Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Μόλις 2400 γιατροί στον ΕΟΠΥΥ!


Μπορεί η κυβέρνηση να εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει κοντά στους 22.000 συνεργαζόμενους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, υπολόγιζε όμως όπως φαίνεται χωρίς τον ξενοδόχο καθώς οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στο νέο φορέα παροχών υγείας με αποτέλεσμα βέβαια να είναι ανασφάλιστοι και χωρίς ιατρική περίθαλψη περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι. 
 
Μόλις 2400 γιατροί, 1200 στην Αθήνα και άλλοι τόσοι στην περιφέρεια, υπέγραψαν σύμφωνα με πληροφορίες τελικώς τη σύμβαση με τον νέο φορέα παροχών υγείας τον ΕΟΠΥΥ έως τις 31.12.2011. 
 
Μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να δεσμευόταν ότι 22.000 και πλέον γιατροί θα ήταν στη διάθεση των 9,5 εκατ. ασφαλισμένων, το σχέδιο όμως ναυαγεί πριν ακόμη καλά καλά ξεκινήσει την επίσημη λειτουργία του ο φορέας. 
 
Χαρακτηριστικό του χάους που θα επικρατήσει στην περίθαλψη των ασθενών είναι το γεγονός ότι σε πολλούς νομούς οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι μηδενικές με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν είτε στα νοσοκομεία είτε στα κέντρα υγείας για να εξυπηρετηθούν. 
 
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στους συμβεβλημένους είναι πάρα πολλοί γυναικολόγοι ενώ απουσιάζουν βασικές ειδικότητες. 
Πάντως η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ όπου για κάθε επίσκεψη ένας γιατρός θα αμείβεται με 6,5 ευρώ (!) προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. 
 
Ήδη πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι θα υπάρχει εκτόξευση τους αριθμού των μικροεπεμβάσεων αλλά και γενικότερα των χειρουργείων καθώς πολλοί θα είναι εκείνοι που θα χρησιμοποιήσουν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ ως «πάτημα» για προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας, ζήτηση δηλαδή που δε θα αντιστοιχεί σε υπαρκτές ανάγκες υγείας των ασθενών.
 
Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι πολλοί γιατροί ακολουθούν ήδη αυτήν την τακτική ωθώντας τους ασθενείς πολλές φορές σε χειρουργικές επεμβάσεις που δε χρειάζονται. 
Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου