Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Κικίλιας: Εκτός επιτροπής ΗΤΑ τα γενόσημα - Τέλος και το παράβολο 25% για τα καινοτόμα φάρμακα

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) των ογκολογικών ασθενών και άλλων ευπαθών ομάδων, θα διανέμονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

IATRONET

Σε σειρά αλλαγών στο φάρμακο, προχωρεί το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας.

Μιλώντας την Πέμπτη στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τα εξής:
Με νομοσχέδιο που κατατίθεται σύντομα, δεν θα ισχύει το παράβολο του 25% για τα φάρμακα που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Στις 29 Νοεμβρίου, ανακοινώνεται η Επιτροπή που ξεκινά τη διαπραγμάτευση για την ηπατίτιδα C.
Στο εξής, τα γενόσημα φάρμακα δεν θα περνούν από την επιτροπή αξιολόγησης της καινοτομίας (ΗΤΑ).
Όσον αφορά στην ασφαλιστική τιμή, το υπουργείο θα διαπραγματευτεί, προκειμένου να πετύχει εξοικονόμηση πόρων για όλους τους ασθενείς.
Ειδικά για τα νοσοκομεία, θα γίνει επανυπολογισμός όλων των προϋπολογισμών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να μην υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τη δημιουργία και θεσμοθέτηση μόνιμου συνδέσμου μεταξύ των ασθενών και υπουργείου.

Σκοπός του θα είναι η μείωση της γραφειοκρατίας στην επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και η διευκόλυνση της επίλυσης των προβλημάτων των ασθενών. Από πλευράς του υπουργείου, μόνιμος σύνδεσμος με τους ασθενείς έχει οριστεί η Ελένη Γκαρέτσου.

ΦΥΚ

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε, επίσης, πως από την 1η Ιανουαρίου 2020, τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) των ογκολογικών ασθενών και άλλων ευπαθών ομάδων, θα διανέμονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ασθενών στον ΕΟΠΥΥ.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι δημιουργήθηκε μητρώο ασθενών για τους λήπτες γ-σφαιρίνης.

Τέλος, ανέφερε ότι με πρόσφατο νομοθέτημα του υπουργείου Υγείας, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση τιμών στα φάρμακα εντός του 2020, ενώ με Υπουργική Απόφαση θα υπάρξει μείωση τιμών έως 7%.

Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει σχέδιο νόμου - πλαισίου για τη Δημόσια Υγεία, που θα καλύπτει σημαντικά κενά και ενοποιεί αποσπασματικά νομοσχέδια, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τη γνώμη των ασθενών.

Έλεγχος

Ωστόσο, Κέντρα Υγείας μέσα στις ΤΟΜΥ δεν ανακοινώνονται ακόμα, διότι το υπουργείο έχει ζητήσει τον έλεγχο όλων των μονάδων Υγείας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένας χάρτης με τις πραγματικές ελλείψεις στις μονάδες υγείας και θα ορισθούν οι προτεραιότητες.

Ερωτηθείς για τους ασθενείς τελικού σταδίου και για την καθυστέρηση της νομοθέτησης της ανακουφιστικής φροντίδας, παρότι έχει συσταθεί η σχετική επιτροπή, o υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα.

Τόνισε ότι η σωστή ανακατανομή πόρων και προσωπικού στα νοσοκομεία αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου και οποιαδήποτε παρέμβαση προς τη σωστή κατεύθυνση που έχει γίνει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, θα διατηρηθεί.

Ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει ενέργειες για την αξιολόγηση των απασχολούμενων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει κρίση των νέων διοικητών νοσοκομείων που επελέγησαν, ενώ όσον αφορά στη στελέχωση, επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν άναρχα προσλήψεις προσωπικού.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου