Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

ΙΣΛ: Οδηγίες προς τους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησης τους από απατεώνες-ψευτογιατρούς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
« Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ »
Ν.Π.Δ.Δ.

MEDICAL ASSOCIATION OF LARISSA 
28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 43*412 23 ΛΑΡΙΣΑ*ΤΗΛ.:2410 236036-2410 287777*FAX:2410 287777
Λάρισα 29-6-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Οδηγίες προς τους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησης τους από απατεώνες-ψευτογιατρούς

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, με αφορμή τη σύλληψη του απατεώνα-ψευτογιατρού, συνιστά για μια ακόμα φορά στους συμπολίτες μας να είναι προσεκτικότεροι και επιφυλακτικότεροι σε άγνωστες θεραπείες οικογενειακών τους προσώπων, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και ιδιαίτερα από καρκίνο, και εγκαταλείπουν τα επίσημα και παγκόσμια παραδεκτά επιστημονικά θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται από τους θεράποντες γιατρούς.

Η αναζήτηση εναλλακτικών θεραπειών, ιδιαίτερα κατά του καρκίνου, αποτελεί διεθνές φαινόμενο που πηγάζει από την απόγνωση των ίδιων των αρρώστων αλλά και του άμεσου περιβάλλοντός τους, που καλλιεργεί φρούδες ελπίδες για την πάθησή τους και που εκτρέφει κατά καιρούς περιστατικά κομπογιαννιτισμού και απατεωνιάς. 

Οι χρόνιοι ασθενείς δεν θα πρέπει να εγκαταλείπουν επ’ ουδενί τις θεραπείες που προτείνονται από τον θεράποντα γιατρό τους, καθόσον η ιατρική έχει κάνει επιστημονικά άλματα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σ’ όλους τους τομείς, μη αφήνοντας περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική επιλογή.

Η αποκάλυψη του πρόσφατου απατεώνα-ψευτογιατρού έγινε με την άριστη συνεργασία Αστυνομίας, ΠΙΣ και Ιατρικών Συλλόγων. Η συνεργασία αυτή, αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή όσων πολιτών θεωρούν ότι, κατά την αναζήτηση πλέον «ελπιδοφόρων» εναλλακτικών θεραπειών, πέφτουν θύματα απατεώνων και κομπογιαννιτών. 

Σε περίπτωση εμπλοκής και αμφιβολίας οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι κάποιος είναι νόμιμος γιατρός ή όχι.

Όλοι ανεξαιρέτως οι γιατροί, τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού τομέα οφείλουν να είναι εγγεγραμμένοι υποχρεωτικά στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, ενώ οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος από το 2019 εκδίδονται από τον ΠΙΣ και όχι από τις Δ/νσεις Υγείας των Περιφερειών, μετά από αυστηρό έλεγχο γνησιότητας των πτυχίων είτε αυτά είναι από ελληνικό είτε από πανεπιστήμιο χώρας του εξωτερικού.

Ειδικότερα ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, με αφορμή παρόμοιων περιστατικών γιατρών–μαϊμού εδώ και αρκετά χρόνια κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους για την γνησιότητα των πτυχίων των μελών του.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή όλοι οι γιατροί που ασκούν το επάγγελμα στην περιοχή ευθύνης μας θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ενεργών μελών ή στο ειδικό μητρώο, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε περίπτωση που αντιληφθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης τους να μας ενημερώσουν άμεσα στα τηλέφωνα 2410287777 και 2410236036 ή στο email: iatriko2@otenet.gr κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ι.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Στη Λάρισα κάτι ποδίατροι που έχουν ιατρεία είναι νόμιμοι?
    Υπάρχει τέτοια ειδικότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή