Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

ΠΙΣ: Κάλεσμα ευαισθητοποίησης για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικων


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΙΣ"

Συντάκτης: Virus

Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για την αδυναμία των αντιβιοτικών να καταπολεμήσουν τις μικροβιακές λοιμώξεις, αφού εκτιμάται ότι θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου το 2050.

Με αφορμή την σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπέμπει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, ενώ αναπτύσσονται πολλά άλλα φάρμακα, ενώ αυξάνεται η μικροβιακή αντοχή.

Τα στοιχεία αυτά απασχόλησαν τον CPME, τον διεθνή οργανισμό που είναι ο ανώτατος ευρωπαϊκός σύλλογος των γιατρών, κατά το προηγούμενο διήμερο στο Ελσίνκι, στο οποίο συμμετείχε ο ΠΙΣ με αντιπροσωπεία και επικεφαλής ήταν ο πρόεδρος, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο ΠΙΣ εφιστά την προσοχή στους ασθενείς να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή και οδηγία γιατρού. Επί του θέματος, ζητά από την Πολιτεία να λάβει μέτρα απαγόρευσης την πώληση χωρίς συνταγή γιατρού και από τους γιατρούς και φαρμακοποιούς για την προσπάθεια αυτή.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι μόλις σε 6 χώρες στην ΕΕ επιτρέπεται η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη σύνοδο αυτή ήταν το μεταναστευτικό, το οποίο οι Ευρωπαίοι γιατροί παρακολουθούν ως προς το θέμα της υγείας των προσφύγων όσο και ως προς τα θέματα που προκύπτουν με τους συναδέλφους τους. Η ευρωπαϊκή ομάδα για το θέμα αυτό συντονίζεται από την κυρία Μαρίλη Πασακιώτου, που εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου