Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΣΙΠΥ : ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 7-1- 2012

   Μετά από επτά περίπου ώρες εξαντλητικών διαβουλεύσεων σε ήρεμο κλίμα  και με ένα διάλλειμα μίας περίπου ώρας για να μεταβούμε από το Υπουργείο Εργασίας στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπου θα αποτυπώναμε σε σύμβαση και θα συνυπογράφαμε την πρόταση - απόφαση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Αθ. Δρέττα και του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Γερ. Βουδούρη που προέκυψε μετά από συζήτηση και συναίνεση όλων  των παρισταμένων πλην του εκπροσώπου των αλυσίδων κ. Κρεμμύδα ο οποίος εξέφρασε την επιφύλαξή του για τις εκπτώσεις 10 % των εξετάσεων που θα  αναφερθούν κατωτέρω  καταλήξαμε σε προφορική συμφωνία που ο κ. Σουλιώτης ανέλαβε να καθαρογράψει σε σχέδιο σύμβασης μεταξύ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και μονάδων Π.Φ.Υ που θα κληθούμε να προσυπογράψουμε την Δευτέρα 9/1/2012 

   Τα κύρια σημεία της συμφωνίας που κλείσαμε προφορικά είναι

1.    Αποπληρωμή όλων των οφειλομένων από τους ασφαλιστικούς φορείς που συναπαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ  μέχρι τέλους Απριλίου 2012. Για το σκοπό αυτό κατατέθηκε , όπως μας διαβεβαίωσε η κ. Δρέτα τροπολογία στο υπό συζήτηση Ν.Σ του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με 1,5 δις.
2.    Συμβατική δέσμευση του ΕΟΠΥΥ για την εντός 45 ημερών πληρωμής του 90 % του αιτούμενου ποσού και εξόφληση μετά παρέλευση 60 ημερών του υπόλοιπου 10 %
3.    Σύμβαση του συνόλου των εργαστηρίων εφ’ όσον το επιθυμούν
4.    Καθιέρωση ελάχιστου αριθμού εξετάσεων με την ισομερή κατανομή μέσω του μηχανισμού του 184 ως εξής

60   Αξονικές Τομογραφίες 
30   Μαγνητικές τομογραφίες 
30   Τρίπλεξ καρδιάς 
30   Τρίπλεξ αγγείων 
35    Μετρήσεις Οστικής Μάζας
35    Σπινθηρογραφήματα Καρδιάς

   Πέραν αυτού του αριθμού των εξετάσεων θα υπάρχει έκπτωση 10 % ανά εξέταση χωρίς plafond

   Όλες οι άλλες εξετάσεις θα πληρώνονται με το ισχύον κρατικό τιμολόγιο Π.Δ.  και Υπουργικές αποφάσεις.

   Επίσης συμφωνήθηκε ότι σε περίπτωση έκδοσης νέου Π.Δ, που θα διαφοροποιεί τις τιμές θα γίνει επανεξέταση και επαναδιαπραγμάτευση των εκπτώσεων.

   Υπάρχουν σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα μερικά από τα οποία έχουν ήδη διευθετηθεί με εγκυκλίους του ΕΟΠΥΥ και έχουν αναρτηθεί στα site  του ΕΟΠΥΥ , ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ αυτό που ισχύει σήμερα και αρκετά που χρήζουν προσοχής και τα οποία σύντομα θα ξεκαθαριστούν με αντίστοιχες εγκυκλίους

   Όλα τα παραπεμπτικά πρέπει να είναι ηλεκτρονικά τα οποία δεν χρήζουν θεώρησης εφ’ όσον δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ που σύντομα θα γίνουν 150 ευρώ με την τροποποίηση του Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ

   Τα χειρόγραφα παραπεμπτικά που θα προσκομίζονται θα πρέπει να φέρουν υπογραφή και σφραγίδα ελεγκτού ιατρού και στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας.

   mΕπίσης το συμβεβλημένο εργαστήριο οφείλει να ελέγχει στα χειρόγραφα παραπεμπτικά εάν ο συνταγογράφος ιατρός είναι γιατρός του ΕΟΠΥΥ . Για το σκοπό αυτό υπάρχουν στο διαδίκτυο  αναρτημένες οι καταστάσεις των Ιατρών , επίσης συμβεβλημένοι θεωρούνται οι Γιατροί του ΙΚΑ και των Κ.Υ. Δεν θεωρούνται συμβεβλημένοι οι γιατροί των Νοσοκομείων του ΕΣΥ.

   Το εργαστήριο οφείλει να ταυτοποιεί το ασθενή απαιτώντας την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ώστε να αποφεύγεται η πλαστοπροσωπία.

   Όλοι οι ασφαλισμένοι στο ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν 15 % συμμετοχή η μη είσπραξη της οποίας αποτελεί φορολογική παράβαση και θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής.

   Όσον αφορά το πρόβλημα   με τους ασφαλισμένους (κυρίως του Ι.Κ.Α.) που νοσηλεύονται σε Κρατικά Νοσοκομεία και που μεταφέρονται για απεικονιστικές εξετάσεις στα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια και που σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του Ι.Κ.Α. με Αρ. Πρωτ. Γ32/1350 και ημερομηνία 08/12/2011, αναφέρεται ότι από 01/10/2011 (δηλαδή αναδρομικά) οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται εκτός Κρατικού Νοσοκομείου, λόγω των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (Κ.Ε.Ν.), βαρύνουν το Νοσηλευτικό Ίδρυμα, η Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας υποσχέθηκε ότι όσες διαγνωστικές εξετάσεις έχουν εκτελεστεί μέχρι το τέλος του 2011 στα εργαστήρια μας, θα διευθετηθούν με παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ από την αρχή του νέου έτους δεν θα πρέπει να εκτελείται καμία διαγνωστική εξέταση αυτής της κατηγορίας, διότι απλώς δεν θα αποζημιώνεται από το ΕΟΠΥΥ αλλά από το Νοσηλευτικό Ίδρυμα με το οποίο θα πρέπει ο Φ.Π.Υ. να συνεννοείται-συμβάλλεται .       


Ο Πρόεδρος                                                                      Ο Γ. Γραμματέας


Λ. Αναγνώστου                                                                  Γ. Κλεινάκης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου