Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Γαστρεντερολόγοι: Αίτημα συνταγογράφησης ουσιών για την ενδοσκόπηση


Αποτέλεσμα εικόνας για pis"

Συντάκτης: Virus

Την παρέμβαση του Υφυπουργού Υγείας ζητούν ο ΠΙΣ και η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία για την δυνατότητα συνταγογράφησης των γαστρεντερολόγων με ειδικό σύστημα για τις δύο φαρμακευτικές ουσίες και τα αντίδοτά τους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά τη νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος επισυνάπτοντας στην επιστολή του προς τον κ. Β. Κοντοζαμάνη την σχετική επιστολή της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

Χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως επείγον, ο ΠΙΣ ζητά να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες για την άσκηση της ειδικότητας των γαστρεντερολόγων καθώς και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στους ασθενείς.

Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία κρίνει ως μείζονος σημασίας το θέμα της συνταγογράφησης ναρκωτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταστολή στην ενδοσκόπηση από τους γαστρεντερολόγους.

Σημειώνεται ότι σε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου είχε συζητηθεί η συνέχιση της συνταγογράφησης με το χειρόγραφο σύστημα μόνο για δυο φαρμακευτικές ουσίες και τα αντίδοτά τους. Ως δεύτερη πρόταση κατατέθηκε η τροποποίηση του νόμου στα επόμενα νομοσχέδια.

Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία ζητά την άδεια για συνταγογράφηση σε περιπτώσεις ήπιας και μέτριας καταστολή κατά την ενδοσκόπηση του ανώτερου και του κατώτερου πεπτικού με τη χρήση βενζοδιαζεοθνών. Όπως διαβεβαιώνεται στην επιστολή, η πρακτική αυτή έχει πλέον μπει στην καθημερινότητα και των γαστρεντερολόγων της χώρα μας.

Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν επιτραπεί η συναταγογράφηση τίθενται «σε κίνδυνο η συνέχιση της λειτουργίας των ενδοσκοπικών μονάδων σε όλη την χώρα, δημόσιων και ιδιωτικών, καθώς υπάρχει αδυναμία προμήθειας των παραγόντων που χρησιμοποιούνται για ην ήπια-μέτρια καταστολή». Ακόμη, τονίζεται ότι δημιουργείται κώλυμα για την αντιμετώπιση πληθώρας νοσημάτων.

«Εάν για κάθε διαγνωστική και επεμβατική ενδοσκόπηση που δεν απαιτείται βαθιά καταστολή χρειάζεται αναισθησιολογική υποστήριξη θα υπάρξει black out τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στα ιδιωτικά ενδοσκοπικά ιατρεία και κέντρα αλλά και στις ιδιωτικές κλινικές καθώς αριθμός των αναισθησιολόγων που θα απαιτούσαν είναι τεράστιος και δεν είναι διαθέσιμός» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Επιπλέον, το κόστος για την εφαρμογή του θα είναι δυσβάστακτο για το δημόσιο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου