Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

«Να μην χαθεί ο μαγνητικός τομογράφος»- Ομόφωνο «όχι» από το Διοικητικό Συμβούλιο του Καραμανδανείου προς την 6η ΥΠΕ για την παραχώρηση του μηχανήματος

Αναβρασμός υπάρχει στο μοναδικό παιδιατρικό Νοσοκομείο της Πάτρας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην φθάσει στον τελικό του προορισμό ο νέος μαγνητικός τομογράφος. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο και μεγάλης σπουδαιότητας μηχάνημα, το οποίο επελέγη για το Καραμανδάνειο στο πλαίσιο της κατανομής του εξοπλισμού εταιρείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τον περασμένο Δεκέμβριο.
gnomip.gr

Οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη από πλευράς του Νοσοκομείου, ωστόσο το έγγραφο του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, ο οποίος ζητά την παραχώρηση του μηχανήματος για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα, προκάλεσε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα μέλη του Δ.Σ. ανέδειξαν την σπουδαιότητα του μαγνητικού για το μοναδικό παιδιατρικό Νοσοκομείο της νοτιοδυτικής Ελλάδας και ομόφωνα αποφάσισαν να μην δεχθούν να μην τον παραχωρήσουν. Επιπλέον, κύκλοι του Καραμανδανείου αναφέρουν πως έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες για την απόκτηση του μηχανήματος από τον Δεκέμβριο του 2019.

Μάλιστα, αυτό το διάστημα το Νοσοκομείο έχει ορίσει αρμόδια Επιτροπή και έχει καταθέσει τις τεχνικές προδιαγραφές, ώστε να γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια του μηχανήματος, το κόστος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 900.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έχει εξασφαλιστεί και χώρος για την εγκατάστασή του που πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές είτε στον χώρο όπου βρίσκεται ο αξονικός τομογράφος είτε θα γίνει προσθήκη με νέα εγκατάσταση που υπάρχει στον σχεδιασμό, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις προδιαγραφές που θα απαιτηθούν.

Ακόμα, προσθέτουν πως το Καραμανδάνειο διαθέτει αναισθησιολόγους, οι οποίοι απαιτούνται, εφόσον τα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική εξέταση χωρίς αναισθησία.

Ταυτόχρονα, το Νοσοκομείο έχει στείλει για εκπαίδευση χειριστή ακτινολόγο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προκήρυξης μίας θέσης ακτινολόγου. Τέλος, τονίζουν πως μέχρι σήμερα λόγω της απουσίας μαγνητικού τομογράφου οι γονείς αναγκάζονταν είτε να πάνε σε δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας είτε να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που συνεπάγεται αφενός μεν ταλαιπωρία, αφετέρου δε οικονομική επιβάρυνση.

Με βάση όλα τα παραπάνω, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα να μην παραχωρήσουν τον σημαντικό αυτό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε οποιαδήποτε άλλη δομή.

Η απόφαση ελήφθη μετά το έγγραφο του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, ο οποίος ζήτησε την παραχώρηση του νέου μαγνήτη για να καλύψει τις ανάγκες της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα (πρώην ΙΚΑ του Αγίου Αλεξίου).

«ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ»

Η «Γ» απευθύνθηκε στον κ. Καρβέλη, ο οποίος μας είπε δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση για την απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί να μεταβεί σήμερα κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας της 6ης ΥΠΕ, αλλά και μέλη του τμήματος βιοϊατρικής, προκειμένου να προβούν σε αυτοψία των συνθηκών υπό τις οποίες θα μπορεί να λειτουργήσει ο νέος μαγνητικός τομογράφος στο Καραμανδάνειο. Το βάρος θα δοθεί στο εάν πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, εάν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, αλλά και στη χρηστικότητα του σημαντικού μηχανήματος για την συγκεκριμένη δομή.

ΕΛΕΝΗ Α. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου