όχι επιτροπής.

Όμως, προφανώς, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για τη σύσταση, στελέχωση και αποδοτική λειτουργία του οργανισμού. Τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα; Αν περάσει ένας ακόμη χρόνος μέχρι να λειτουργήσει ο οργανισμός, ο ΕΜΑ θα έχει εγκρίνει άλλες 80-100 νέες θεραπείες!

Ανάμεσά τους μάλιστα είναι και μία σωτήρια νέα θεραπεία για τους ασθενείς με κυστική ίνωση. Πριν λίγες μέρες, ο Βασίλης Κικίλιας δέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους από το σύλλογο ασθενών με τη νόσο και υποσχέθηκε ότι θα είναι στο πλευρό τους. Πώς όμως θα γίνει αυτό στην πράξη;

Θέμα υπάρχει επίσης και για το οικονομικό. Δεν λέω είναι θετικό ο υπουργός Υγείας να είναι στο πλευρό των ασθενών. Πώς όμως θα καλυφθεί το πρόσθετο κόστος; Ενώ ήδη οι δαπάνες για φάρμακα είναι εκτός ελέγχου για τρίτη συνεχή χρονιά;

Το 2018, η υπέρβαση του προϋπολογισμού ήταν περίπου 550 εκατ. ευρώ – ποσό που επιβαρύνθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2019, δείχνουν ότι η υπέρβαση είναι τα 100 εκατ. παραπάνω σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα!

Εφόσον διανύουμε ήδη τον ένατο μήνα του έτους, εύλογα μπορούμε να υποθέσουμε ότι η τάση του πρώτου εξαμήνου θα συνεχιστεί και στο δεύτερο. Δηλαδή, είναι ορατός ο κίνδυνος η υπέρβαση του προϋπολογισμού να φθάσει τα 750 εκατ. ευρώ!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει ρύθμιση, η οποία παρέχει τη δυνατότητα, να αυξηθεί ο κλειστός προϋπολογισμός ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Εφόσον φέτος αναμένουμε ανάπτυξη 2-2,5%, η εφαρμογή της ρύθμισης είναι δυνατόν να δώσει μία μικρή ανάσα.

Το ερώτημα είναι θα εφαρμόσει τη ρύθμιση αυτή η νέα κυβέρνηση; Κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει δωράκι στους φαρμακοβιομήχανους δεν μπορεί να δεχθεί, αφού η ρύθμιση πέρασε από τους Ξαθνό και Πολάκη…

Μέχρι σήμερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει δώσει απάντηση σε κανένα από τα φλέγοντα ερωτήματα. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης δηλώνει κάθε τόσο ότι «έχουμε σχέδιο και γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε». Δύο μήνες τώρα, περιμένουμε να το μάθουμε και εμείς…

3 σχόλια:

  1. Θα πληρώνουν τα κορόιδα οι μισθωτοί,
    Αυτό είναι το σχέδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν τους γινεται η δουλεια,δεν εχουν προμηθεια και ετοιμαζονται να δαγκωσουν το χερι που τους υποσχεθηκε μπερεκετια.Βαστα Κικιλια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Σχέδιο είναι αυτό των Αδωνι/Βοριδη που συνέχισαν και οι Ξανθος/Πολακης, κάνουμε κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των Παροχών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή