Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Μισά - μισά με το κράτος πληρώνουν οι Έλληνες για φάρμακα - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ

Αρνητικές επιδόσεις καταγράφονται στο σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπου πολίτες και κράτος πληρώνουν περίπου από μισά για φάρμακα.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

“Φαρμάκι” για την τσέπη των Ελλήνων είναι τα φάρμακα. Παρότι η χώρα μας έχει από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους σχεδόν τα μισά από όσα κοστίζει η θεραπεία τους.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση “Health at a Glance” του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για κάθε 100 ευρώ που δαπανώνται για φάρμακα στην Ελλάδα, τα 54 πληρώνει το κράτος και τα 46 οι πολίτες.

Η αναλογία είναι η χειρότερη μεταξύ των 31 χωρών – μελών του Οργανισμού που συγκρίνονται στην έκθεση και απέχει σημαντικά από τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Αρνητικές επιδόσεις καταγράφονται στο σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπου πολίτες και κράτος πληρώνουν περίπου από μισά για φάρμακα.

Πολύ κοντά στην Ελλάδα βρίσκεται η Πορτογαλία, όπου οι πολίτες καταβάλλουν το 44% της συνολικής δαπάνης και ακολουθεί η Ισπανία (42%) και η Ιταλία (38%).

Την καλύτερη φαρμακευτική περίθαλψη απολαμβάνουν οι Γάλλοι, πληρώνοντας μόλις το 13% της συνολικής δαπάνης για φάρμακα και οι Γερμανοί, οι οποίοι πληρώνουν 16%.

Σκευάσματα

Σε σχέση με την κατανάλωση φαρμάκων, οι Έλληνες βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ σε αντιϋπερτασικά και αντικαταθλιπτικά και πάνω από τον μέσο όρο σε αντιλιπιδαιμικά και διαβητολογικά.

Η κατανάλωση γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 27% του συνόλου των φαρμάκων που καταναλώνονται (σε ποσότητες), έναντι 52% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Πολύ υψηλή είναι η κατανάλωση γενοσήμων στο Ηνωμένο Βασίλειο (85%) και στη Γερμανία (82%), ενώ στη Γαλλία είναι της τάξης του 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου