Επικροτεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τη δέσμευση του Facebook Inc να κατευθύνει τους χρήστες του που αναζητούν πληροφορίες για εμβόλια στις πλατφόρμες του στο Instagram και στο Facebook σε άλλους ιστοτόπους που διαθέτουν αξιόπιστα στοιχεία και όχι παραπληροφόρηση.
Healthpharma.gr
Έπειτα από μήνες συζητήσεων με τον ΠΟΥ, το Facebook δεσμεύτηκε να κατευθύνει τους χρήστες του σε “ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες για τα εμβόλια, σε πολλές γλώσσες”, στον ιστότοπο του ΠΟΥ, ανέφερε ο Οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών, για “να διασφαλίζεται ότι οι ζωτικής σημασίας πληροφορίες για την υγεία θα φτάνουν σε ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη”.
“Οι μεγάλοι ψηφιακοί οργανισμοί έχουν ευθύνη προς τους χρήστες τους να διασφαλίζουν ότι εκείνοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία για τα εμβόλια και την υγεία”, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Παραπληροφόρηση για τα εμβόλια
“Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια συνιστά μια τεράστια απειλή για την παγκόσμια υγεία. Μπορεί να ανατρέψει δεκαετίες προόδου που έχει γίνει για την αντιμετώπιση ασθενειών που μπορούν να προληφθούν”, υπογραμμίζεται. Θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, όπως η ιλαρά, η διφθερίτιδα, η ηπατίτιδα, η πολιομυελίτιδα, η χολέρα, ο κίτρινος πυρετός, όλα μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, πρόσθεσε.
Το Facebook επιβεβαίωσε στην ανακοίνωσή του ότι “ξεκινά να πρωτοπαρουσιάζει περισσότερους τρόπους να συνδέει ανθρώπους με έγκυρες πληροφορίες για τα εμβόλια στο Facebook και στο Instagram”.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει στη σειρά κατάταξης ομάδες και σελίδες που διαχέουν παραπληροφόρηση για τους εμβολιασμούς στην ροή ειδήσεων. Όπως και στα εργαλεία αναζήτησης. Ενώ θα απορρίπτει κάθε διαφήμιση που βρίσκει ότι περιλαμβάνει λανθασμένες πληροφορίες για τους εμβολιασμούς.
Ισχυρότερες καινοτομίες
Ο ΠΟΥ τονίζει ότι τα εμβόλια αποτελούν μία από τις ισχυρότερες καινοτομίες στην ιστορία της δημόσιας υγείας. Εκτιμά ότι σώζουν κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο περισσότερες από δύο εκατομμύρια ζωές.
Ο εμβολιασμός σημαίνει ότι εκατομμύρια περισσότερα παιδιά δεν μολύνονται με ασθένειες. Μπορεί να απαιτήσουν μακράς διάρκειας νοσηλεία και απουσία από το σχολείο, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η παραπληροφόρηση για τους εμβολιασμούς έχει εξαπλωθεί. “Όχημα” αποτελούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πολλές χώρες. Όπως συνέβη κατά τη διάρκεια μεγάλων εκστρατειών εμβολιασμών για την προφύλαξη από την πολιομυελίτιδα στο Πακιστάν. Αλλά και τον εμβολιασμό κατά του κίτρινου πυρετού στην Νότια Αμερική.
Ανά γλώσσα…
Πρώτα στην αγγλική γλώσσα και έπειτα σε άλλες γλώσσες, οι αναζητήσεις σχετικά με εμβόλια στο Facebook και στο Instagram χρηστών εκτός ΗΠΑ θα οδηγούν σε πληροφορίες και στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι χρήστες εντός των ΗΠΑ θα κατευθύνονται προς πληροφορίες από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC).
Η απόφαση του Facebook ακολουθεί μια παρόμοια του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Pinterest Inc. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως οι χρήστες της πλατφόρμας της που θα αναζητούν θέματα που σχετίζονται με τα εμβόλια όπως “ιλαρά” ή “ασφάλεια εμβολίων”, θα λαμβάνουν αποτελέσματα από οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ, το CDC, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Αλλά και το Δίκτυο Ασφαλούς Εμβολιασμού που στηρίζεται από τον ΠΟΥ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε ότι αυτές οι αποφάσεις των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης θα “πρέπει να συνοδεύονται από απτά μέτρα των κυβερνήσεων. Όπως και του τομέα της υγείας” που θα προωθούν την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό. Και θα απαντούν στις ανησυχίες των γονέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου