Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Μπλόκο στα χειρουργεία του ΕΣΥ- Λίστες αναμονής έως και 24 μήνες (παραδείγματα)

 Λίστες αναμονής για χειρουργείο αυξημένες λόγω κορονοϊού! Λίστες αναμονής μηνών καταγράφονται για ένα χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία. Οι λίστες ήταν ήδη μεγάλες, με αναμονή μηνών και φαίνεται πως οι καθυστερήσεις που έφερε η καραντίνα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερα τα πράγματα.

Αποτέλεσμα όμως είναι για τα λεγόμενα «ψυχρά» χειρουργεία αυτά δηλαδή που δεν κρίνονται επείγοντα, οι πολίτες να πρέπει να περιμένουν ακόμη και 24 μήνες. Παρότι οι χειρουργικές επεμβάσεις θα έπρεπε να έχουν επανέλθει στο 100% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η χώρα απελευθερώνει πια τα πάντα, εξακολουθούν να γίνονται με τραγικές καθυστερήσεις. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες όταν τα χειρουργεία γίνονταν ακόμη στο 75% σε σύγκριση με πέρυσι τέτοια εποχή: «Ο κορονοϊός «συρρίκνωσε» και τα χειρουργεία- Όλα τα στοιχεία»

Οι περισσότερες καθυστερήσεις σημειώνονται στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, όπου βέβαια προσφεύγουν και οι περισσότεροι ασθενείς.
Οι αναμονές

Ενδεικτικό είναι ότι στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό ο μέσος όρος αναμονής είναι οι 10 μήνες, ενώ στη λίστα χειρουργείου υπάρχουν επεμβάσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και 24 μήνες!

Χαρακτηριστικό είναι ότι πρώτο στη λίστα για χειρουργείο είναι περιστατικό που περιμένει από τον Αύγουστο του 2019 και αφορά σε επέμβαση Βουβωνοκήλης. Υπάρχει ωστόσο και χειρουργείο που δεν έχει γίνει από τον Ιανουάριο του 2018 και αφορά σε αποκατάσταση υποτροπιάζουσας μετεγχερητικής κήλης.

Αντίστοιχα από τον Μάρτιο του 2018 περιμένει ασθενής για χολοκυστεκτομή. Και η λίστα περιλαμβάνει εκατοντάδες ονόματα ασθενών που προσέφυγαν στο ΕΣΥ για να αποκατασταθεί η υγεία τους.

Στο ΚΑΤ από την άλλη – επίσης ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας- η εικόνα είναι ανάλογη. Μάλιστα τονίζεται και εμφατικά στο σημείωμα προς τους ασθενείς ότι: «Επισημαίνεται ότι λόγω της τρέχουσας κατάστασης με τον κορωνοϊό, οι ημερομηνίες μπορεί να αλλάξουν και να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση» . Δηλαδή ουσιαστικά …περαιτέρω καθυστέρηση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ΚΑΤ έχει γίνει και κατηγοριοποίηση ακόμη και στα επείγοντα περιστατικά τα οποία επίσης έχουν αναμονή.

Με βάση την εκτίμηση που δίνεται στους ασθενείς για τα επείγοντα, η αναμονή μπορεί να φθάσει και τις 24 εβδομάδες.
Χαρακτηριστικά τονίζεται για τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης

-Περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη & η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα: Μέχρι 2 εβδομάδες

-Περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη & η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα: 3 – 6 εβδομάδες

-Περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη: 7 – 12 εβδομάδες

-Περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη: 12 – 24 εβδομάδες

-Περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη: 24 εβδομάδες & πάνω

Η κλασική λίστα αναμονής τώρα του ΚΑΤ περιλαμβάνει ορθοπεδικά περιστατικά από τον Ιανουάριο του 2019 τα οποία όμως είναι άγνωστο τελικά πότε θα χειρουργηθούν.

1 σχόλιο:

  1. Να προτείνω μια λύση για μερική αποσυμφόρηση των ¨μεγάλων" κεντρικών νοσοκομείων; Όλοι οι ασθενείς που προέρχονται από επαρχία, να χειρουργούνται στα νοσοκομεία του νομού τους που η αναμονή είναι 2-3 εβδομάδες και όχι 2-3 χρόνια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή