Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Κεραυνοί στην Αριστοτέλους από το φιάσκο με τους διοικητές

"Στελέχη υπάρχουν, αλλά οι κλειστές διαδικασίες ευνοούν όσους έχουν πολιτική πρόσβαση", σχολιάζει ο καθηγητής του LSE και πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει η απογοητευτική εικόνα που έδωσε το υπουργείο Υγείας με τις επιλογές προσώπων για διοικητές στα δημόσια νοσοκομεία.

Έπειτα από τετράμηνη κυοφορία, η Αριστοτέλους έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των νέων διοικητών και αναπληρωτών, προκαλώντας έκδηλη αμηχανία ακόμη και σε στελέχη της ΝΔ.

Απόστρατοι, πολιτευτές και κομματικά στελέχη ορίστηκαν σε θέσεις, οι οποίες απαιτούν γνώση και επάρκεια σε θέματα πολιτικής και οικονομίας της Υγείας.

Οι ψίθυροι έγιναν κραυγές, όταν ένας 80χρονος πολιτευτής, ο οποίος είχε οριστεί ως διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας, δήλωσε πως τη θέση του την είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός!

Ο συγκεκριμένος “μάνατζερ” υπέβαλε την Τρίτη πρόωρα την παραίτησή του, έπειτα από τον σάλο που προκάλεσε η επιλογή του και η προφανής έλλειψη προσόντων.

Το πουλόβερ των διοικητών άρχισε να ξηλώνεται, όταν κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως ο νέος διοικητής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου είχε καταδικαστεί για λάθος που είχε διαπράξει ως γιατρός στο ίδιο νοσοκομείο.

Η επιλογή συγκεκριμένου προσώπου ως διοικητή στο νοσοκομείου Κυθήρων, οδήγησε σε παραίτηση την πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ.

Σε επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ, η Αδαμαντία Κορώνη αναφέρει πως “…στην παρούσα χρονική στιγμή διαφωνώ κάθετα με την τοποθέτηση του δοικητή του Τριφύλειου Νοσοκομείου Κυθήρων”.

Ηγεσία

Οι κεραυνοί που προκλήθηκαν εν αιθρία από την επιλογή των διοικητών, φέρουν προ των ευθυνών τους, τόσο τα μέλη της επιτροπής επιλογής τους, όσο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία έδωσε επιχειρήματα στην αντιπολίτευση.

Το θέμα, εξάλλου, έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί την παραίτηση Κικίλια και να επισημαίνει – με αφορμή την παραίτηση του 80χρονου – πως “…μία παραίτηση αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό της ‘αναξιοκρατίας’ και του κράτους των ‘αρίστων’ του ρουσφετιού που εγκαθιδρύει η ΝΔ”…

Σε εμφανή θέση άμυνας, η ΝΔ απάντησε πως “…ο ΣΥΡΙΖΑ που διόρισε ως διοικητές νοσοκομείων ανθρώπους με τέσσερα πλαστά πτυχία, όπως στο Κρατικό Νίκαιας και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ δίχως κανένα πτυχίο, όπως στο νοσοκομείο Σαντορίνης και διέλυσε τη Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να κουνάει το δάκτυλο στην κυβέρνηση”... 

Μόσιαλος

Το θέμα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν σχολιάζει και ο καθηγητής του LSE και πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος:

"Έχω πάρει αρκετά μηνύματα από πρώην φοιτητές και φοιτήτριες γνωστών πανεπιστημίων και σχολών Δημόσιας Υγείας που σπούδασαν οικονομικά και διοίκηση υπηρεσιών Υγείας. 

Οι περισσότεροι/ες υπέβαλαν αιτήσεις για υποδιοικητές νοσοκομείων και δεν τους επέλεξαν με την κλειστή διαδικασία που εφαρμόστηκε. Όλοι/ες με προϋπηρεσία σε υπηρεσίες η οργανισμούς Υγείας. Στελέχη υπάρχουν, αλλά οι κλειστές διαδικασίες ευνοούν όσους έχουν πολιτική πρόσβαση.

Έτσι δεν ξέρουμε πώς έγινε η επιλογή των διοικητών και τίποτα απολύτως για όσους/ες δεν επελέγησαν. Η παραίτηση του νέου διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας δεν ‘λύνει’ το πρόβλημα.

Πρέπει να γίνει ανοιχτή διαδικασία και επιλογή από επιτροπή (υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας) που θα απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν αποδεδειγμένες διοικητικές ικανότητες και κύρος".

2 σχόλια: