Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Για την κυκλοφορία του οξυγόνου στα κύτταρα το Νόμπελ Ιατρικής! Δείτε ποιοι το κέρδισαν


Στους William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe και Gregg L. Semenza απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με το οξυγόνο στον οργανισμό.

Η σουηδική επιτροπή επισήμανε, ότι, αν και είναι γνωστό από καιρό ότι το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής, οι μοριακοί μηχανισμοί που υποστηρίζουν τον ακριβή τρόπο προσαρμογής των κυττάρων όταν η παροχή οξυγόνου πέφτει, ή αυξάνεται αποτελούσε μυστήριο. Μέχρις ότου οι φετινοί βραβευθέντες ολοκλήρωσαν την έρευνά τους. Αυτό που πέτυχαν είναι να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η δραστηριότητα των γονιδίων ρυθμίζεται ως απόκριση στα διαφορετικά επίπεδα οξυγόνου..

Το σκεπτικό πίσω από τη βράβευση

«Οι φετινοί βραβευθέντες αποκάλυψαν τον μηχανισμό μιας από τις πιο ουσιαστικές προσαρμοστικές διαδικασίες της ζωής», ανέφερε η επιτροπή απονομής των Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας σε ανακοίνωσή της για το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (913.000 δολαρίων). Ο τομέας της ιατρικής είναι ο πρώτος στον οποιο απονέμεται κάθε χρόνο το βραβείο Νόμπελ. Τα βραβεία Νόμπελ για επιτεύγματα στην επιστήμη, την ειρήνη και τη λογοτεχνία απονέμονται από το 1901 και ιδρύθηκαν από τον εφευρέτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου