Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Nοσοκομεία: Θα παραμείνουν οι επικουρικοί γιατροί



Παναγιώτα Καρλατήρα - Prototnema.gr

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν πιστώσεις στα νοσοκομείο για να προσλάβουν τον ίδιο αριθμό γιατρών για ένα ακόμη έτος - Οι πόροι θα καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Το πρόβλημα της λήξης της θητείας εκατοντάδων επικουρικών γιατρών που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας επιχειρεί να λύσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ήδη 285 επικουρικοί γιατροί βρίσκονται στην έξοδο από το σύστημα δημόσιας υγείας καθώς η θητεία τους ολοκληρώνεται στο τέλος Νοεμβρίου και έπονται εκατοντάδες γιατροί στο τέλος Δεκεμβρίου και στο τέλος Ιανουαρίου. 

Το θέμα των επικουρικών (συμβασιούχων) γιατρών, που αποδεικνύονται πυλώνες του ιατρικού τομέα στο ΕΣΥ, με δεδομένα τα κενά και τις ελλείψεις, τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με τον υφυπουργό Υγεία, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον υφυπουργό ότι θα δοθούν πιστώσεις στα νοσοκομεία ώστε να προσλάβουν τον ίδιο αριθμό επικουρικών γιατρών για ένα ακόμα έτος με συνήθεις ετήσιες συμβάσεις, διότι δεν υπάρχουν χρήματα μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μέχρι τώρα οι συμβάσεις με τους γιατρούς καλύπτονταν και από πόρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και από χρήματα των ΕΣΠΑ. 

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, και στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο θα δίνεται προτεραιότητα στις θέσεις επικουρικών όπου υπάρχουν ήδη υπηρετούντες, ώστε αυτές οι θέσεις να μην χάνονται, δηλαδή και για τους επικουρικούς γιατρούς που η θητεία τους λήγει Δεκέμβριο 2019 και Ιανουάριο 2020.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης ο κ. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε την ΕΙΝΑΠ ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της προκήρυξης των 208 μόνιμων γιατρών για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία της 1ης και της 2ηςΥΠε και δεσμεύτηκε ότι θα υπογράψει τους διορισμούς μέσα στο 2019. 

Τέλος, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών επισήμαναν τα προβλήματα που δημιουργούνται με την καθυστέρηση της διαδικασίας διορισμού των ειδικευόμενων γιατρών σε κενές θέσεις και ζήτησαν άμεση λύση. Σημειώνεται πως σχεδόν 1 στις 3 θέσεις ειδικευόμενων είναι κενή, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την εκπαίδευση γιατρών στην Ελλάδα και τη λειτουργία των νοσοκομείων. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΙΝΑΠ, ο Υφυπουργός απάντησε ότι θα δημιουργηθεί κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εδράζεται στο ίδιο το υπουργείο Υγείας ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου