Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Κορωνοϊός: Από τον Μάρτιο 2019 βρισκόταν στα λύματα της Βαρκελώνης!

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Ολοένα περισσότερες αναλύσεις αστικών λυμάτων υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε από το 2019 στην Ευρώπη και όχι από το 2020 όπως νομίζαμε έως τώρα.

Νέες ενδείξεις ότι ο κορονοϊός Covid-19 κυκλοφορούσε στον πλανήτη πολύ νωρίτερα απ' ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις, αποκαλύπτει μια νέα, ισπανική μελέτη.

Στη μελέτη, Ισπανοί ιολόγοι εντόπισαν ίχνη του ιού σε λύματα της Βαρκελώνης που χρονολογούνται από τον Μάρτιο 2019. Ωστόσο, οι πρώτες αναφορές για ένα άγνωστο παθογόνο που προκαλούσε μια «μυστηριώδη πνευμονία» έγιναν στην Κίνα εννέα μήνες αργότερα. Επιπλέον, ο κορωνοϊός ταυτοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020.

Αν επιβεβαιωθεί το εύρημα στην Ισπανία, θα σημαίνει ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στον πλανήτη πολύ νωρίτερα απ' ό,τι νομίζαμε.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Από τις 13 Απριλίου 2020 οι επιστήμονες αναλύουν δείγματα από τα λύματα της πόλης τους, αναζητώντας ίχνη από το γονιδίωμα του ιού. Όπως έχουν διαπιστώσει, τα ίχνη αυτά αυξομειώνονται, «ακολουθώντας σαφώς» την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην πόλη τους. Επομένως, ο προληπτικός έλεγχος των λυμάτων ενδέχεται να τους επιτρέψει να εντοπίσουν εγκαίρως τυχόν νέα έξαρση του κορωνοϊού.

Αν και ο κορωνοϊός Covid-19 είναι ένας αναπνευστικός ιός, έχει αποδειχθεί ότι αποβάλλεται με τα κόπρανα. Το γεγονός αυτό καθιστά την ανάλυση των αστικών λυμάτων ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της αληθινής κυκλοφορίας του στον πληθυσμό. Και αυτό διότι μεγάλος αριθμός φορέων του ιού δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και έτσι δεν καταγράφονται.
Στις 12 Μαρτίου 2019

Οι επιστήμονες της Βαρκελώνης θέλησαν για λόγους συγκρίσεως να εξετάσουν παλαιότερα, κατεψυγμένα δείγματα των λυμάτων. Όπως διαπίστωσαν, ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στην Βαρκελώνη στις 15 Ιανουαρίου 2020.

Ωστόσο το πρώτο επίσημο κρούσμα του στην πόλη αναφέρθηκε στις 25 Φεβρουαρίου. Η διαφορά είναι σημαντική, διότι «αν ο κορωνοϊός είχε ανιχνευθεί ένα μήνα νωρίτερα, θα είχε επιτρέψει καλύτερη αντίδραση στην επιδημία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Albert Bosch, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Εντερικών Ιών στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα. Και έλεγξαν όλα τα δείγματα που είχαν λάβει από τον Ιανουάριο 2018 έως τον Δεκέμβριο 2019. Οι υπόνοιές τους επιβεβαιώθηκαν, καθώς σε δείγμα που είχαν συλλέξει στις 12 Μαρτίου 2019 εντόπισαν το γονιδίωμα του κορωνοϊού.

«Τα επίπεδα του ιϊκού φορτίου ήταν πολύ χαμηλά, αλλά σαφώς θετικά», είπε ο Dr Bosch, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Ιολογίας. Όπως εξήγησε, η Βαρκελώνη είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός. Το γεγονός πως όλα τα άλλα δείγματα ήσαν αρνητικά υποδηλώνει ότι ενδεχομένως κάποιος τουρίστας ήταν φορέας του ιού.

Ο Dr Bosch εκτίμησε ότι «είναι πολύ πιθανό» ανάλογα ευρήματα να υπάρχουν και σε άλλες πόλεις του κόσμου. «Επειδή ο κορωνοϊός προκαλεί αρχικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, είναι πιθανό τυχόν κρούσματα να εξελήφθησαν λανθασμένα ως γρίπη», είπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται ίχνη του ιού μήνες νωρίτερα από την εποχή που έγινε αντιληπτή η παρουσία του. Νωρίτερα τον Ιούνιο είχαν αναφερθεί ανάλογα ευρήματα στην Ιταλία, αν και αφορούσαν τον Δεκέμβριο του 2019.

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο, έχει αναρτηθεί στον σέρβερ επιστημών Υγείας medRxiv.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου