Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Έμειναν πίσω τα νοσοκομεία στην κρατική χρηματοδότηση



519 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει στα δημόσια νοσοκομεία στο επτάμηνο, από τα 1,148 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό για το 2019. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό εκτέλεσης 45,2%, με την απόκλιση να υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ.

Πέρσι, μέχρι τον Ιούλιο, είχαν δοθεί στο ΕΣΥ από τον Προϋπολογισμό 730 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου. Σημειώνεται επίσης πως από τα 519 εκατ. ευρώ, τα 151 αφορούν σε επιχορηγήσεις εφημεριών και υπερωριών.

Η υστέρηση στην κρατική επιχορήγηση έρχεται σε μια περίοδο που τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων ακολουθούν ανοδική τροχιά. Στο εξάμηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφταναν τα 546 εκατ. ευρώ, από 531 εκατ. ευρώ που ήταν το Μάιο και 485 εκατ. στο τετράμηνο, ενώ από το Δεκέμβριο του 2018 έχουν εκτοξευτεί κατά 85% (από τα 294 εκατ.). 

Υπενθυμίζεται πως η χρηματοδότηση του ΕΣΥ φέτος είναι κατά 65 εκατ. ευρώ μικρότερη σε σύγκριση με πέρσι, τη στιγμή που αναμένεται αύξηση των δαπανών κατά 242 εκατ. Και το 2018 όμως είχε προγραμματιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό να λάβει 370 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2017. 

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά. Ο υπουργός ανέφερε πως για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων θα δοθούν πρόσθετα κονδύλια όπου υπάρχει πρόβλημα, ενώ έκανε λόγο, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, για "συμμάζεμα” της δαπάνης.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ για το 2020, αναμένεται να υπάρξει διάλογος με το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων επίσης, θα συνεχιστεί η προκήρυξη των 940 θέσεων μόνιμων γιατρών και των 1.116 επικουρικού μη ιατρικού προσωπικού, καθώς επίσης θα δοθεί εντολή για προκήρυξη 1.500 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. 

Εκτός όμως από τον έλεγχο των χρεών, το μάζεμα των δαπανών που προανήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε προσωπικό, με τα μειωμένα κονδύλια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κι άλλα ανοιχτά θέματα.

Από τα πιο επείγοντα είναι η λειτουργία των κλειστών κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τουλάχιστον εκατό, που δεν είναι διαθέσιμες λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 

Όπως είχε πρόσφατα μεταδώσει το Capital.gr τέλος, για την προμήθεια μηχανημάτων και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των νοσοκομείων η Αριστοτέλους σχεδιάζει συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα δρομολογούνται παρεμβάσεις όπως η διεύρυνση της λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και η διαφάνεια στις λίστες των χειρουργείων.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου