Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Το υπ. Υγείας μιλά για αποασυλοποίηση, η ΠΟΕΔΗΝ για fast-track κατάργηση των ψυχιατρείωνΜε φόντο την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων καταγγέλει την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων με fast-track διαδικασίες. 

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκομε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιώργο Γιαννόπουλο, την Τρίτη 20/3/2018 ο γενικός γραμματέας ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείο είναι πριν το Πάσχα να παρουσιάσουν σχέδιο νόμου για την Ψυχική Υγεία.

Onmed.gr

Ωστόσο να θυμίσουμε ότι πριν μερικές ημέρες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, είχε τονίσει, ότι ο νέος Νόμος 4509/2017 για τους αδικοπραγούντες ψυχικά ασθενείς, αποτελεί προάγγελο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Με αφορμή την εκδήλωση και την παρουσίαση του νέου νόμου, ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε ότι προσπαθούμε να αναπτύξουμε ψυχιατρικές Κλινικές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας αντίστοιχα, σε 7 νοσοκομεία της χώρας, με στόχο να περάσουμε στην επόμενη ημέρα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «με το εν’ λόγω νομοσχέδιο προωθούν την μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα επαγγελματικές δραστηριότητες κλπ.) από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Μεταβατικά με στόχο πολλές εξ’ αυτών να καταργηθούν (όπως συνέβη με τις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που μεταφέρθηκαν στις ΥΠΕ) και όσες απομείνουν να περάσουν στα χέρια των μη Κυβερνητικών – Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και την ΑΕΜΥ Α.Ε».

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι «οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης θα είναι άπιαστο όνειρο για τους κοινούς θνητούς ψυχικά πάσχοντες. Την αποσυλοποίηση και την κοινωνική επανένταξη θα την αναλάβουν η ΑΕΜΥ Α.Ε. και οι Μ.Κ.Ο.διαλέγοντας φυσικά τους φιλοξενούμενους ασθενείς» και προσθέτουν «η κοινωνική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων ασθενών πετάγεται στον Καιάδα μόνο και μόνο για να ξεφορτωθεί η κυβέρνηση το κόστος λειτουργίας και στελέχωσης.

Επίσης η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι το Υπουργείο Υγείας ταυτόχρονα ετοιμάζει την κατάργηση πολλών τμημάτων νοσηλείας οξέων περιστατικών και μέσης νοσηλείας των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Μέσης νοσηλείας είναι τα τμήματα που νοσηλεύουν χρόνιους ασθενείς οι οποίοι παραμένουν στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, λόγω έλλειψης επαρκούς δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

«Προωθούν την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων περιορίζοντας τις κλίνες βραχέως και μέσης νοσηλείας σε λιγότερες των 100. Που θα εισάγονται τα οξέα περιστατικά; Που θα προετοιμάζονται οι ασθενείς για κοινωνική επανένταξη;» διερωτάται η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ σε κάθε εφημερία τα ψυχιατρικά νοσοκομεία που σήμερα διαθέτουν άνω των 200 κλινών για νοσηλεία οξέων περιστατικών, εισάγουν 40-50 ασθενείς εκ των οποίων το 60% είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Μόνο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εξετάζονται πάνω από 200.000 ασθενείς κατ’ έτος. Το 75% των συνολικών εισαγωγών οξέων περιστατικών της χώρας, εισάγονται στα τμήματα οξέων περιστατικών των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Εισάγονται πάνω από 10.000 ασθενείς κατ’ έτος στα ψυχιατρικά νοσοκομεία ενώ 2.000 είναι οι ασθενείς που φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Η υποστελέχωση στο κόκκινο

Η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει στοιχεία που δείχνουν την μεγάλη υποστελέχωση των ψυχιατρικών νοσοκομείων συγκεκριμένα :

Δρομοκαΐτειο: Στις 1083 οργανικές θέσεις υπηρετούν 390 μόνιμοι υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων. Το 2010 υπηρετούσαν 600 υπάλληλοι. 210 λιγότεροι. Γιατροί: προβλεπόμενες οργανικές θέσεις 47, υπηρετούν 34. Νοσηλευτικό προσωπικό προβλεπόμενες θέσεις 553 υπηρετούν 180. Ίδια κατάσταση σε όλες τις ειδικότητες.

Δαφνί: Νοσηλευτική υπηρεσία, από τις 1173 οργανικές θέσεις υπηρετούν 507 μόνιμοι και 143 ΙΔΑΧ. Τεχνική υπηρεσία, από τις 129 οργανικές θέσεις υπηρετούν 21. Διοικητική Υπηρεσία, από τις 477 οργανικές θέσεις υπηρετούν 139 μόνιμοι και 91 ΙΔΑΧ. Ιατρική υπηρεσία, από τις 111 οργανικές θέσεις υπηρετούν 60 και 6 επικουρικοί.

Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης: Στις 726 οργανικές θέσεις υπηρετούν 419. Στις 920 συνολικά οργανικές και συνιστώμενες θέσεις υπηρετούν 606 υπάλληλοι. 

Η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει ότι «τα σχέδια της Κυβέρνησης είναι αιτία πολέμου για εμάς» και για το λόγο αυτό, προκηρύσσει Παναττική στάση εργασίας 12-3μ.μ. τη Πέμπτη 29 Μαρτίου και συγκέντρωση 12.30 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου