Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

20 νέα κρούσματα ιλαράς κάθε μέρα στην Ελλάδα - Στους 2.345 οι ασθενείς από τον περασμένο Μάιο

Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις του εμβολίου.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Ασταμάτητη δείχνει η ιλαρά στην Ελλάδα, προσβάλλοντας σε καθημερινή βάση 20 άτομα.

Την τελευταία εβδομάδα, έχουν καταγραφεί 145 νέα κρούσματα, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται στα 2.345 από τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στη μεγάλη τους πλειονότητα οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά και μεταξύ τους περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας, που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα και να επεκταθούν σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Σημειώνεται πως κατά την τρέχουσα περίοδο έχουν καταγραφεί και τρεις θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.

Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.

Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Ο τρίτος αφορούσε σε 35χρονη γυναίκα, από το γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Οι επιστήμονες συνιστούν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς - παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Γρίπη

Σε αντίθεση με την ιλαρά, η γρίπη βρίσκεται σε αποδρομή, με τα σχετικά γραφήματα να έχουν σαφώς πτωτική τάση.

Την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, καταγράφηκαν δύο ακόμη θάνατοι (σύνολο 28) και πέντε σοβαρά κρούσματα (σύνολο 95).

Σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τους 95 ασθενείς που νόσησαν σοβαρά από γρίπη, μόλις 12 είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ από τους 28 νεκρούς μόλις τρεις ήταν εμβολιασμένοι.

Τα θύματα της γρίπης ήταν 19 άνδρες και 9 γυναίκες, ηλικίας 30 έως 93 ετών και μέση ηλικία τα 64,3 έτη.

Η επιδημιολογική εικόνα της τρέχουσας περιόδου είναι σαφώς πιο ήπια από την αντίστοιχη περυσινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου