Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Έρχονται μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης στα φάρμακα



Τη δύσκολη "εξίσωση" ανάμεσα στο χαμηλό όριο του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, τις συνταγές που γράφουν οι γιατροί και το διαρκή εκτροχιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης, δεδομένου πως ο κλειστός δημόσιος προϋπολογισμός δεν επαρκεί για να καλυφθεί η ζήτηση, καλείται να λύσει το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου που από το 2012 καλύπτουν τη διαφορά της υπέρβασης (μέσω του αυτόματου μηχανισμού επιστροφών του clawback).

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προωθούνται στην κατεύθυνση της μείωσης των υπερβάσεων είναι η θέσπιση κινήτρων για τις φαρμακευτικές που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη μέσω της μείωσης του clawback. Αντίθετα, όσοι δεν συμμορφώνονται θα κληθούν να καταβάλλουν επιπλέον 30% clawback.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (που περιλαμβάνει μέτρα για τον έλεγχο του καπνίσματος, την αντιμετώπιση προβλημάτων προ νοσοκομειακής φροντίδας (ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ) προβλέπονται μέτρα μείωσης της επιβάρυνσης των ιδιωτών από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και εξόφλησης των χρεών σε ιδιώτες.

Στη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων συμπεριλαμβάνονται, αφενός η δυνατότητα έκπτωσης από το clawback συγκεκριμένης μορφής αναπτυξιακών ή επενδυτικών δαπανών, αφετέρου η μείωση των ληξιπροθέσμων προς ιδιώτες, με την καθιέρωση διαδικασίας για την τακτοποίηση των ληξιπροθέσμων οφειλών των νοσοκομείων καθώς και ληξιπροθέσμων οφειλών ΕΟΠΥΥ.

Ήδη για το πρώτο εξάμηνο καταγράφεται εκτροχιασμός της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλειστό όριο του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, που και για φέτος έχει οριστεί στα 1,94 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Οι εκτιμήσεις των φαρμακευτικών δείχνουν πως η υπέρβαση μέχρι το τέλος της χρονιάς, την οποία θα κληθούν να καλύψουν μέσω του μηχανισμού του clawback, θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Στα σχέδια της Αριστοτέλους είναι επίσης η δημιουργία δύο ξεχωριστών κωδικών για το φάρμακο, δηλαδή ενός προϋπολογισμού για τα σκευάσματα υψηλού κόστους και ενός για τα γενόσημα και τα φάρμακα που δεν προστατεύονται από πατέντα (off patent).

Αυτό θα επιτρέψει σύμφωνα με το ρεπορτάζ την καλύτερη διαχείριση των κονδυλίων και τον έλεγχο των ακριβών σκευασμάτων με πατέντα, που εντούτοις αποτελούν ως επί τον πλείστον νέες θεραπευτικές επιλογές. Στόχος είναι η κατανάλωση φαρμάκων να προσεγγίσει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το υπουργείο Υγείας σκοπεύει τέλος στην αναδιάρθρωση της επιτροπής αξιολόγησης των νέων θεραπειών για να μπουν στην ελληνική αγορά (ΗΤΑ), στην ενίσχυση της επιτροπής διαπραγμάτευσης και στον έλεγχο με ειδικά φίλτρα της ποσότητας των φαρμάκων που διακινούνται στα νοσοκομεία.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου