Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Τα καλά και τα κακά νέα μετά την καραντίνα

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής

Ένα περίπου μήνα μετά την πλήρη άρση της καραντίνας και πλέον διαμορφώνεται μία σαφή εικόνα για την πορεία της πανδημίας με καλά, αλλά και κακά νέα.

Τα κακά λίγο ως πολύ τα γνωρίζουμε. Υπήρξαν νέες τοπικές εστίες μετάδοσης, όπως στην Ξάνθη και κυρίως στα Πομακοχώρια, με επίκεντρο τον Εχίνο, που οφείλεται στη μη τήρηση μέτρων την περίοδο του Ραμαζανιού.

Οι αρχές επιχειρούν να διαχειριστούν το πρόβλημα με βασικά εργαλεία τη μαζική διενέργεια τεστ και ιχνηλάτιση των επαφών. Η στρατηγική αυτή που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες, υποβοηθείται από το γεγονός ότι ο πληθυσμός στην πληγείσα περιοχή έτσι κι αλλιώς δεν έχει πολλές επαφές με την υπόλοιπη χώρα. Όλα δείχνουν ότι είναι ζήτημα χρόνου να περιοριστεί η μετάδοση.

Το μείζον πρόβλημα είναι άλλο: Όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότεροι πολίτες χαλαρώνουν στην εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε καφέ και εστιατόρια δεν τηρούνται σχολαστικά οι προφυλάξεις. Συχνά, οι πολίτες αμελούν να κάνουν χρήση της μάσκας σε χώρους, που δεν μπορούν να τηρηθεί η τήρηση απόστασης του 1,5 μέτρου.

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, είναι αλήθεια ότι παρατηρείται καθημερινά αύξηση στην καταγραφή νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ωστόσο, αυτό δεν εμπνέει τόσο μεγάλη ανησυχία και είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενο, αφού οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ διενεργούν μαζικά τεστ σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Από την άλλη, το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού εύλογα προκαλεί ανησυχία. Είναι φυσικό επακόλουθο να έχουμε εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό και αυτό ήδη αποτυπώνεται στους δειγματοληπτικούς ελέγχους, που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη ενός μεγάλου κενού: Ενώ υπάρχει η υποχρέωση διενέργειας τεστ σε όλους τους επιβάτες πτήσεων από χώρες, όπως η Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, στην πραγματικότητα υπάρχουν επισκέπτες από αυτές τις χώρες, που φθάνουν αεροπορικώς με ενδιάμεσο σταθμό τη Γερμανία (Μόναχο ή Φρανκφούρτη) ή την Ελβετία (Ζυρίχη). Και έτσι δεν υποβάλλονται όλοι σε τεστ, παρά μόνο σε δειγματοληπτικό έλεγχο…

Υπάρχουν και καλά νέα, που αμβλύνουν σημαντικά την εικόνα από όσα προαναφέρθηκαν. Παρά τη σταδιακή άρση των μέτρων, τη χαλάρωση και το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού, δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και συνακόλουθα δεν έχουμε αύξηση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε μονάδα εντατικής.

Είναι φανερό ότι τα μέλη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι καλύτερα ενημερωμένα και προετοιμασμένα, σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας. Έτσι, μπορεί να έχουμε κάποια αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά αυτή αφορά κυρίως νέους ανθρώπους, οι οποίοι ως γνωστόν διατρέχουν σαφή μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Σημαντικό ρόλο στη λελογισμένη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι παίζει η χρήση της μάσκας. Μέτρο το οποίο δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στην αρχή της πανδημίας, λόγω της γενικότερης έλλειψης προστατευτικών μέσων και της άγνοιας των πολιτών. Όπως αποδεικνύουν όμως και νέες έρευνες είναι το πιο απλό, φθηνό και αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση του κινδύνου.

Ο ιός όμως παραμένει εδώ. Δεν επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας. Και συνεχίζει να μεταδίδεται. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή, εκείνα που δεν συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό ή κάποια γνωστή επαφή αυξήθηκαν από την 1η Ιουνίου μέχρι σήμερα κατά 25%! Συνεπώς, αν συνεχιστεί η χαλάρωση εκ μέρους των πολιτών είναι ζήτημα χρόνου να έχουμε πάλι ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου