Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

ΣΕΙΒ: Διορθώστε τώρα το clawback- Απειλή για την επάρκεια των υλικών

Συντάκτης: Virus

Έκκληση κάνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείο Υγείας να επιλύσουν το πρόβλημα της «άδικης – παράλογης απόδοσης του clawback στους εισαγωγείς / παραγωγούς του ΕΟΠΥΥ».

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΕΙΒ επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί δεν έχει δοθεί λύση με κίνδυνο την οικονομική διακινδύνευση των επιχειρήσεων που τροφοδοτούν και προσφέρουν υγειονομικό υλικό (επιθέματα στομίες καθετήρες, προϊόντα διαβήτη) και συμπληρώματα ειδικής διατροφής.

Εδώ και μια τριετία απαιτείται από τους να υποβάλουν τα προϊόντα τους στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ, εφόσον έχει ενημερωθεί γι’ αυτά ο ΕΟΦ και αναγκάστηκαν όλοι οι πάροχοι να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξυπηρετούν τους ασθενείς με το νέο σύστημα αποζημίωσης.

«Χωρίς να υπάρχει καμία τεχνογνωσία και υποδομή, χωρίς να γνωρίζει ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ πως θα λειτουργήσει το σύστημα, υποχρέωσαν τις επιχειρήσεις υγειονομικών υλικών και ειδικής διατροφής να ενταχθούν στο σύστημα αυτό» διαμαρτύρεται ο ΣΕΙΒ.

Για το ίδιο θέμα, ο σύνδεσμος στηλιτεύει το γεγονός ότι «οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ για το 2017 αλλά και για τα επόμενα έτη, μειώθηκαν σημαντικά, χωρίς επαρκή στοιχεία, τα οποία δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ». Παρά τις εκκλήσεις οι προϋπολογισμοί για το 2017, 2018 και 2019 να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα του των δυο προηγούμενων ετών, «οι προϋπολογισμοί τελικά καταρτίστηκαν βεβιασμένα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες υπερβάσεις».

Στη συνέχεια, ακολούθησε εξώδικο του ΣΕΙΒ προς τον ΕΟΠΥΥ με αίτημα «την ενημέρωση για τον τρόπο που υπολογίστηκαν οι προϋπολογισμοί». Ο ΣΕΙΒ καταγγέλλει ότι δεν έχει λάβει καμία απάντηση έως σήμερα από τον οργανισμό και έχει γίνει προσφυγή προκειμένου να δοθούν τα δεδομένα με τα οποία υπολογίστηκαν οι προϋπολογισμοί.

Από την πλευρά του συνδέσμου υποστηρίζεται πως ο οργανισμός παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι «σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού θα εξαναγκάζονταν οι εισαγωγείς να επιστρέψουν χρήματα στον οργανισμό, τα οποία είχαν εισπράξει τρίτοι».

Στην ανακοίνωση του ΣΕΙΒ διευκρινίζεται ότι «για το 2017, στην κατηγορία υγειονομικού υλικού η υπέρβαση αναζητήθηκε από τους παρόχους που εισέπραξαν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, για το δε 2018 και 2019, το σύστημα άλλαξε και την «επιστροφή» την επιβαρύνθηκαν οι εισαγωγείς των προϊόντων».

Ως εκ τούτου, απαιτήθηκε, όπως ισχυρίζεται ο σύνδεσμος «από τους εισαγωγείς να επιστρέψουν, σε πολλές περιπτώσεις, ποσά μεγαλύτερα από το 100% του τζίρου τους».

Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην κατηγορία της ειδικής διατροφής, «οι εισαγωγείς/παραγωγοί κλήθηκαν να επιστρέψουν ποσά που όχι μόνο δεν εισέπραξαν ποτέ αλλά ήταν και μεγαλύτερα από τον ετήσιο τζίρο τους!» Συνεπώς, οι εισαγωγείς προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Πέρα από το αίτημα του ΣΕΙΒ να διορθωθούν οι προϋπολογισμοί και να αναζητηθεί η υπέρβαση τους δαπάνης από τους τρίτους που είναι συμβεβλημένοι και εισπράττουν από τον Οργανισμό, ο ΣΕΙΒ θεωρεί «κερασάκι στη τούρτα» την απαίτηση του ΕΟΠΥΥ «να κάνουν αίτηση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να υπαχθούν στο καθεστώς των 120 δόσεων, προκειμένου να τους δεσμεύσει για 10 χρόνια με επιστροφή χρημάτων που δεν έχουν εισπράξει».

Πέρα από την βιωσιμότητα του κλάδου, ο ΣΕΙΒ καταλήγοντας προειδοποιεί ότι οι ασθενείς να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να παραμείνουν χωρίς θεραπευτικά υλικά.

1 σχόλιο:

  1. Αδυνατουν οι κυριοι αυτοι να καταλαβουν οτι υπαρχει ελευθερη οικονομια και ο καθενας μπορει να επιλεγει τα προσωπα με τα οποια θα συμβαλλεται ,αποφευγοντας τα αφερεγγυα.Με περισσο θρασος ζητουν και τα ρεστα των αστοχων επιχειρηματικων επιλογων τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή