Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Στις καλένδες το voucher για οπτικά και λογοθεραπείες



Στον αέρα φαίνεται να βρίσκεται η εφαρμογή του "κουπονιού" που επεδίωξε να προωθήσει το υπουργείο Υγείας τόσο για την αγορά οπτικών ειδών από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ καταστήματα, όσο και για τις υπηρεσίες εδικής αγωγής.

Το voucher, όπως όλα δείχνουν, παραπέμπεται τελικά στις καλένδες μετά τις δριμείες αντιδράσεις των επαγγελματιών των δύο κλάδων να συμβληθούν με τον Οργανισμό, αλλά και γονιών στην περίπτωση της ειδικής αγωγής, ο προϋπολογισμός της οποίας μειώθηκε κατά 40% τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι θεραπευτές ειδικής αγωγής, όπως λογοθεραπευτές, λογοπεδικοί, εργοθεραπευτές κ.α., έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να δεχθούν το voucher και κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Εκεί έχουν προσφύγει και οι οπτικοί, για τους οποίους επίσης έχει θεσμοθετηθεί η χρήση του ειδικού κουπονιού για την αποζημίωση γυαλιών οράσεως.

Το αλαλούμ στην αποζημίωση των υπηρεσιών ειδικής αγωγής υφίσταται εδώ και τρία χρόνια. Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας πως οι νέες συμβάσεις θα πρέπει να υπογραφούν μέχρι τις 30/12/16, δόθηκε περιθώριο χρόνου μέχρι και τα μέσα του Ιανουαρίου του 2017 και έπειτα ακόμη μια παράταση μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου προκειμένου οι συμβάσεις να έχουν υπογραφεί μέχρι τις 15 Μαρτίου. Το voucher, μετά από συνεχείς παρατάσεις, θα ίσχυε από πέρσι το Σεπτέμβριο, χωρίς σήμερα να υπάρχει ενημέρωση για το τι θα ισχύσει,

Εκτός από το voucher, είχε επίσης θεσπιστεί κλειστός προϋπολογισμός για τις συγκεκριμένες παροχές και σε περίπτωση που καταγραφεί υπέρβαση, τότε η διαφορά θα παρακρατείται από τα κέντρα (όπως γίνεται με τις ιδιωτικές κλινικές, τις φαρμακευτικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τους ιδιώτες γιατρούς).

Φέτος στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ έχουν εγγραφεί μόλις 65,6 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των εν λόγω υπηρεσιών, όταν το 2015 το ποσό αυτό ανερχόταν σε 105 εκατ. Τέλος, όπως αναφέρει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες, όπως τραυλισμός, σύνδρομο Asperger, διαταραχή διάσπασης προσοχής/ υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.α. 

Στο μέτωπο των οπτικών, σύμφωνα με τους εκπρόσωπους του κλάδου, η νέα διαδικασία για τη χορήγηση και την αποζημίωση των οπτικών ειδών, με βεβαίωση πληρωμής, έχει μείνει στα χαρτιά, καθώς ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας προχώρησαν τον Αύγουστο του 2018 στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής χωρίς να προηγηθεί συμφωνία με τους οπτικούς και τους οπτομέτρες. Όπως αναφέρουν, τα καταστήματα που έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό ανέρχονται μόλις σε έξι πανελλαδικά, με την ένωση Οπτικών και Οπτομετρών να τονίζει πως "δεν θα καταστρέψουμε τις επιχειρήσεις μας, για να κάνει το υπουργείο κοινωνική πολιτική με τα δικό μας εισόδημα".

Βασιλική Κουρλιμπίνη

2 σχόλια:

  1. Είδατε που η σταθερή στάση και το ενωμένο μέτωπο φέρνει αποτέλεσμα?

    Οι Οπτικοί, ενωμένοι από την αρχή, έφεραν αποτέλεσμα και δεν καταστράφηκαν.

    Εμείς οι γιατροί τι κάνουμε?
    Που έχουμε γίνει έρμαια στα χέρια του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ?
    Που καθόμαστε και δεχόμαστε ότι ανωμαλία και περικοπή τους έρχεται στο κεφάλι τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και εμεις οι μικροβιολογοι ακομη χειροτερα χθες μου περικοψανε 500 ευρω απο την υποβολη Νοεμβριου για δυο υπογραφες ασθενων που ο ΕΟΠΥΥ θεωρει οτι δεν ειναι των συγκεκριμενων ασθενων.Αντε να βγαλε ακρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή