Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Χ. Γώγος για το AIDS: 350 ασθενείς στη Μονάδα του ΠΓΝΠ

Τους 350 φτάνουν οι ασθενείς με AIDS που παρακολουθούνται στη Μονάδα Αναφοράς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.

Ο καθηγητής, υπεύθυνος της Μονάδας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην «Π» με αφορμή τη μεθαυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS επισημαίνει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Οι επαγγελματίες υγείας να πείθουν για την ανάγκη εξέτασης στις ευάλωτες ομάδες. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των νέων διαγνώσεων ατόμων αλλοδαπής εθνικότητας τείνει να αυξάνεται σταθερά μετά το 2015, φθάνοντας το 2019 το 43%.

Δικαιολογείται ο εφησυχασμός που υπάρχει σχετικά με το AIDS; Γιατί καλλιεργήθηκε αυτό το κλίμα; Οφείλεται και στο γεγονός ότι υπάρχει πλέον θεραπευτική δυνατότητα;

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει εφησυχασμός σε σχέση με το HIV/AIDS. Σε κάποιο βαθμό αυτό οφείλεται στις κοσμογονικές αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με την αντιρετροϊκή θεραπεία, η οποία πλέον είναι εύκολη (1 χάπι την ημέρα), εξαιρετικά αποτελεσματική (ανταπόκριση > 90%) και χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές, σε αντίθεση με τις παλιές δύσκολες θεραπείες με πολλά χάπια και πολλές παρενέργειες. Είναι πλέον σαφές ότι το προσδόκιμο επιβίωσης των HIV (+) ασθενών πλησιάζει αυτό του γενικού πληθυσμού, υπό την προϋπόθεση ότι ο ασθενής έχει άριστη συμμόρφωση και παρακολούθηση. Η έγκαιρη χορήγηση της συνδέεται, σε ατομικό επίπεδο, με τη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας της νόσου και, σε επίπεδο δημόσιας υγείας, με την ελάττωση της μεταδοτικότητας και την συνακόλουθη αναχαίτιση της επιδημίας.

Από την άλλη, βρισκόμαστε ακόμα μακριά από την οριστική ίαση, υπάρχει πάντα το πρόβλημα των μακροχρόνιων επιπλοκών της θεραπείας, οι συν-νοσηρότητες, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, τα επί πλέον προβλήματα από τη γήρανση των ασθενών, θέματα δημόσιας υγείας, το πρόβλημα του «στίγματος» κ.λπ. Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο, μη ξεχνάμε ότι συìμφωνα με τις εκτιμηìσεις του Παγκοìσμιου Οργανισμουì Υγειìας, το 2018 ζουìσαν με τον HIV περιìπου 37,9 εκατομμυìρια αìτομα, με 1,7 εκατομμυìρια νεìες μολυìνσεις στο εìτος, αριθμοìς που απεìχει σημαντικαì αποì τους στοìχους που εìχουν τεθειì για τον εìλεγχο της πανδημιìας του AIDS μεìχρι το 2030.
Αναδυόμενα προβλήματα και στη χώρα μας τελευταία αποτελεί η αύξηση των λοιπών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και ιδιαίτερα της σύφιλης, καθώς και το νεìο ανησυχητικοì φαινοìμενο των υψηλωìν ποσοστωìν χρηìσης chemsex (χρηìση ψυχοδραστικωìν ουσιωìν μεθαμφεταμιìνης, μεφεδροìνης, GHB / GBL, κοκαϊìνης και κεταμιìνης με σκοποì το σεξ) και στην Ελλαìδα μεταξυì οροθετικωìν ανδρωìν που καìνουν σεξ με αìνδρες (ΑΣΑ). Και φυσικά μη ξεχνάμε το σοβαρό θέμα της πρόσβασης στη διάγνωση, θεραπεία και μακροχρόνια φροντίδα υγείας χρηστών εξαρτησιογοìνων ουσιωìν και ευαìλωτων ομαìδων και μετακινουìμενων πληθυσμωìν.

Συνέντευξη
στη Μαρίνα Ριζογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου