Σε «κυνήγι» του φαρμάκου bleomysin έχουν επιδοθεί ογκολογικοί ασθενείς και συγγενείς τους λόγω της έλλειψής του στο Λαϊκό Νοσοκομείο και Αττικό Νοσοκομείο. Πολλοί από αυτούς αναζητούν βοήθεια μέσω διαδικτύου αλλά και στο ΚΕΦΙ που κάνει έκκληση να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα.
Πρόκειται για επαναλαμβανόμενο φαινόμενο έλλειψης του φαρμάκου, «παραγγέλνουν καλύπτονται κάποιο διάστημα, μετά ξανά πάλι τα ίδια. Γενικά το φάρμακο έχει πρόβλημα παραγωγής. Αλλά πια έχουμε θέμα μεγάλο» εξήγησε στο Virus η εθελόντρια του ΚΕΦΙ, Αναστασία Λαγαρή.
Στον άξονα εξεύρεσης μιας λύσης «ενοχλούμε, πιέζουμε και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει», σημειώνει η κ. Λαγαρή.
Η έλλειψη αυτή καθυστερεί την θεραπεία ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών που κατακλύζουν καθημερινά τις κλινικές των εν λόγω νοσοκομείων,«προφανώς δεν βρίσκουν και εκείνοι στο εξωτερικό. Ναι, αλλά πρέπει κάτι να γίνει. Δεν μπορούν να φεύγουν ασθενείς χωρίς χημειοθεραπείες».
Με την παρούσα κατάσταση το «μπαλάκι» των ευθυνών λαμβάνουν οι ίδιοι οι ασθενείς ή συγγενείς που κάνουν εκκλήσεις μέσω ΜΜΕ και διαδίκτυου, βιώνοντας μια «Οδύσσεια», ενώ είναι καθήκον της πολιτείας να διασφαλίζει το δικαίωμα στην υγεία όλων των πολιτών.
«Οι ευθύνες μοιράζονται γιατί οι ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία είναι συγκεκριμένοι», όπως επισημαίνει η κ. Λαγαρή, αφού το εν λόγω φάρμακο δεν εμπίπτει στην κατηγορία χορήγησης σε έκτακτες περιπτώσεις, γεγονός που δεν θα επέτρεπε τον έλεγχο των περιστατικών και της ποσότητας που χρειάζεται μια μονάδα υγείας.
Τα φάρμακα «περνούν σε λίστες και ξέρουν πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο χρειάζεται 50 φιαλίδια για τις συγκεκριμένες χημειοθεραπείας» υποστηρίζει η κ. Λάγαρη.
Ωστόσο, συνολικά στην ελληνική επικράτεια δεν μπορεί να υπολογιστεί πόσοι ασθενείς κάνουν χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου «γατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρωτόκολλο ασθενών, δεν κρατάμε αρχεία».
Μέριμνα για τους ογκολογικούς ασθενείς ζητά το ΚΕΦΙ καθώς συνεχή προβλήματα ανακύπτουν με χαρακτηριστικό αυτό που κατήγγειλε η Πρόεδρος Καρκινοπαθών της Ρόδου για ένα μήνα πήρε άδεια ο μοναδικός οικολόγος από το νοσοκομείο της Ρόδου και για ένα μήνα δεν έκαναν χημειοθεραπεία οι ογκολογικοί ασθενείς της Ρόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου