Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Πώς πληρώνουμε όλο και περισσότερα για φάρμακα

Το 2019, η υπέρβαση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ήταν θηριώδης, καθώς δαπανήθηκαν ετησίως 3,931 δισ. ευρώ, ποσό που είναι διπλάσιο από το προϋπολογισθέν.


Με την κρατική δαπάνη να παραμένει "παγωμένη", την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται, ασθενείς και αγορά συμμετέχουν όλο και περισσότερο στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Τα στοιχεία της έκδοσης "Η φαρμακευτική αφορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2019", που παρουσιάστηκαν σήμερα από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) είναι αποκαλυπτικά:

Ο προϋπολογισμός για εξωνοσοκομειακά φάρμακα (ΕΟΠΥΥ) είναι "κλειστός" από το 2016 στο 1,945 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως από το ποσό αυτό και πάνω, ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τίποτε.

Σε πείσμα του "κλειστού" προϋπολογισμού, οι ανάγκες προφανώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα τη διαφορά να πληρώνουν ασθενείς και βιομηχανία.

Το 2019, η υπέρβαση στον προϋπολογισμό ήταν θηριώδης, καθώς δαπανήθηκαν ετησίως για φάρμακα 3,931 δισ. ευρώ, ποσό που είναι διπλάσιο από το προϋπολογισθέν.

Όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα, τη διαφορά κλήθηκαν να πληρώνουν οι ασθενείς (635 εκατομμύρια ευρώ) και οι εταιρείες (1,35 δισ. ευρώ). 


Ασθενείς

Με δεδομένο το οικονομικό κλίμα, οι ασθενείς κυριολεκτικά εξοντώνονται στην προσπάθειά τους να έχουν πρόσβαση σε μία αξιοπρεπή φαρμακευτική περίθαλψη.

Από τον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται πως η συμμετοχή τους στα φάρμακα ανήλθε το 2018 στα 375 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η επιβάρυνση δεν σταμάτησε εκεί.

Κλήθηκαν να πληρώσουν άλλα 261 εκατομμύρια ευρώ (διαφορά λιανικής και τιμής αποζημίωσης), 285 εκατομμύρια ευρώ για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), 96 εκατομμύρια για φάρμακα της "αρνητικής λίστας" και 581 εκατομμύρια για αποζημιούμενα φάρμακα για τα οποία επέλεξαν να πληρώσουν το 100% της τιμής.


Clawback

Οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αποκλίσεις που καταγράφονται σε μόνιμη βάση.

Οι υποχρεωτικές επιστροφές λόγω υπερβάσεων (clawback) και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) ανήλθαν πέρυσι στα 800 εκατομμύρια ευρώ και 550 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Στον πιο κάτω πίνακα αποτυπώνεται η αυξητική τάση των επιστροφών, οι οποίες το 2018 ήταν 572 εκατομμύρια (clawback) και 450 εκατομμύρια (rebates).


Αποτύπωμα

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε πως ο κλάδος του Φαρμάκου είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα.

Τόνισε πως, τόσο στα χρόνια της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, όσο και πρόσφατα με την πανδημία του COVID-19 απέδειξε πως είναι εδώ, εξασφαλίζοντας επάρκεια φαρμάκων και καλύπτοντας όλες τις φαρμακευτικές ανάγκες των Ελλήνων ασφαλισμένων και ασθενών, στηρίζοντας τους επαγγελματίες Υγείας, πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και το ίδιο το σύστημα Υγείας:

"Η βιωσιμότητά του κλάδου μας, όμως, απειλείται από την έλλειψη προβλεψιμότητας, την υπερφορολόγηση, την απουσία καινοτομίας, την μερική μόνο υλοποίηση των απαραίτητων και ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων", προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, λέγοντας πως δίνεται στην Ελλάδα η ευκαιρία να αναθεωρήσει και να εκσυγχρονίσει ουσιαστικά τη δομή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου